Home   Blog   e-Bilten   E-bilten 1/2011

E-bilten 1/2011

Prvi koraki

Odziv na naše vabilo k sodelovanju v  projektu je bil res navdušujoč: doslej se je prijavilo več kot 130 šol, vrtcev, dijaških domov in drugih vzgojno izobraževalnih ustanov/zavodov (VIZ). Od tega je večina želela pomoč pri načrtovanju vrta že v letošnjem šolskem letu. Zato smo bili res pred težko nalogo: le kako “pravično” določiti to skupino?

Ker glede na število prijav seveda nismo mogli biti “pravični”, smo se odločili, da šole oz. vrtce, ki jim bomo lahko pomagali z načrtovanjem na samem terenu, izberemo tako, da bodo od tega lahko imele korist tudi ostale ustanove v mreži. Upoštevali smo regijsko razporeditev in tip ustanove (šola/vrtec/dijaški dom…) ter morebitne dodatne informacije, ki so jih prijavljeni zapisali. Izbrali smo 14 VIZ tako, da se boste vsi ostali lahko udeleževali delavnic za načrtovanje šolskega ekovrta v svoji bližini oziroma regiji.
Vsi skupaj pa ste seveda člani Mreže šolskih ekovrtov in boste prejemali tekoče informacije o projektu, se udeleževali izobraževanj, se spoznavali med seboj in si delili izkušnje. Ker je v vsaki regiji vsaj ena ustanova z vrtom, bo to pomagalo pri mreženju in izmenjavi informacij.

Uvodni seminar “Šolski ekovrt”

vrt-za-bilten-st.1-2011

24.3.2011 smo v prostorih MŠŠ organizirali prvi – uvodni seminar “Šolski ekovrt”. Udeležence je najprej prijazno pozdravila državna sekretarka na MŠŠ ga. Alenka Kovšca.
Naša posebna gostja dr. Manca Košir je s svojim vzpodbudnim pogledom na pomen šolskih ekoloških vrtov v šoli, za kakršno si prizadeva tudi civilna pobuda “Kakšno šolo hočemo”, navzoče navdušila in opogumila za nadaljnje delo.

Program in predstavitve s seminarja

Predstavili smo namene in potek projekta ter načela permakulturnega načrtovanja šolskega ekovrta, ki so mu sledili primeri iz permakulturne prakse. Zelo dragocena je bila predstavitev primera že delujočih šolskih ekovrtov oziroma kmetijskega krožka. Vse predstavitve so na voljo na spletni strani Inštituta za trajnostni razvoj (Šolski ekovrtovi).

Spomladanske terenske delavnice za zasnovo ekovrtov na 14 šolah in vrtcih

Pripravili smo načrt poteka terenskih delavnic za oblikovanje ekovrtov na 14 VIZ, ki smo jih izbrali med člani mreže. Torej, skupaj bomo načrtovali konkretne ekovrtove!

Mentorje vabimo, da si ogledate, katera lokacija in termin bi vam najbolj ustrezal.

Udeležba je brezplačna, vendar pa je obvezna vaša predhodna prijava. Več o tem.

Nove prijave

Vse ustanove, ki bi se želele vključiti v projekt oziroma MREŽO ŠOLSKIH EKOVRTOV, to lahko storite tako, da izpolnete in nam pošljete PRIJAVNICO, ki se nahaja na naši spletni strani. Več o tem.


profil_logo-NAJvecji_izravnanNapis               swiss-contribution-350
Podprto z donacijo Švice v okviru Švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji.

 

 

 

sl_SISL