Home   Blog   e-Bilten   E-bilten 2/2013

E-bilten 2/2013

Pozdravljeni, člani Mreže Šolskih ekovrtov in podporniki!

Pred nami je druga številka letošnjega biltena, kjer si lahko preberete:

  • Program Šolski ekovrtovi vstopa v tretje leto
  • Prvič smo podelili ZNAK “Šolski ekovrt”
  • Za nami je že peti seminar za mentorje vrtčevskih in šolskih ekovrtov
  • Pozorno pri nakupu semen!
  • Terenske delavnice so v pripravi
  • 22. marca praznujemo DAN VODA

Program Šolski ekovrtovi vstopa v tretje leto delovanja

Z letošnjim letom smo vstopili v že tretje leto delovanja programa “Šolski ekovrtovi”. V tem času so nastale številne ekogredice, žuželčji hoteli, vodne kotanje, v šolskih in vrtčevskih jedilnicah so otroci pojedli prve pridelke in napravili sokove, sadne kaše, peciva,… mentorji pa ste se pridno izobraževali in svoje znanje nadgrajevali na seminarjih in z gradivom, dostopnim na spletnem portalu. Za nami je torej veliko dela, aktivnosti in veselja ob dobrem delu in plodnem sodelovanju. Na Inštitutu nas zelo veseli, da “stari” člani ostajate z nami v Mreži šolskih ekovrtov, ki se širi tudi na druge slovenske vrtce in šole.

PRVA javna podelitev ZNAKA “ŠOLSKI EKOVRT”

V programu smo naredili pomemben korak naprej. V okviru letošnjega pomladnega seminarja smo prvič slavnostno podelili ZNAK “Šolski ekovrt” 22 prizadevnim članom Mreže. Pridobili so ga na podlagi izpolnjevanja osnovnih meril za šolske ekovrtove, ki smo jih na ITR pripravili v lanskem letu, vas, mentorje ekovrtov pa smo že od vsega začetka izobraževali v tem duhu. Šole in vrtci so se tako s pridobitvijo znaka obvezali, da bodo nadaljevali z upoštevanjem temeljnih načel ekovrtnarjenja na šoli oz. vrtcu, med katerimi so npr. ustrezno kompostiranje organskih odpadkov, kolobarjenje, uporaba ekoloških ali vsaj kemično netretiranih semen, uporaba organskih gnojil idr., in seveda brez pesticidov in mineralnih gnojil. Več o merilih in obrazcu za pridobitev znaka si lahko preberete s klikom na povezavo.
Prav je, da še enkrat izpostavimo dobitnike – največ jih prihaja iz vrst osnovnih šol (19), med njimi je tudi en vrtec in dve srednji šoli. Čestitamo!

Vrtci:
Vrtec Antona Medveda Kamnik

Osnovne šole (glede na datum poslanega obrazca):
OŠ Martina Krpana (Ljubljana)
OŠ Dragotina Ketteja Ilirska Bistrica
OŠ Šmartno pri Slovenj Gradcu
OŠ Cerkno
OŠ Bršljin
OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika
OŠ Šmarje pri Jelšah
PŠ Kompolje (OŠ Dobrepolje)
OŠ Trebnje
PŠ Janče (OŠ Sostro)
OŠ Polzela
OŠ Žirovnica
OŠ Roje
OŠ Simona Jenka Kranj
OŠ Gustava Šiliha Maribor
OŠ Stari trg ob Kolpi
OŠ Domžale
OŠ Karla Destovnika-Kajuha Ljubljana
VIZ III. OŠ Rogaška Slatina

Srednje šole:
Gimnazija Šiška (Ljubljana)
Srednja šola Slovenj Gradec in Muta – Šolski center Slovenj Gradec

Upamo, da ste se dobitniki poveselili skupaj z otroki in svojimi sodelavci, ostalim pa naj bo podelitev spodbuda in motivacija pri delu na ekovrtu.

Vabljeni ste k ogledu fotografij ekovrtov dobitnikov ZNAKA (Podelitev_znaka_SEV_2013), s katerimi smo popestrili podelitev. Veseli smo, da sta se nam pri podelitvi pridružila tudi (bivši) minister za kmetijstvo in okolje, g. Franc Bogovič, in ambasadorka programa, ga. Manca Košir.

Dobitniki so s pridobitvijo znaka pridobili tudi pravico do uporabe znaka (logotipa) programa. Vsem članom – dobitnikom smo že poslali sporočilo z navodili za uporabo logotipa, tako da bomo skupaj čim bolje skrbeli za prepoznavnost in ugled šolskih ekovrtov v javnosti.
Kaj pa ostali? Znak bomo podeljevali enkrat letno, tako da imate možnost vsi. Zdaj se le pridno lotite dela in v svoj krog povabite sodelavce, starše, lokalna društva… Ko bo podelitev aktualna, vas bomo o tem obvestili, da boste lahko začeli z izpolnjevanjem obrazcev.

