Home   Blog   e-Bilten   E-bilten 1/2013

E-bilten 1/2013

Pozdravljeni, člani Mreže Šolskih ekovrtov in podporniki!

V prvi številki e-biltena letošnjega leta si lahko preberete:

  • Prva javna podelitev znakov Šolski ekovrt in seminar Mreže šolskih ekovrtov
  • Program ima nov e-naslov
  • Nove vsebine na spletnem portalu Šolski ekovrt
  • Pridobili smo novega partnerja programa
  • 2.februar je Svetovni dan mokrišč

OB PRVEM LETOŠNJEM BILTENU

Od zadnjega biltena je minilo malo dlje kot običajno. To pa ne pomeni, da smo bili manj dejavni. Prav nasprotno! Precej časa smo posvetili pregledu našega članstva in načrtovanju novih nalog, tako da zdaj vemo, kaj, kje in s kom bomo delali. In tu so že napovedi prvih dejavnosti.

Prva JAVNA PODELITEV ZNAKA ŠOLSKI EKOVRT in SEMINAR MREŽE Šolskih ekovrtov

V prvem tednu marca, po zimskih šolskih počitnicah, bomo prvim šolam podelili ZNAK Šolski ekovrt. 14 članov nam je izpolnjen obrazec že poslalo. Tudi ostali nam obrazce za tokratno podelitev še lahko pošljete do 22. februarja. Vse prispele obrazce bomo pregledali in vas v primeru neskladnosti z merili obvestili, da boste obrazec lahko ustrezno dopolnili, če bo to možno.

Javno podelitv znakov bomo združili s seminarjem.

Vse potrebne napotke vam bomo poslali v naslednjem tednu, vi pa imejte tačas v mislih termin podelitve in seminarja.

Program ima nov e-naslov solski.ekovrt@itr.si!

 

Z novim letom smo programu dodelili nov e-naslov: solski.ekovrt@itr.si. Vsa obvestila, e-biltene in vabila vam bomo odslej pošiljali z novega e-naslova. S tem želimo predvsem zmanjšati možnosti, da naša sporočila pristanejo v neželeni pošti vaših e-predalov.

Naš naslov info@itr.si še vedno deluje, vas pa vabimo, da v čim večji meri uporabljate naš novi e-naslov.

Katere so dejavnosti na vrtu pozimi in kako ga pripraviti na pomlad? Odgovore poiščite na spletnem portalu, kjer se vsebine dopolnjujejo…

 

V zadnjem mesecu smo skupaj s prostovoljkami zavihali rokave ter pričeli z reorganizacijo in dopolnjevanjem našega spletnega portala Šolski ekovrt (www.solskiekovrt.si).

Nove »ekovrtnarske« vsebine, ki jih je pripravila naša strokovnjakinja za permakulturo Jožica Fabjan, smo dodali v zavihku dodaj pravo povezavo na novem www.

Verjamemo, da vam bo gradivo v pomoč pri načrtovanju in sami pripravi vrta za prihajajočo pomlad. Vabljeni k raziskovanju spletne strani!

POZOR: Za dostop do celotnih spletnih vsebin potrebujete uporabniško ime in geslo. Vsi člani ste podatke s plačano članarino že pridobili, ostale mentorje pa prosimo za pomoč, da povprašate oz. opozorite vodstvo šole na možnost članstva v Mreži. Če ste morda pozabili na novembrsko sporočilo v zvezi s članarino, nam pišite in vam bomo dopis in račun še enkrat poslali.

Naj vas še enkrat spomnimo, da se člani mreže lahko zastonj udeležujete naših seminarjev, delavnic, pridobite znak Šolskih ekovrtov, neomejeno dostopate do vsebin na spletnem portalu, se dogovorite za obisk naše permakulturne strokovnjakinje Jožice Fabjan,…

Pridobili smo novega partnerja programa Šolski ekovrtovi…

 

Namene in cilje programa je podprlo podjetje Farmedica d.o.o.. Vabljeni ste k prebiranju poučnih in uporabnih zdravstvenih nasvetov pionirja naravnega zdravljenja Alfreda Vogla. Brezplačne e-novice enkrat mesečno nudijo poglobljen vpogled v celostno obravnavo zdravja človeka. Res vas vabimo, da se naročite na novice, saj boste z vsebinami lahko obogatili svoje delo v povezavi z vrtom in naravo nasploh! Več na http://www.avogel.si/e-novice/e-novice_prijava.php.

Na Inštitutu intenzivno iščemo partnerje za zagotovitev sredstev, s katerimi vam zagotavljamo seminarje, delavnice, mesečne e-biltene, vsebine na spletnem portalu, pripravo načrtov za vaše ekovrtove,…

2. februar je svetovni dan mokrišč

 

Mokrišča nekateri opredeljujejo kot »ledvica naše krajine«, saj izboljšujejo kakovost voda (filtracija vode) ter povečujejo biotsko raznovrstnost in vezavo ogljika. Tudi dejstvo, da mokrišča pokrivajo 6% zemeljske površine, ni zanemarljivo. Na področju mokrišč je še posebej pomembna izbira načina kmetovanja, saj so vodna telesa izredno občutljiva za vnos kemičnih spojin.

Vsako leto zato 2. februarja obeležujemo mednarodni dan mokrišč. Na seznam so vpisana tudi tri slovenska mokrišča: Sečoveljske soline, Škocjanske jame in Cerkniško jezero. Torej, primerna vsebina za obogatitev pouka v teh dneh!

 

sl_SISL