Home   Blog   e-Bilten   E-bilten 4/2011

E-bilten 4/2011

Nič več spomladanskih terenskih delavnic…

Naše terenske delavnice, pod vodstvom Jožice Fabjan, strokovnjakinje za permakulturo, so se za pomladno obdobje zaključile. Prav lepa hvala vsem, ki ste na njih dejavno sodelovali in pohvala vsem skupinam, ki ste pripravile krasne načrte, ki bodo mentorjem pomagali pri načrtovanju njihovih šolskih ekovrtov. Še posebej se zahvaljujemo vsem mentorjem, ki ste s svojo gostoljubnostjo, prijaznostjo, odprtostjo in delovno vnemo, naša srečanja naredili prijetna, poučna in zabavna.

Ker pa je namen naše mreže čim večja dejavnost in izmenjava izkušenj, vas žal ne bomo pustili spati :-), zato za vas (in nas) pripravljamo že nove načrte za jesen. Upamo, da vas z njimi ne bomo preveč prestrašili, temveč da bodo nov izziv pri vaših dejavnostih.

Načrt dejavnosti za mrežo šolskih ekovrtov do oktobra 2011

Izbrani načrt vrta in kratko poročilo do 20.6.2011

Vse, ki ste vključeni v Mrežo šolskih ekovrtov, prosimo, da nam do 20.6.2011 pošljete izbrani načrt za svoj šolski ekovrt. Prosimo vas tudi, da nam pošljete kratek opis svojih dosedanjih dejavnosti v zvezi s svojim šolskim ekovrtom, ki ste jih oz. jih še boste izvedli do 20.6.

Opis je lahko zelo kratek, le par stavkov, po želji pa tudi daljši.

Izbrani načrt in kratko poročilo vsekakor pričakujemo od vseh 15 izbranih šol, kjer so potekale delavnice. Toda pričakujemo, da boste to storili tudi vsi ostali v mreži, še zlasti, ker se je večina udeležila vsaj ene od terenskih delavnic.

Mi vam obljubimo, da bomo do sredine avgusta pregledali in po potrebi pokomentirali poslane načrte, še zlasti bomo bolj natančno pogledali načrte 15 izbranih šol.

V primeru, da katera od šol nikakor ne more pripraviti izbranega načrta, naj pošlje vsaj poročilo, ki naj bo po možnosti tudi slikovno opremljeno.

2. seminar oz.”Dan šolskih ekovrtov” z javno predstavitvijo “Mreže šolskih ekovrtov”

V četrtek, 8. septembra 2011 se bomo srečali na 2. seminarju šolskih ekovrtov. Seminar bo potekal v okviru “Dneva šolskih ekovrtov”. Tokratni seminar bo namenjen izobraževanju vas, mentorjev; teme bomo izbrali na osnovi vaših potreb, ugotovljenih na terenskih delavnicah. Ker pričakujemo kar veliko število udeležencev, iščemo pravo lokacijo in vas bomo o njej obvestili v kratkem.

Program seminarja bo obsegal: izobraževanje na izbrane teme – kompostiranje, oblikovanje gred, sajenje drevnin…; predstavitev dejavnosti šol v obliki razstave; predstavitev v govorjeni besedi (10-15 šol / vrtcev); pogovor glede na potrebe. Vmes bo seveda predviden čas tudi za odmor in osvežitev ter ogled razstave.

Posebej vam v priponki pošiljamo osnutek programa s predvidenim časom (trajanjem). Prosimo oglejte si ga.

Točen program boste prejeli naknadno.

V soboto, 10. septembra 2011 ste vabljeni, da se s svojim gradivom in izdelki predstavite na stojnici “Mreže / projekta Šolskih ekovrtov” na 10. ekoprazniku v Ljubljani. Ekopraznik bo potekal, kot vsako leto, na Pogačarjevem trgu, kjer se bodo na pribl. 75 stojnicah predstavile številne ekološke kmetije iz vse Slovenije ter drugi ponudniki preverjenih, kakovostnih eko izdelkov in storitev na slovenskem trgu – od ekoživil, ekokozmetike, ekoloških čistil… Poleg njih tudi organizacije za nadzor ekokmetijstva ter nekatera društva in zveze. Imeli bomo tudi ustvarjalne kotičke za otroke (do 7 let) ter živo glasbo.

Prijave na oba dogodka zbiramo že sedaj na info@itr.si ali na telefonsko številko 01 439 74 60.

Delo v vrtu v oktobru in novembru: oblikujemo grede, sadimo drevnine…

Jeseni v oktobru in novembru je idealen čas, da oblikujete svoje gredice, po možnosti pripravite visoko ali spiralasto gredo, ki ste ju spoznali na terenskih delavnicah. Za tiste šole oz. vrtce, ki nameravate imeti ekološke sadne vrtove, je to tudi pravi čas za saditev sadnih dreves in grmov.

Ker si želimo, da začutite, da šolski ekovrt resnično lahko postane zanimiv in poučen projekt, predvsem pa spoznate, kako lahko ekovrt povežete z vašimi učnimi predmeti, vam posebej pošiljamo skico, na kateri so te povezave čudovito predstavljene,

Skica je sicer v angleškem jeziku, vendar upamo, da vas to ne bo oviralo, da bi njenega pomena ne bi prepoznali in začutili.

Posebna ponudba za naročilo Organka še vedno velja

Komplet Organko + 1 kg biogen za 45 EUR (vključen DDV), ter brezplačna dostava po pošti na naslov naročnika.

Tu se nahaja naročilnica za naročilo prek projekta.

Vabimo nove člane

Nove šole in vrtci pa ste lepo vabljeni k vključitvi kadarkoli – bolje prej kot pozneje, da boste zamudili čim manj! V projekt oziroma v Mrežo šolskih ekovrtov se lahko vključujejo vse šole, vrtci, dijaški domovi…, ki jih zanima tema šolskega ekovrta: taki, ki želijo vrt vzpostaviti ali ga morda že imajo, ali taki, ki jim je zamisel všeč, čeprav ta hip še ne vidijo pravih možnosti za uresničitev.
Predstavitev projekta in PRIJAVA sta na voljo na naši spletni strani. Več o tem.


profil_logo-NAJvecji_izravnanNapis               swiss-contribution-350
Podprto z donacijo Švice v okviru Švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji.

 

sl_SISL