Home   Blog   e-Bilten   E-bilten 3/2013

E-bilten 3/2013

Pozdravljeni, člani Mreže Šolskih ekovrtov in podporniki!

V novi, poznospomladanski izdaji e-biltena vas čaka:

  • Z našim partnerjem – UniCredit Bank – smo skupaj zasadili dva vrtova v Centru Elvire Vatovec Strunjan
  • Terenske delavnice se počasi končujejo
  • Še zadnja terenska delavnica v letošnjem šolskem letu – OŠ Lucijana Bratkoviča Bratuša Renče
  • Kako naprej? Kaj se bo torej dogajalo v naslednjem šolskem letu v programu Šolski ekovrtovi?

Z našim partnerjem – UniCredit Bank – smo skupaj zasadili dva vrtova v Centru Elvire Vatovec Strunjan

Skupaj z UniCreditovci, ki v letošnjem šolskem letu podpirajo program Šolski ekovrtovi, smo se družili v Centru Elvire Vatovec v Strunjanu. Namen dogodka ni bil le druženje zaposlenih na banki, temveč tudi združiti in ponuditi svoje roke za obnovo in polepšanje okolice Centra. Ekipa šolskih ekovrtov je lokacijo predlagala, priskočila na pomoč pri načrtovanju ureditve okolice Centra, načrtala idejno zasnovo atrijskega vrta in v soboto, 18. maja, pridno vihtela ročice sem ter tja po atrijskem vrtu in vrtu pred spomenikom narodne herojke Elvire Vatovec.

Ekipa_kip_Elvire_Vatovec Ekipa_atrijski_vrt

Veseli in ponosni smo, da smo združili moči z UniCredit Bank, ne le pri sobotnem dogodku, temveč v celotnem šolskem letu. Naše partnerstvo je dokaz, da gresta lahko nevladna organizacija in banka z roko v roki pri dobrem in potrebnem programu, kot so Šolski ekovrtovi. Z njihovo pomočjo smo tako tudi letos vam, mentorjem šolskih ekovrtov, lahko zagotovili vse dejavnosti v programu: dva nacionalna seminarja, pet terenskih delavnic v različnih regijah Slovenije, se lotili prenove spletnega portala, podelili smo znak šolski ekovrtovi, permakulturna strokovnjakinja ga. Jožica Fabjan je obiskala in načrtala idejne zasnove številnih vrtčevskih in šolskih ekovrtov…

ITR_Manca_UCB_dogodek

Z nami jo je proti Obali mahnila tudi ambasadorka šolskih ekovrtov, ga. Manca Košir, in na svoj blog zapisala čudovito izkušnjo.

Vabljeni k prebiranju njenega prispevka “Je rešitev: z roko v roki”.

Terenske delavnice se počasi končujejo…

Z ekipo smo se ustavili v različnih regijah Slovenije: na OŠ Ivana Cankarja na Vrhniki, v vrtcu A. Medveda Kamnik, na OŠ Nazarje in na Zavodu za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marijana Borštnarja v Dornavi. V začetku junija (4. junij ob 14.00) bomo sklop letošnjih pomladnih delavnic zaključili v Renčah na OŠ Lucijana Bratkoviča Bratuša.

Veliko časa smo na srečanju posvetili načrtovanju – katere oblikovalske elemente imamo na permakuturnem vrtu in kako jih prilagodimo vrtčevskim in šolskim otrokom. Mentorje tovrstne teme tudi najbolj zanimajo – kako v praksi izvedemo določene vrste gredic (dvignjene grede, spiralaste grede,…). V Kamniku smo razvili setveni/saditveni načrt in ga skupaj z mentorji tudi izvedli.

Na vsaki delavnici smo odprli tudi prostor za težave, ki vas pri delu pestijo. Največkrat je bila izpostavljena težava v zvezi z uporabo pridelkov v vrtčevski/šolski kuhinji. Inštitut za trajnostni razvoj dela tudi na tem področju, vam pa želimo sporočiti, da ne sme biti strahu pred inšpekcijo, saj bolj transparentnega “sistema” ne morete imeti – veste, kakšna so tla, kako ste z njimi ravnali, kaj posejali in posadili in kakšnega izvora je saditveni material. Škoda, da bi bili ekovrtovi le vzgojnega pomena, otroci pa posejanega ne bi mogli zaužiti. Ekovrt predstavlja tudi druženje in skupno uživanje sadov dela.

