Home   Blog   Šolski ekovrt pri VIZ Frana Milčinskega Smlednik – stanovanjska skupina Ježek se predstavi

Šolski ekovrt pri VIZ Frana Milčinskega Smlednik – stanovanjska skupina Ježek se predstavi

  • O stanovanjski skupini Ježek

Stanovanjska skupina Ježek je bila ustanovljena leta 1986, od septembra 2002 delujemo na sedanji lokaciji, Cesta v Dvor 18, 1210 Ljubljana. V uporabi imamo hišo s pripadajočim zemljiščem, na katerem že od leta 2002 pridelujemo sadje in zelenjavo za lastno uporabo. V šolskem letu 2020/21 smo se priključili programu Šolski ekovrtovi in nadaljujemo tradicijo ekološke pridelave vrtnin. V projekt je vključenih osem mladostnikov, dijakov ljubljanskih srednjih šol in štirje vzgojitelji, koordinator projekta sem vzgojitelj Darko Mikuš.

  • Sadne in zelenjavne vrste, ki jih gojimo in tehnologija

Na nekaj več kot 100 m2 zemljišča imamo trajno posajeno sadno drevje: 4 hruške (2 zgodnji in 2 pozni sorti), 10 sadik kivija, 1 kaki in eno češnjo. Kivija pridelamo okoli 20 kg in smo s tem sadjem popolnoma samooskrbni. Nekaj manj pridelamo hrušk, kaki in češnjo pa smo posadili prejšnje leto in po letošnji spomladanski zmrzali, ne bosta obrodila.

Zelenjavo sadimo na okoli 50 m2 in to naslednje vrste: zelena solata, čebula, česen (jesenski dalmatinski in štajerski), zelje – več sort, krompir, por, grah, fižol, paradižnik, papriko, blitvo in špinačo. Letno osvežimo tudi zasaditev začimbnih rastlin: majaron, timijan, dobra misel, drobnjak, peteršilj, meta, melisa, bazilika …

Za okrasne rastline smo namenili preostanek vrta. Na travnem delu imamo spomladanske samonikle zvončke, trobentice, narcise in tulipane. Na posebni okrasni gredici pa že oktobra podtaknemo čebulice narcis in tulipanov, kateri vzklijejo spomladi in okolico krasijo vse do konca maja, ko zasadimo poletne rože. Del okrasne zasaditve so tudi vrnice in ognjič.

Hrano za naše rastline proizvajamo na našem kompostu. Ob koncu zime presejemo kompostnik in predelan kompost dodamo gredicam in sadnemu drevju. S škodljivci na vrtu se spopadamo s kolobarjenjem in ročnim odstranjevanjem, fitofarmacevtskih sredstev ne uporabljamo.

Sadike zelenjave pridelamo iz domačih semen, ki smo si jih izmenjali s prijatelji in sosedi, nekaj prinesemo vzgojitelji iz naših domačih vrtov, kupujemo le sadne rastline, ki jih je v domačih pogojih težko vzgojiti.

  • Uporaba pridelkov v kuhinji

Zaradi specifičnih lastnosti naše skupine (vse obroke pripravljamo skupaj z mladostniki), lahko brez težav vse pridelke vključimo v pripravo v naši kuhinji, jedilnik prilagajamo sezoni na vrtu. Največ živil predelamo kot sveže, nekaj pa shranimo tudi za ozimnico – krompir, čebula, česen …

  • Posebnosti vključevanja mladostnikov v projekt Šolski ekovrt

Ekološka pridelava zelenjave mladostnikom ni v ožjem fokusu, zato jih je potrebno v to dodatno motivirati in pridobiti za delo. V letošnjem šolskem letu imamo v skupini tudi dva dijaka, ki se izobražujeta na srednji gastronomski šoli in znanje pridobljeno ob tej interesni dejavnosti, uspešno uporabita v šoli. Posebno zanimanje so mladostniki izkazali ob izvedbi delavnice o začimbnih rastlinah. Ker je proizvodnja zelenjave že tradicija v našem zavodu in skupini, se brez posebnih težav vključujejo vsi mladostniki in vzgojitelji.

  • Oskrba vrta med poletnimi počitnicami

Tudi tukaj smo v prednosti zaradi naše majhnosti in samozadostnosti. Vzgojitelji smo razporejeni v tedenska dežurstva za občasen nadzor objekta in okolice ter zalivanja sobnih rastlin. Tako poskrbimo za najmanj en obisk na teden, ko tudi pregledamo objekt, pokosimo travo, uredimo gredice in zalijemo vrt.

Darko Mikuš, koordinator šolskega ekovrta na VIZ Frana Milčinskega Smlednik – stanovanjska skupina Ježek

 

sl_SISL