Home   Blog   e-Bilten   E-bilten 2/2011

E-bilten 2/2011

Spomladanske terenske delavnice lepo obiskane

V začetku aprila smo vas obvestili o spomladanskih terenskih delavnicah, ki jih s sodelavci izvajamo na izbranih šolah, vrtcih in dijaških domovih po vsej Sloveniji. Do danes smo izvedli že sedem delavnic. Udeleženci so s predstavitvami in načrtovanji zelo zadovoljni. Delavnice so dinamične, usmerjene v samostojno razmišljanje, odkrivanje novih idej in izmenjavo izkušenj, čemur naj bi bila Mreža šolskih ekovrtov tudi namenjena.

Delavnice bodo potekale v aprilu in maju, zato ste vsi, ki se do sedaj še niste udeležili, lepo vabljeni.
Razpored delavnic je še vedno na naši spletni strani.
Udeležba je brezplačna, vendar pa je obvezna vaša predhodna prijava. Več o tem.

Organko – učinkovita rešitev za ločevanje organskih odpadkov

Pri raziskovanju, kaj vse vam lahko svetujemo glede ureditve kompostiranja, in kako naj kompostiranje uredimo sami za ekovrt v zabojčkih na balkonu Inštituta za trajnostni razvoj, smo naleteli na ORGANKA. Zadevo smo raziskali in se navdušili! Na delavnicah, ki smo jih že izvedli, ste organka že spoznali, ostali pa ga še boste.

ORGANKO se nam zdi čudovit pripomoček za recikliranje organskih odpadkov. Je zelo praktična rešitev za gospodinjstva, šole, vrtce, podjetja… – povsod, kjer se dnevno nabirajo organski odpadki. Za otroke (in za odrasle) omogoča tudi odličen nazoren prikaz, kako organske odpadke v kratkem času spremenimo v dragocen kompost in še naravno tekoče gnojilo povrhu – za zelenjavo, vrtno in balkonsko cvetje, sadje…

Komplet Organko sta dve posodi iz reciklirane plastike s prekatom za odcedno tekočino (= gnojilo) s pipico, ki se zapirata s tesno prilegajočim pokrovom. Organko zato lahko stoji kjerkoli, saj ni smradu. Za hitro predelavo odpadkov poskrbijo mikroorganizmi (biogen). Za smiselno uporabo je nujno, da imate na voljo dve posodi in ne le eno!
Več o Organku in njegovi uporabi si lahko preberete tukaj.

Posebna ponudba za naročilo Organka prek projekta ŠEV

Ker se organko res lepo sklada z nameni našega projekta, smo se s proizvajalcem dogovorili, da nam za naročila organka prek projekta Šolski ekovrtovi omogoči posebno ugodne pogoje:
Komplet organko + 1 kg biogen za 45 EUR (vključen DDV), ter brezplačna dostava po pošti na naslov naročnika.
Z naročilom prek projekta ŠEV bo imel korist tudi naš projekt, saj nam boste pomagali pridobiti nekaj sredstev za sofinanciranje obveznega lastnega deleža v projektu.
Naročilnico za naročilo prek projekta pošiljamo v prilogi temu biltenu oz. sporočilu.
Organka že pridno polnimo tudi pri nas, da bomo pridelali gnojilo za naš balkonski ekovrt.

Prva objava v lokalnem časopisu

Naša predavateljica z uvodnega seminarja ga. Tamara Urbančič je pripravila članek o projektu in seminarju za lokalni časopis Snežnik v občini Ilirska Bistrica. Objavili smo ga tudi na naši spletni strani. Več o tem.

Nove prijave

Vse ustanove, ki bi se želele vključiti v projekt oziroma MREŽO ŠOLSKIH EKOVRTOV, to lahko storite tako, da izpolnete in nam pošljete PRIJAVNICO, ki se nahaja na naši spletni strani. Več o tem.


profil_logo-NAJvecji_izravnanNapis               swiss-contribution-350
Podprto z donacijo Švice v okviru Švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji.

 

sl_SISL