Home   Blog   Novice   Obisk mentorjev ŠEV na Vrtu Obilja

Obisk mentorjev ŠEV na Vrtu Obilja

10 in 17. junij 2024. Na letošnjem pomladnem seminarju smo kot predavatelja gostili Roberta iz Vrta Obilja, iz okolice Brežic. Predstavitev Tjašine in Robertove zgodbe o nastanku Vrta Obilja nas je navdušila, prav tako Robertovo strokovno znanje in vrtnarske izkušnje. Seveda smo si zaželeli, da bi si njuno posestvo tudi ogledali, zato smo se z letošnjo strokovno ekskurzijo za mentorice in mentorje Šolskih ekovrtov namenili prav na Vrt Obilja. Težava je bila le v omejitvi – zaradi pričakovanja skorajšnjega povečanja družine je bil edini možni termin junij, potem pa dolgo nič … torej z vidika šolskega koledarja precej neugodno.

Da bi čim več mentorjem omogočili udeležbo, smo izvedli dva termina, ki sta zdaj za nami. Vse udeleženke-ci so bili navdušeni nad doživetim. Spoznali smo, da sta Robert in Tjaša zaljubljena v vrtnarjenje, zato si skušata obseg dela čim bolj zmanjšati, da bi lahko gojila čim več različne zelenjave. Izmojstrila sta sistem brez prekopavanja, ki temelji na uporabi komposta iz izrabljenega substrata za gojenje gob na rahlo dvignjenih gredah, z velikodušnimi polmetrskimi potmi med gredami. Grede so v 1 m širokih okvirih iz hrastovih desk, poti pa posujeta z lesnimi sekanci. Tako pletje zmanjšata na minimum. Ker je na lokaciji veliko bramorjev, sta na dno okvirjev namestila žične mreže, ki tem žuželkam (in ogrcem majskega hrošča, ipd.) preprečujejo dostop s spodnje strani, vseeno pa skoznje lahko pridejo deževniki.

Ker sta velikost gred oziroma okvirjev poenotila, lahko vsako leto in na vsaki gredi uporabite enako oziroma isto ogrodje za napenjanje mrež, ki dajejo oporo rastlinam. Domislila sta se, da oporne mreže za zelenjavo, npr. kumare, lahko namestita tudi horizontalno, s čimer dobita zelo učinkovito oporo za grah, paprike in podobno. Sladki krompir pa gojita v dodatno zvišani gredi, da lahko razvije čim več gomoljev. Ogledali smo si rastlinjak z različnimi sortami paradižnika in kumarami, ki plodove dajejo že več tednov. Nekaj semen pridelata sama, sicer pa sejeta le ekološka semena, zato nas je zanimalo, kje jih kupujeta in katere sorte se jima najbolje obnesejo.

Robert nam je prikazal tudi tehnike, pripomočke ter pripravo substrata za pikiranje in presajanje sadik. Spoznali smo vrtno orodje, ki ga uporabljata in ga je možno tudi naročiti v spletni trgovini Vrta Obilja. Pogovarjali smo se v senci novega multifunkcionalnega kozolca, ki je opremljen prav za sprejemanje skupin in izvajanje izobraževanj, saj je Vrt Obilja med ljubiteljskimi vrtnarji že vrsto let prava blagovna znamka. Mnoge zanimajo spletni tečaji, pa tudi delavnice v živo. Tjaša in Robert sta izdala več priročnikov, ki so odlični za učenje njunih metod.

Z vidika uporabne vrednosti za mentorje šolskih ekovrtov je Vrt Obilja res prava obogatitev, saj vključitev nekaj gred po tej metodi omogoča, da na šolskem/vrtčevskem ekovrtu prikazujemo in izvajamo tako pester permakulturni pristop, kot tudi bolj tehnično in v “kvadratno urejenost” usmerjeno metodo pridelave zelenjave. Ta metoda je primerna za vse, ki želijo pridelati čim več zelenjave s čim manj pletja in okopavanja. Tudi ponovna uporaba substrata za gobe je lahko dobrodošla za VIZ, ki jim lastnega materiala za kompostiranje kronično primanjkuje, imajo pa v bližini gojitelja gob.

Tudi letošnjo strokovno ekskurzijo za mentorje nam je omogočila donacija banke Sparkasse. Upamo, da bomo tudi v prihodnje nadaljevali s strokovnimi ogledi.

Dr. Anamarija Slabe

 

sl_SISL