Na spletni strani smo že objavili kratek utrinek (posodobi povezavo) s preteklih delavnic, spodaj pa si lahko ogledate nekaj fotografij.

OS_Nazarje_2_teren OS_Nazarje_1_teren

Na OŠ Nazarje (zgornji fotografiji) smo v praktičnem delu načrtovali in zbirali ideje za bližnjo okolico osnovne šole – prostor za vrt imajo predviden pri Jakijevi hiši, ki poleg sadovnjaka in vrta nudi prostor tudi za prvine kulturne dediščine.

Na ZUDV Dornava so oskrbovanci ranljiva skupina (invalidi, nepokretni, motnje v duševnem razvoju), njim primerno smo vrt zasnovali in začrtali idejne predloge.

Še zadnja terenska delavnica v letošnjem šolskem letu – OŠ Lucijana Bratkoviča Bratuša Renče

Izkoristite še zadnjo letošnjo priložnost in se nam pridružite na terenski delavnici v Renčah. Koncept delavnice ostaja enak – prvi del bo posvečen osnovam permakuture in vrtčevskega/šolskega ekovrtnarjenja, spoznali bomo oblikovne elemente v permakulturnem vrtu. V drugem delu bomo odšli na ogled terena in poskušali možnosti “prenesti” na teren in nato na papir (izdelali bomo idejni načrt).

Delavnica bo v torek, 4. 6. 2013 ob 14.00 na OŠ Renče.

Vse podrobnosti pa najdete v vabilu! Potrebne so prijave na solski.ekovrt@itr.si ali telefon 0590 71 333 / 051 368 890!

Vabljeni!

Kako naprej? Kaj se bo dogajalo prihodnje šolsko leto v programu Šolski ekovrtovi?

V novem šolskem letu načrtujemo nove dejavnosti, ki bodo dopolnile že obstoječe vsakoletne dogodke programa. V septembru in oktobru vam bomo lahko ponudili nekaj zanimivih dogodkov – ogledov ekovrtov, ekokmetij… za učence zadnje triade OŠ in dijake. Te dogodke pripravljamo v okviru evropskega projekta ozaveščanja o Skupni kmetijski politiki (SKP). Več podrobnosti bo na voljo v nekaj dneh.
Pripravljamo tudi spletno igro za otroke, mladostnike, starejše, urbane vrtičkarje, pravzaprav za vse, ki jih zanima vrtnarjenje in bi radi pobliže in na igriv način spoznali ekološki pristop k vrtnarjenju.
Naslednje leto bomo ponovno podeljevali ZNAK Šolski ekovrt.
Po daljšem premoru obnove spletnega portala Šolski ekovrtovi, nadaljujemo z delom na prenovi. Vaše predstavitve s fotografijo so še vedno zaželene. Kako naj predstavitev izgleda:

  • ime ustanove oz. vzgojno-izobraževalnega zavoda, kjer delujete;
  • naslov vaše ustanove (ulica, pošta);
  • spletna stran vrtca/šole ali
  • povezavo na spletno stran, kjer objavljate prispevke v povezavi z vašim delom na vrtčevskem/šolskem ekovrtu (dobitniki znaka šolski ekovrt prosim preverite, ali je znak objavljen tako, kot smo se dogovorili);
  • kratek opis vaše šole/ekovrta (največ 4 stavke oz. 400 znakov);
  • fotografija šole ali vašega šolskega/vrtčevskega ekovrta.

Kot lahko preberete v zgornjih vrsticah, se bo tudi v naslednjem šolskem letu v programu dogajalo veliko zanimivega in poučnega, zato vas vabimo, da se nam tudi v naslednjem letu pridružite pri čim več dejavnostih!

 

sl_SISL