Home   Blog   Novice   Letošnji jesenski seminar je obiskal OŠ Artiče

Letošnji jesenski seminar je obiskal OŠ Artiče

Letošnji jesenski seminar Šolskih ekovrtov je tokrat obiskal zahodni del Slovenije. Na OŠ Artiče so 15. novembra nadvse gostoljubno sprejeli več kot 70 mentoric in mentorjev ŠEV. Seminar je potekal v prostorni dvorani krajevne skupnosti, ki je od šole le dve minuti hoje. Ravnateljica ga. Vesna Bogovič nam je šolo predstavila z živahnim videom, ki je bil kot nalašč za spodbuden začetek, če koga morda še ni zbudila dišeča kava in čaj iz šolskega vrta, in to v spremstvu rogljičkov. V dvorani pa nas je pričakala tudi prava razstava in tržnica, ki jo je mentorica Natalija Vahčič pripravila skupaj z učenci. Nazorno so nam predstavili svoje vrtne dejavnosti ter ponudili celo semena rukole in žajblja, saj se posvečajo tudi pridelavi in shranjevanju semen.

Najprej smo se pogovarjali o težavnih časih za vrtnarjenje in kmetijstvo nasploh in se ozrli na letošnje leto, polno vremenskih izzivov in celo katastrof. Spoznavali smo, kako nam lahko vrtčevski in šolski vrtovi pomagajo pri vzgoji in izobraževanju otrok za to, da se podnebnih sprememb zavedajo in da se bodo znali nanje odzivati bolje, kot trenutno uspeva nam odraslim. Šolski vrt nam omogoča konkretne ukrepe za zmanjševanje podnebnih sprememb in za prilagajanje nanje. Predstavili smo tudi novo aplikacijo ŠEV, ki zdaj deluje na spletišču Uporabna geografija. Z njo se lahko predstavijo vsi VIZ, ki imajo aktiven učni vrt, tudi nečlani ŠEV.

Zelo smo uživali v predstavitvah mentoric in mentorjev z VIZ, ki so letos prvič pridobili znak ŠEV ali ga obnovili. To je najdragocenejši del programa ŠEV, kjer se vidijo konkretni rezultati prizadevnega dela na terenu po celi Sloveniji.

Za zaključek smo na čudovit sončen jesenski dan spoznali in si ogledali šolski vrt, kamor nas je popeljala mentorica Natalija Vahčič. Čeprav smo že globoko v jeseni, v visokih gredah bujno raste cela vrsta zelišč, pa tudi njihov zaščitni znak – rukola, ki jo bodo prav kmalu spet lahko nabrali za solato.

 

sl_SISL