Pomladni seminar “Šolski ekovrt” je za nami

V prvem tednu marca (7.3.2013) smo poleg podelitve uspešno pod streho “spravili” še peti seminar za člane Mreže šolskih ekovrtov. Odziv je bil zelo dober. Seminarja se je udeležilo 115 mentorjev iz 81 različnih vzgojno-izobraževalnih ustanov. V zadnjem mesecu in pol se je tudi Mreža ekovrtov razširila – trenutno vas je 89 članov, kar je zelo razveseljivo.

Sicer pa smo se na seminarju posvetili načrtovanju vrta, avtohtonim in domačim sortam in pridobivanju semen. Vas zanima, kakšna je razlika med AVTOHTONO in DOMAČO sorto? Potem si oglejte gradivo s seminarja (povezava na novo spletno stran)!

V tem duhu je bila tudi obdaritev udeležencev pomladnega seminarja in dobitnikov znaka, saj je Semenarna prispevala darila zanje: semena avtohtonih in domačih sort ter ekološka semena za kalčke. O težavah s (slovenskimi) semeni pa par vrstic tudi v naslednjem poglavju.

Vso gradivo iz seminarja najdete na zavihku “Za mentorje” (povezava na novo www), za dostop do vsebin pa potrebujete uporabniško ime in geslo. Danes smo aktivirali veliko gesel pridruženim članom, zato bi vsi novi uporabniki morali dobiti v svoj e-predal sporočilo z up. imenom in geslom. Če smo katero ime nehote izpustili, nam prosim sporočite na solski.ekovrt@itr.si in vas bomo nemudoma dodali.

Na koncu seminarja smo se zasluženo okrepčali na okusni ekološki zakuski. S svojimi ekološkimi živili so nam pomagali: GIZ EkoKrepko (mlečni izdelki), Biotehniški center Naklo (piškoti), Pekarna Krejan-Levec (kruh) in ekološka kmetija Repovž iz Šentjanža (jabolčni sok).
Mentorji lahko predlagate njihove izdelke tudi organizatorjem prehrane, ki skrbijo za izbiro in količino ekoloških živil v vaših kuhinjah.

V letošnjem šolskem letu smo s seminarji zaključili, prihajajo pa še terenske delavnice…

Bodite pozorni pri nakupu semen – zavajanje kupcev!

Morda ste zasledili, da smo se na Inštitutu za trajnostni razvoj odzvali z odprtim pismom, ko je Semenarni, našemu edinemu semenarskemu podjetju, s strani italijanskih lastnikov grozil stečaj. Grožnja je zdaj na srečo mimo, lastniki so se zamenjali; toda Semenarna se mora še vedno boriti – tokrat z nelojalno konkurenco!

Nismo mogli verjeti svojim očem… v nekaterih kmetijskih zadrugah in trgovinah so se namreč pojavile vrečke s semeni pod znako Royal Seeds, ki so čista kopija Semenarninih vrečk – več kot očitno gre za čisto zavajanje kupcev. Zato bodite previdni, ko kupujete semena, in se ne pustite potegniti za nos.

Pripravljamo nove terenske delavnice!

Naša permakulturna strokovnjakinja Jožica Fabjan obiskuje vaše šole/vrtce in skuša v največji možni meri pomagati pri načrtovanju in urejanju šolskih/vrtčevskih ekovrtov. Na terenu se pojavlja veliko povpraševanje po načrtovanju ekovrtov v skladu s permakulturnimi pristopi, zato je res prav, da v maju organiziramo nekaj terenskih delavnic, kjer bomo lahko še več časa namenili osnovnemu načrtovanju ekovrtov in kako vrt nadgrajevati. Na teh delavnicah boste lahko sodelovali mentorji iz bližnjih šol in vrtcev.

Nekateri vrtci in šole ste nam že ponudili svoje gostoljubje za organizacijo delavnice – hvala! Če ste še kje zainteresirani, da delavnico izvedemo pri vas, nam prosim sporočite. Tako bo tudi nam lažje pri organizaciji.

22. marec je svetovni dan voda

Vsako leto 22. marca praznujemo svetovni dan voda in se skušamo spomniti/opomniti, da je voda nepogrešljiv vir življenja za vse – človeka, živali in rastline. Vsi, ki ste se udeležili jesenskega seminarja, se spomnite, da smo govorili o več vidikih upravljanja z vodami in njene porabe: tudi o “virtualni” vodi, ki nam pove, koliko vode (v litrih) je porabljene za izdelavo, transport,… posameznih dobrin. V samem vrhu sta kava in mesni izdelki.
Letošnje leto je Mednarodno leto sodelovanja na področju voda. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje pripravlja več dejavnosti na tem področju, kar opisujejo na svoji spletni strani. Tam najdete tudi povezavo na Protkota – didaktično igro za otroke, s katerim raziskujejo okolje Slovenije.

V naš e-predal smo dobili tudi povabilo k fotonatečaju na temo voda, ki ga je razpisala organizacija Global Water Partnership. Tema fotografije je zelo široka, ključna je umestitev vodnega motiva (različne rabe voda, onesnaženje, različni tipi vodnih teles…). Starostnih omejitev ni, zato lahko spodbudite k sodelovanju vaše učence in kolektiv. Vse podrobnosti najdete na tej povezavi.

Upamo, da smo vam dali kakšno zamisel za popestritev ali obogatitev učnih ur…

 

sl_SISL