Home   Blog   Novosti v programu ŠEV

Novosti v programu ŠEV

Pozdravljeni, drage mentorice in mentorji šolskih in vrtčevskih ekovrtov, spoštovane ravnateljice in ravnatelji!

Po več mesecih, v katerih smo vsi skupaj in vsak posebej doživeli marsikaj, se vam spet oglašamo.

Tudi pri nas se je marsikaj temeljito spremenilo. Odločili smo se za zaključek delovanja Inštituta za trajnostni razvoj, obenem pa smo hoteli ohraniti možnost za nadaljevanje programa ŠEV. Kot veste, je ITR začel s programom ŠEV že leta 2011 in v tem času nam je – skupaj z vami! – uspela svojevrstna tiha »vrtnarska revolucija« na slovenskih šolah in v vrtcih. Prav zaradi vašega odziva smo verjeli, da je program treba ne samo ohraniti (kar v okviru ITR ni bilo možno), ampak postaviti na nove temelje in mu omogočiti nadaljnji razvoj.

Zato program Šolski ekovrtovi od letošnjega leta dalje izvajamo kot Društvo Šolski ekovrtovi, ki smo ga ustanovili lani decembra. Oblika društva daje več možnosti za vključevanje posameznikov, ki bi želeli bolj aktivno sodelovati pri uveljavljanju ŠEV.

Načrtovali smo, da vas spomladi letos povabimo na skupno srečanje, kjer bi se pogovorili o nadaljnjem delovanju. Ampak … zgodilo se je drugače! Vsi skupaj smo bili prisiljeni v spremembo načina dela.

Upamo, da ste tudi v izrednih razmerah lahko poskrbeli za svoje vrtove, čeprav morda drugače kot sicer, in da so vam morda sedaj postali še bolj dragoceni! Vsekakor smo vsi skupaj zdaj še bolj dojeli pomen samooskrbe s hrano, ali ne?

Posvetovalno srečanje v živo bi radi organizirali zadnji teden avgusta, namenjeno bi bilo skupnemu »viharjenju možganov« in pogovoru o tem, kako program učinkovito peljati naprej. Če srečanje v živo ne bi bilo možno, bi se odločili za video obliko.

Še pred tem pa bomo z vami v stiku zaradi raziskave o šolskih in vrtčevskih ekovrtovih, ki jo v sodelovanju z našim društvom izvaja Oddelek za geografijo Filozofske fakultete (magistrska naloga). Konec avgusta vas bomo povabili k sodelovanju v anketi, ki nam bo med drugim pomagala globlje razumeti, kaj smo s šolskimi/vrtčevskimi ekovrtovi skupaj dosegli. Rezultat raziskave bo tudi pregledna spletna aplikacija (ki je že pripravljena in jo bomo še nadgrajevali), kjer bodo vsi naši/vaši ekovrtovi »zasijali« na zemljevidu Slovenije, z zanimivimi podatki in fotografijami. S tem bomo postavili odlične temelje za nadaljnje delo!

Zahvaljujemo se vam za dosedanje aktivno delovanje v programu ŠEV in upamo, da se bomo na novih temeljih lahko še tesneje povezali!

Prisrčno vas pozdravljamo!

Ekipa programa Šolskih ekovrtov

 

sl_SISL