Home   Blog   O vplivu lune in planetov na rastline na jesenskem seminarju programa ŠEV

O vplivu lune in planetov na rastline na jesenskem seminarju programa ŠEV

Jesenske počitnice so minile, dnevi se hitro krajšajo, vrtovi pa vstopajo v obdobje najglobljega počitka. Vsi vemo, kako je življenje na Zemlji odvisno od našega Sonca, veliko manj pa je znano, če in kako na rastline vplivajo druga bližnja nebesna telesa. Tej zanimivi temi je bilo posvečeno uvodno predavanje ga. Jožice Fabjan, na jesenskem seminarju programa ŠEV, ki se je odvil 21. novembra 2019. Jožica je spregovorila o tem, kakšen je vpliv lune in ostalih planetov na setev, rast in spravilo pridelkov.

Seminar je tokrat gostila Srednja trgovska šola v Ljubljani, in sicer v dvorani na samem vrhu šole, ki ima pogled na vrt na strehi šole. Pod vodstvom mentorice šolskega ekovrta na šoli, ga. Maje Fabjan, smo si ogledali njihov vrt na strehi šole in tudi tistega v okolici. Kljub temu, da je bilo skoraj ves čas seminarja vreme precej turobno, so nas ob ogledu vrta presenetili tudi sončni žarki.

Dr. Anamarija Slabe pa nam je na kratko predstavila razvoj poklicnega usposabljanja za pomočnika ekološkega vrtnarja za učence s posebnimi potrebami, ki ga razvijamo v okviru projekta ECOGARD.

V drugem delu seminarja smo podelili znake Šolski ekovrt vsem VIZ, ki so izpolnili merila za pridobitev ali podaljšanje znaka. Letos je bilo dobitnikov 16, od tega so 4 VIZ, ki so z nami že od vsega začetka, znak obnovili že tretjič. Vsem dobitnikom iskreno čestitamo!

Seminarja se je tokrat udeležilo prek 70 učiteljev in vzgojiteljev iz vse Slovenije.

 

sl_SISL