Home   Blog   Novice   Vabilo na jesenski seminar programa ŠEV 2023

Vabilo na jesenski seminar programa ŠEV 2023

Vabimo vas na jesenski seminar programa Šolskih ekovrtov, ki tokrat gostuje na OŠ Artiče. Seminar bo potekal v sredo, 15. 11. 2023 od 9. do 15. ure v neposredni bližini šole in sicer v prosvetnem domu krajevne skupnosti Artiče, tako da si bomo seveda lahko ogledali tudi šolski ekovrt, če bo le vreme dovoljevalo.

Osrednja tema
Letošnje leto je bilo za vrtnarje po vsej Sloveniji polno izzivov. Od najhujšega – poplav, pa do uničujočih toč, vetrov ali vsaj preobilice dežja. Lani je bilo ravno obratno, saj je padavin primanjkovalo. Vendar pa so si nekatere enoletnice tudi po letošnji toči opomogle; ponekod so bučnice in plodovke, še posebej pa zelišča in solatnice, skoraj uspele nadoknaditi izgubljeno. Žal pa so poplave uničile tudi nekatere šolske/vrtčevske ekovrtove.
Zato bomo na seminarju spregovorili o tem, kako se soočiti s takšnim težavami, pa tudi, kako tovrstne izzive uporabiti za izobraževanje o podnebnih spremembah, trajnostnem razvoju in trajnostnih prilagoditvah. Primer: strokovnjaki menijo, da v Sloveniji v prihodnosti letnih padavin ne bo manj, bodo pa predvsem pozimi. Če to vemo, lahko tudi ustrezno ukrepamo.

Znak Šolski ekovrt
Veljavnost znaka ŠEV je tri leta od pridobitve oz. obnovitve. Tudi letos bo nekaj VIZ prvič pridobilo znak, nekateri pa ga boste podaljšali. Pridno zbiramo in pregledujemo vaše prijave v zvezi s tem, da bomo na seminarju lahko predstavili dobitnike.

Seminar je za člane mreže ŠEV brezplačen, drugi zainteresirani se obrnite na nas. Za zagotovitev mesta je OBVEZNA PRIJAVA prek e-pošte: solski.ekovrt@itr.si ali prek OBRAZCA, in sicer do zapolnitve prostih mest. Skrajni rok za prijavo je četrtek, 9. november 2023.

Program seminarja

8.40–9.00Prihod udeležencev, jutranji čaj ali kava
9.00–9.15Pozdrav organizatorja (Društvo ŠEV) in gostitelja OŠ Artiče
9.15–10.45– Posledice podnebnih sprememb v šolskem ekovrtu ter trajnostno prilagajanje nanje
– Uporaba podnebnih izzivov za vzgojo in poučevanje za trajnostni razvoj
dr. Anamarija Slabe; Jožica Fabjan, permakulturna učiteljica
10.45–11:15Predstavitev letošnjega natečaja ŠEV za otroke: spoznavanje barvilnih rastlin in uporaba rastlinskih barvil
11:15–11.30Odmor
11:30–11.45Nova aplikacija Šolski ekovrtovi na spletni platformi Uporabna geografija: kako se VIZ vpišete v aplikacijo in kako jo uporabljate
11.45–12.15Predstavitev obstoječih in novih »storitev« programa ŠEV
‍12:15–13:00Kosilo in druženje
13.00–14.00Predstavitev dobitnikov znakov Šolski ekovrt:
– Podelitev znakov: novi dobitniki znaka ŠEV in VIZ, ki obnavljajo znak
Lidija Turk, mag. inž. hort.
– Predstavitve VIZ, ki znak prejmejo prvič in tisti, ki ga obnavljajo
14.00–15.00Predstavitev in ogled šolskega ekovrta na OŠ Artiče
ZAKLJUČEK seminarja
 

sl_SISL