Home   Blog   Novice   Pomladni seminar Šolskih ekovrtov 2024

Pomladni seminar Šolskih ekovrtov 2024

Letošnji pomladni seminar je 24. aprila gostoval na OŠ Brežice. Za to je bil dober razlog, saj je bila naša osrednja tema namenjena spoznavanju Vrta Obilja, ki se nahaja v bližnji okolici. Vrt Obilja sta Robert Špiler in Tjaša Štruc, ki sta se iz ljubezni in živega zanimanja za vrtnarjenje podala na zanimivo, ne vedno lahko, a učenja polno in navdušujočo pot. Ustvarjati sta začela vrt, ki je zaradi njunih skupnih prizadevanj postal vzor mnogim novim in “starim” vrtnarjem ne le v Sloveniji, ampak tudi izven meja. Na svoji vsebinsko bogati spletni strani poleg zapisanih in odlično urejenih nasvetov ponujata tudi množico video posnetkov, izdala pa sta tudi več odličnih vrtnarskih priročnikov.

Robert je za mentorje Šolskih ekovrtov pripravil čudovito predstavitev, najprej o izkušnji ustvarjanja vrta in nenehnega iskanja najboljšega možnega ravnovesja med obilico zdravih pridelkov na eni strani in bistroumnimi metodami vrtnarjenja ter vloženem delu in stroških na drugi. V drugem delu pa smo spoznavali gojenje posameznih vrst zelenjave na njun specifičen način. Vse seveda ekološko, pa tudi brez prekopavanja oziroma obračanja tal, saj to zagotavlja najboljše razmere za rast zelenjave. Res nas je navdušil, tako da komaj čakamo strokovno ekskurzijo na Vrt Obilja v juniju!

OŠ Brežice nam je predstavila v. d. ravnateljice ga. Mateja Hadler, šolski ekovrt pa mentorica ga. Jerica Kučič. Kljub pretežno deževnemu dnevu smo si zelo lep in pester vrt brez težav ogledali. Poleg gredic z vrtninami gojijo še sadno drevje in vinsko trto, ponašajo pa se tudi z zelo lepim bajerjem. Zaradi nepoznavanja delovanja ekosistemov to vodno telo nekateri okoliški prebivalci krivijo za prisotnost (tigrastih) komarjev – verjetno zveni znano! Vendar pa komarji z živim (pestro rastlinje, ribe, žabe, kačji pastirji in druge živali …) bajerjem nimajo kaj dosti zveze. Želimo jim, da bodo pri osveščanju prebivalcev o tej temi uspešni!

 

sl_SISL