Home   Blog   Novice   Šolski ekovrtovi in čudovita pestrost rastlinskih barvil

Šolski ekovrtovi in čudovita pestrost rastlinskih barvil

Rezultati natečaja “Pobarvajmo z rastlinami”

Današnji svetovni dan biotske raznovrstnosti smo v programu Šolski ekovrtovi počastili z zaključkom natečaja »Pobarvajmo z rastlinami«. Mladi vrtnarji iz vrtcev, osnovnih in srednjih šol so se posvetili raziskovanju barvnih zmožnosti rastlin. Pod vodstvom mentoric in mentorjev so spoznavali, katere vrtne in divje rastline lahko uporabimo za barvanje, kakšne so značilnosti takšnih barv in kaj vse lahko pobarvamo z njimi – in to na okolju prijazen način, kot se na današnji dan še posebej spodobi!

Glavni namen natečajev Šolskih ekovrtov je pridobivanje znanj in veščin, povezanih z vrtnarjenjem, zdravo prehrano in varstvom okolja. Zato je sodelovati veliko pomembneje kot zmagati, saj vsako sodelovanje pomeni soočiti se z izzivi na poti do zadanega cilja. Vseeno pa na koncu le povemo tudi, katera skupina je s svojim delom še posebej izstopala.

Tokrat so se med vrtci še posebej odrezali otroci iz enote Studenice vrtca Otona Župančiča Slovenska Bistrica pod vodstvom mentorice Klavdije Čoh. Otroci so spoznavali rastlinske barve, barvali volno in na koncu ustvarili ljubke uhane, lepa darila za svoje mamice.

Med osnovnošolci je nastalo veliko čudovitih izdelkov, od domišljijskih raznobarvnih slik do voščilnic. Še posebej so nas prepričali otroci iz vrtnarskega krožka in celega 1. razreda OŠ Ivana Cankarja Vrhnika. Mentorica Adrijana Pivk je otroke prek zgodbe o Vidkovi srajčici domiselno vodila do odkrivanja rastlinskih barvil, kjer svoje usluge poleg dobro znanih pomočnikov pri izdelavi srajčice ponudi tudi rdeča pesa. Otroci so na koncu svoje iz papirja izrezane srajčice pobarvali z rastlinsko barvo. Vsi sodelujoči so bili navdušeni, tudi naša žirija!

Najtežja je bila izbira izstopajočega prispevka med srednjimi šolami. Na Srednji šoli Domžale so pod mentorstvom Marte Hrovatin naredili pravo raziskavo rastlinskih barvil z ekstrakcijo, barvanjem različnih materialov in preizkušanjem obstojnosti. Izpostavili pa bi Srednjo trgovsko in aranžersko šolo Ljubljana pod vodstvom mentorice Maje Fabjan, zlasti zaradi celovitega pristopa, saj so z rastlinskimi barvami med drugim obogatili oblačila za ponovno uporabo ter dejavnosti izvedli v 2. in 3. letniku ter jih predstavili v okviru dejavnosti šole.

Izvedbo natečaja in ostalih letošnjih dejavnosti društva je z donacijo podprla Banka Sparkasse, d. d., v okviru svoje akcije #Verjemivjutri.

Ostali izdelki sodelujočih vrtcev:

Ostali izdelki sodelujočih osnovnih šol:

Ostali izdelki sodelujočih srednjih šol:

 

sl_SISL