Home   Archive by category "Blog"

Iz kategorije: Blog

Vabilo v program ŠOLSKI EKOVRTOVI

Ob začetku novega šolskega leta vas prijazno vabimo k pridružitvi programu Šolski ekovrtovi! Če razmišljate o osnovanju svojega učnega/vzgojnega vrta, ali pa če ga morda že imate in želite kakovostno poglobiti svoja znanja v zvezi z napredno uporabo vrta za vzgojo za trajnostni razvoj, je to pravi program za vas. Članstvo v programu šoli, zavodu in vrtcu ter učiteljem in vzgojiteljem daje znanja in pomembna več »


Obisk mentorjev ŠEV na permakulturni kmetiji Primoža Krišlja

Zadnji petek in ponedeljek v avgustu smo z dvema skupinama mentorjev šolskih ekovrtov poglabljali svoje znanje na obisku ekološke permakulturne kmetije Pri Šuštarju v Hotemažah na Gorenjskem. Primož Krišelj nam je prikazal, kako je od svojih začetkov na majhni podedovani kmetiji postopoma razvil neverjetno kmetijsko in biotsko pestro posestvo. Z veliko učenja po kmetijah po svetu, lastnega raziskovanja in preizkušanja je od svojih začetkov več »


Vabilo na strokovno ekskurzijo za mentorje ŠEV

Konec avgusta (25. ali 28. 8. 2023) vas za ogrevanje v vrtičkanje v novem šolskem letu vabimo na prvo strokovno ekskurzijo za mentorice in mentorje šolskih ekovrtov. V razmišljanju, kje bi lahko videli čim več zanimivega, uporabnega in navdihujočega, smo preverili več lokacij in se odločili za obisk na ekološki permakulturni kmetiji pri Šuštarju na Gorenjskem. Več o ekskurziji si lahko preberete v VABILU. več »


Na OŠ Šmartno v Tuhinju so zasadili mini vrtičke

Garden box V tem šolskem letu je članom interesne dejavnosti Vrtičkanje uspela zasaditev mini vrtičkov. V lesene zabojčke so posadili zelenjavo: solato, peteršilj, fižol, paradižnik, papriko, zeleno … Nato so do konca šolskega leta redno zalivali sadike in rahljali zemljo. Tako so se naučili skrbeti za rastline in ob tem spremljali rast rastlin. Ob koncu šolskega leta so mini vrtičke odpeljali domov. Kar bo več »


Nagrade pomladnega natečaja Društva ŠEV – Dobra sorta

Mladi ekovrtnarji na vrtu Simona Gregorčiča Nagrajenci natečaja »Dobra sorta« med osnovnimi šolami – učenci z OŠ Branik so 20. junija 2023 v okviru nagradnega izleta spoznavali Vrt Simona Gregorčiča v Gradišču nad Prvačino. Obdaritev zmagovalcev natečaja smo na Društvu Šolski ekovrtovi lahko izvedli s pomočjo donacije banke Sparkasse. Ta lep zeliščni vrt s kipom pesnika, sedečega na veliki kamniti klopi (kjer se mu več »


Izdelki otrok in mladih v natečaju “Dobra sorta”

Šolski center Velenje, Šola za storitvene dejavnosti Skupina 10 dijakinj in dijakov je odlično obdelala pomen urbanega vrtnarjenja ter pripravila sadilni načrt, posejala in opazovala razvoj avtohtonih in udomačenih sort korenja, čebule, radiča, solate in motovilca. Izvedli so tudi anketo med dijaki in utemeljili pomen ohranjanja avtohtonih in udomačenih sort. Mentorji: Ines Pirmanšek, Vlasta Čukur, Antonija Jakop, Jolanda Balant, Špela Lukanc, Darja Mohorko Učakar več »


V natečaju “DOBRA SORTA” so mladi spoznavali lokalno prilagojeno zelenjavo in sadje

Na letošnji Svetovni dan okolja, 5. 6. 2023, se je zaključil pomladni natečaj Društva Šolski ekovrtovi pod naslovom »DOBRA SORTA«. Društvo je vrtce in šole povabilo k sodelovanju v natečaju, v katerem so mladi vrtnarji spoznavali lokalnemu okolju prilagojeno zelenjavo in sadje ter spoznavali pojma “vrsta” in “sorta”, ki delata težave tudi mnogim odraslim. Toda odločanje o najboljših nikakor ni bilo lahko, saj je več »


Spomladanski seminar na Vrtcu Vrhnika

Tudi ko dežuje, sije sonce! Vreme je bilo neusmiljeno, deževalo je že dneve in tedne … Tudi 16. maja, ko smo se odpravljali na spomladanski seminar Šolskih ekovrtov na Vrhniko, je bila vremenska napoved nedvoumna: dež. Tako je tudi bilo. Vrhniko smo izbrali zato, da bi si lahko ogledali kar dva lepa vrtova – vrtčevskega in osnovnošolskega, toda v dežju bo ogled pač kratek. več »


Natečaj “Dobra sorta” – rok za oddajo

Obveščamo vas, da je rok za oddajo izdelkov za natečaj “Dobra sorta” podaljšan, in sicer do petka, 26. 5. 2023. Razglasitev rezultatov bo 5. 6. 2023, na svetovni dan okolja.


VABILO na spomladanski seminar programa ŠEV

Vabimo vas na letošnji pomladni seminar, ki bo tokrat spet potekal bliže centru Slovenije, in sicer na Vrhniki v torek, 16. maja 2023, od 9.00 do 15.30. V večini države letos zaenkrat padavin še ne manjka – nasprotno, verjetno bi si želeli kakšen sončni dan več. Seveda upamo, da nam bo vreme naklonjeno prav na dan seminarja, da bomo oglede vrtov opravili v lepem več »


sl_SISL