Home   Blog   e-Bilten   E-bilten 3/2011

E-bilten 3/2011

Spomladanske terenske delavnice se zaključujejo…

bilten3-1

Naše pomladanske terenske delavnice pod vodstvom Jožice Fabjan, strokovnjakinje za permakulturo, se zaključujejo. V tem tednu bomo izvedli še dve, nato pa bomo z obiski na terenu v pomladanskem obdobju zaključili.

Delavnice so bile dinamične, usmerjene v samostojno razmišljanje, odkrivanje novih idej in izmenjavo izkušenj, čemur je Mreža šolskih ekovrtov tudi namenjena. Udeleženci so bili s predstavitvami in načrtovanji zelo zadovoljni. V skupinah so pripravljali predloge za načrt vrta na izbrani lokaciji, nato pa prediskutirali in primerjali ter izbirali najboljše rešitve, spoznali so izdelavo visoke grede, spiralnih gredic, pomen vodnih teles v ekološkem vrtu…

Marsikoga od udeležencev je zaskrbelo, ali je npr. zelišče, ki ga pridelamo na šolskem vrtu, sploh “dovoljeno” uporabiti v šolski kuhinji – kaj pa inšpekcija, pa HACCP…? Kot smo obljubili, se bomo posvetili tudi tem vprašanjem, ob čemer pa na žalost ugotavljamo, da se sodobne družbe vse bolj spreminjajo v družbe strahu, predpisi in zlasti njihova razlaga pa je včasih skregana z zdravo pametjo.
Udeleženci delavnic imate sedaj do jeseni čas, da dokončate svoje načrte. Veseli nas, da vas veliko tudi že začenja z vrtnarjenjem.

POZOR – vaše sodelovanje na Ekotednu in 10. Ekoprazniku v Ljubljani!

Kot smo že omenili na terenskih delavnicah, pripravljamo dva posebna dogodka, na katerih se boste lahko predstavili s svojim delom in izkušnjami s pripravo šolskega ekovrta!

Predstavitev na Ekotednu 

V četrtek, 8. septembra bomo organizirali »Dan šolskih ekovrtov« v okviru Ekotedna
(5.9. – 10.9). To je čudovita priložnost, da se vsem, vključenim v Mrežo šolskih ekovrtov ter javnosti predstavite in pohvalite s svojim delom ter v prijetnem vzdušju spoznate ali poglobite svoje znanje, pridobite morebitne nove informacije, podelite dragocene »vrtnarske« izkušnje ter navežete nova poznanstva in tako še okrepite sodelovanje v mreži.

Predstavitev na Ekoprazniku

V soboto, 10. septembra bo že tradicionalni – 10. ekopraznik v Ljubljani.

bilten3-2

Za tiste, ki Ekopraznika v Ljubljani še ne poznate: to je največji slovenski praznik eko in zdravega življenjskega sloga, o prireditvi pa poročajo tudi številni slovenski mediji. Je najbolj dosledna EKO razstavna, informativna in prodajna prireditev pri nas. Na prek 70 stojnicah se bodo predstavili ponudniki preverjenih, kakovostnih EKO živil, izdelkov in storitev na slovenskem trgu, nekatera društva, ter seveda VI – Mreža šolskih ekovrtov!

Ponujamo vam, da se na letošnjem ekoprazniku predstavite na stojnici »Mreže šolskih ekovrtov«. Mreži bomo namenili posebno stojnico, kjer se boste lahko predstavili s svojimi gradivi in izdelki.
O podrobnostih glede obeh predstavitev vas bomo obvestili v naslednjem biltenu čez 10 dni, prosimo pa vas, da si zainteresirani že rezervirate 8. september v vašem šolskem koledarju!

Prijave na oba dogodka zbiramo že sedaj na info@itr.si ali na telefonsko številko 01 439 74 60.

Kmalu bo zaživel spletni portal Šolski ekovrtovi

Na ITR pripravljamo poseben spletni portal namenjen projektu »Šolski ekovrtovi«. Na njem boste lahko izvedeli o aktualnih dogodkih in izobraževanjih, v arhivu pa si prebrali o minulih; se seznanili z ureditvijo šolskega permakulturnega ekovrta – o osnovnih konceptih permakulturne ureditve, o ekološkem vrtnarjenju itd. Upamo, da bo pripravljen do sredine junija, torej še pred koncem šolskega leta.

Posebna ponudba za naročilo Organka še vedno velja

Ponovno pošiljamo naročilnico za Organko za vse nove, vključene v mrežo, ki naročilnice do sedaj še niste prejeli.
S proizvajalcem smo se dogovorili, da nam za naročila Organka prek projekta Šolski ekovrtovi omogoči posebno ugodne pogoje:
Komplet organko + 1 kg biogen za 45 EUR (vključen DDV), ter brezplačna dostava po pošti na naslov naročnika.

Tu se nahaja naročilnica za naročilo prek projekta.

Več o organku in njegovi uporabi si lahko preberete tukaj.

Vabimo nove člane

Nove šole in vrtci pa ste lepo vabljeni k vključitvi kadarkoli – bolje prej kot pozneje, da boste zamudili čim manj! V projekt oziroma v Mrežo šolskih ekovrtov se lahko vključujejo vse šole, vrtci, dijaški domovi…, ki jih zanima tema šolskega ekovrta: taki, ki želijo vrt vzpostaviti ali ga morda že imajo, ali taki, ki jim je zamisel všeč, čeprav ta hip še ne vidijo pravih možnosti za uresničitev.
Predstavitev projekta in PRIJAVA sta na voljo na naši spletni strani. Več o tem.

 


profil_logo-NAJvecji_izravnanNapis               swiss-contribution-350
Podprto z donacijo Švice v okviru Švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji.

 

sl_SISL