Home   Blog   e-Bilten   E-bilten 2/2012

E-bilten 2/2012

3. srečanje “Mreže šolskih ekovrtov”

Kot smo vas že obvestili prek e-pošte, pripravljamo 3. srečanje “Mreže šolskih ekovrtov”. To bo naše zadnje srečanje v okviru zagotovljenega sofinanciranja projekta “Šolski ekovrt” s strani Švicarskega prispevka. Vendar pa nameravamo “Mrežo šolskih ekovrtov” voditi še naprej, razvijati nove vsebine in vključiti še več šol (in vrtcev), zato prizadevno iščemo možnosti za nadalnje delo tudi po zaključku švicarskega financiranja v juniju letos.

Srečanje bo potekalo 12.4.2012 na Ministrstvu za šolstvo in šport na Masarykovi cesti 16.

Glavna nit srečanja bo iskanje zamisli za vključevanje učno vzgojnih vsebin šolskega predmetnika v delo z ekovrtom, oziroma učna raba šolskega ekovrta. Pogovorili pa se bomo tudi o spomladansklih opravilih na šolskem ekovrtu.

Srečanje bo potekalo v obliki seminarja z delavnico. Več podrobnosti sledi!

V pomoč pri pripravi na seminar in delavnico naj vas spomnimo, da smo na našem portalu pripravili tudi nekaj praktičnih primerov vkjlučevanj vsebin šolskega predmetnika v delo s šolskim ekovrtom ter nekaj napotkov mentorjem za delo s šolskim ekovrtom.

Vsebine in napotki so na voljo na našem portalu, pokukajte tukaj.

Ste že stopili v kontakt z ekološko kmetijo?

V prejšnji številki biltena smo vam poslali seznam ekoloških kmetij, s katerimi lahko sodelujete.

Še naprej vas vabimo, da nam sporočate, ko se boste obrnili na katero od njih, ali pa na katerokoli drugo ekološko kmetijo v vaši okolici.

Vrtna opravila spomladi

Malo vas želimo spomniti, da je zdaj čas, ko se je potrebno v mislih in dejanjih pripraviti na prva vrtna opravila. Zdaj je primeren čas, da dokončate načrt za vrtni prostor, naredite setveni načrt, zbirate ekološka semena, pripravite orodje in seveda v drugi polovici februarja začnete s setvijo semen za sadike (razna zelišča, paradižnik, paprika, zeljnate rastline…). Seveda je čas za setev tudi kasneje, v marcu, za nekatere rastline pa tudi v aprilu.

Razmislite tudi, ali boste za gojitev sadik iz semen potrebovali toplo gredo ali morda kar rastlinjak. Tudi izobraževanju s področja ekologije je dobro nameniti čas. V mrzlih dneh oziroma v snegu ne pozabite priskrbeti hrane za ptice.

Poleg tega vam priporočamo, da vodite zapiske idej in opravil ter v vzgojnoizobraževalni proces vnašate vsebine na temo šolskih ekovrtov. Pošljite nam jih, mi jih bomo z veseljem objavili na našem spletnem portalu. Najbolj uspešna dela bomo tudi nagradili in javno objavili.

Seveda objavljajte vse, kar se vam zdi koristno v šolskih, lokalnih in drugih sredstvih javnega obveščanja. Na ta način bomo širili ekološko kulturo v vsa področja našega delovanja in bivanja.

Javna predstavitev šolskih ekovrtov v lokalnem okolju

V prejšnji številki Biltena smo vas prosili, da nam sporočite, če v prihodnje načrtujete kakšne javne predstavitve v lokalnem okolju ali v medijih, ki jih lahko objavimo na portalu v “Napovedniku dogodkov”, da bodo o njih seznanjeni tudi ostali člani mreže.

Vabljeni k obveščanju!

Če pri organiziranju javnih predstavitev potrebujete kakršnokoli pomoč z naše strani, nam to prosimo sporočite. Po svojih močeh bomo z veseljem pomagali.

Kratka poročila članov mreže še vedno aktualna

Prejeli smo 1 novo poročilo in sicer z OŠ Bovec. Zanj se najlepše zahvaljujemo.

Poročilo si lahko ogledate na portalu tukaj.

Tudi ostale člane vabimo, da nam pošljete vaša poročila o dejavnostih, ki ste jih izvedli v poletno – jesenskem času.

Oblika za pošiljanje sporočil je še vedno enaka – glej spodaj..

Oblika:

  • Format A4
  • Slog in velikost pisave: Arial 10
  • Največ 3 fotografije
  • Ime kontaktne osebe oz. mentorja
  • Naziv VIZ, kraj

V primeru, da ste svoje poročilo že objavili na vaši spletni strani, pa nam lahko pošljete samo povezavo do te strani in jo bomo z veseljem objavili.

Najlepša hvala vsem, ki ste nam do sedaj poslali poročila in nas tako nas in vse člane “Mreže šolskih ekovrtov”seznanili z vašimi dejavnostmi.

Vabilo za sponzorje v lokalnem okolju še vedno na voljo pri nas….

Vabilo za vaše sponzorje – lokalne skupnosti, podjetja in organizacije na lokalni ravni, ki vas lahko podprejo ali finančno ali pa na kak drug način je še vedno na voljo pri nas, če ga potrebujete. Lahko nas pokličete ali pa pošljete e-sporočilo, da vam ga pošljemo.

Vabilo lahko uporabite tudi kot osnutek in dodate vaše konkretne želje.

Sodelovanje z mediji

V prejšnji številki smo vas obvestili, da se z nekaterimi mediji – tiskanimi, radio in TV – dogovarjamo za možnost za predstavitev projekta in morda tudi konkretnih šolskih ekovrtov. Dogovori so uspešni in bodo kmalu obrodili sadove. Več pa v prihodnji številki .

Ponudba za naročilo Organka še vedno aktualna

Komplet 2 košev Organko + 1 kg biogen za 45 EUR (vključen DDV), ter brezplačna dostava po pošti na naslov naročnika.

Tu se nahaja naročilnica za naročilo prek projekta.

Semenska knjižnica vas še vedno vabi…

Datum: 29.2.2012, ob 18. uri

Kraj: v prostorih Občine Videm

Več: tukaj

Vabimo nove člane

Nove šole in vrtci pa ste lepo vabljeni k vključitvi kadarkoli – bolje prej kot pozneje, da boste zamudili čim manj! V projekt oziroma v Mrežo šolskih ekovrtov se lahko vključujejo vse šole, vrtci, dijaški domovi…, ki jih zanima tema šolskega ekovrta: taki, ki želijo vrt vzpostaviti ali ga morda že imajo, ali taki, ki jim je zamisel všeč, čeprav ta hip še ne vidijo pravih možnosti za uresničitev.

Predstavitev projekta in PRIJAVA sta na voljo na našem portalu. Več o tem.


profil_logo-NAJvecji_izravnanNapis               swiss-contribution-350
Podprto z donacijo Švice v okviru Švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji.

 

sl_SISL