Home   Blog   e-Bilten   E-bilten 1/2012

E-bilten 1/2012

Objavili smo vsebine za učno rabo šolskega ekovrta

V prejšnji številki smo vas obvestili, da pripravljamo pregled vsebin, pri katerih šolski ekovrt lahko povežemo s poukom oziroma učnim načrtom.

Pripravili smo nekaj praktičnih primerov vkjlučevanj učno vzgojnih vsebin šolskega predmetnika v delo s šolskim ekovrtom. Pri tem nam je prijazno pomagala mentorica šolskega ekovrta na OŠ dr. Aleš Bebler – Primož Hrvatini PŠ Ankaran, ga. Anita Saksida. Za njeno pomoč in predloge se ji najlepše zahvaljujemo.

Poleg tega smo pripravili tudi nekaj napotkov mentorjem za delo s šolskim ekovrtom.

Vsebine in napotki so na voljo na našem portalu, zavihek Učna raba vrta.

Še vedno pa vabimo vse člane, da nam sporočite morebitne svoje zamisli, pa tudi, če ste morda že sami pričeli z vključevanjem vrta v šolske vsebine, pa tudi vzgojo v vrtcu. Sporočite nam, pri katerih predmetih ste se tega lotili ter kako uspešno je bilo. Skupaj zmoremo več.

Ekološke kmetije kot vaše partnerice

Kot smo vam obljubili že na začetku projekta, bomo za vas iskali ekološke ali bio-dinamične kmetije v vašem lokalnem okolju, s katerimi bi lahko sodelovali. Veseli smo, da vas lahko obvestimo, da smo bili pri iskanju uspešni, saj smo do sedaj našli 25 takih kmetij po vsej Sloveniji. Nekatere lahko ponudijo tudi semena ali sadike za ekovrtove (v nakup, nekatere pa tudi brezplačno).

Seznam teh kmetij z naslovi in dejavnostmi (Ekokmetije za mentorje) ter vrsto podpore, ki vam jo lahko nudijo, vam pošiljamo v prilogi temu Biltenu. Seznam je v obliki, ki ni najbolj primerna za tiskanje v celoti, zato vam svetujemo, da si ga najprej ogledate v e-obliki.

Kmetije bomo iskali še naprej, vas pa vabimo, da tudi sami stopite v kontakt s kakšno ekološko kmetijo v vaši okolici in če boste uspešni, vas prosimo, da nam to sporočite.

Veseli bomo vaših povratnih informacij po tem, ko se boste morda dogovorili s katero od kmetij na seznamu, ali s katerokoli drugo kmetijo. Držimo pesti, da boste čimbolj uspešni!

Javna predstavitev šolskih ekovrtov v lokalnem okolju

V prejšnji številki Biltena smo vam sporočili, da je naša prva javna predstavitev projekta “Šolski ekovrt” na tiskovni konferenci v septembru doživela dober medijski odziv. Tudi 10. ekopraznik v Ljubljani, na katerem ste sodelovali tudi nekateri od vas, je bil zelo dobro obiskan in odmeven v medijih.

Prosili smo vas, da nam sporočite, ali ste tudi sami imeli kakšno javno predstavitev šolskih ekovrtov, ali bili deležni kake objave v lokalnih ali drugih medijih.
Najlepša hvala vsem, ki ste se odzvali in nam sporočili, kdaj in s čim ste se predstavili. Še posebej pa zahvala tistim, ki ste nam poslali tudi fotokopije člankov vaših objav v lokalnih medijih ali pa povezave na vaše spletne strani objav ali objav medijev. Vsem se iskreno zahvaljujemo.

Prosimo sporočite nam, če v prihodnje načrtujete kake javne predstavitve v lokalnem okolju ali v medijih. Z veseljem jih bomo objavili na portalu v “Napovedniku dogodkov”, da bodo o njih seznanjeni tudi ostali člani mreže. To bo resnično pripomoglo k enemu od namenov projekta, in sicer medsebojnem povezovanju in izmenjavi izkušenj med člani mreže.

Sporočite nam tudi, če boste pri organiziranju javnih predstavitev  potrebovali kakršnokoli pomoč z naše strani. Po svojih močeh bomo z veseljem pomagali.

Kratka poročila članov mreže še vedno aktualna

V zadnjem Biltenu smo vas prosili, da nam ponovno pošljete vaša poročila o dejavnostih na šolskem ekovrtu v jesenskem času.

Prejeli smo 6 poročil in 1 povezavo na spletno stran šole. Najlepša hvala vsem, ki ste nam jih poslali in nas tako seznanili z vašimi dejavnostmi.

Poročila si lahko ogledate na (link)!

Tudi ostale člane vabimo, da nam pošljete vaša poročila o dejavnostih, ki ste jih izvedli v poletno – jesenskem času.
Oblika za pošiljanje sporočil je še vedno enaka – glej spodaj..

Oblika:

  • Format A4
  • Slog in velikost pisave: Arial 10
  • Največ 3 fotografije
  • Ime kontaktne osebe oz. mentorja
  • Naziv VIZ, kraj

V primeru, da ste svoje poročilo že objavili na vaši spletni strani, pa nam lahko pošljete samo povezavo do te strani in jo bomo z veseljem objavili.


Vabilo za sponzorje v lokalnem okolju

Vabilo za vaše sponzorje – lokalne skupnosti, podjetja in organizacije na lokalni ravni, ki vas lahko podprejo ali finančno ali pa na kak drug način je še vedno na voljo pri nas, če ga potrebujete. Lahko nas pokličete ali pa pošljete e-sporočilo, da vam ga pošljemo. Vabilo lahko uporabite tudi kot osnutek in dodate vaše konkretne želje.

Veseli smo, da lahko sporočimo, da ste bili nekateri od vas že uspešni pri pridobivanju podpore. Vsa pohvala mentorjem in ostalemu osebju na OŠ dr. Aleš Bebler – Primož Hrvatini PŠ Ankaran, OŠ Šmarje pri Jelšah in Vrtcu Šentvid. Nekateri ste pridobili tudi več kot enega sponzorja. Odlično!

Še več objav…

Objave v lokalnih in nacionalnih medijih kažejo na veliko zanimanje za naš projekt. To krepi doseganje enega od namenov projekta – da zdravju in okolju prijaznen način pridelave kakovostne hrane začne podpirati tudi država in njene inštitucije ter da pomen takega načina pridelave dobi svoje mesto v šolskih vsebinah.

Z nekaterimi mediji – tiskanimi, radio in TV – se dogovarjamo za možnost za predstavitev projekta in morda tudi konkretnih šolskih ekovrtov.

Podpora projektu tudi s strani pristojnih ministrstev

Kot veste, se bo financiranje našega projekta zaključilo letos junija. Ker pa želimo, da se mreža šolskih ekovrtov z enako ali še večjo vnemo razvija naprej, smo se na MŠŠ pozanimali o možnosti, da bi projekt po koncu uradnega financiranja prijavili na katerega od razpisov. Zaenkrat žal na MŠŠ nimajo ustreznega razpisa, so pa izrazili podporo našemu projektu in nas bodo obvestili, če bo do takšnega razpisa prišlo. Držimo pesti!

Poleg tega je projekt pohvalil tudi gospod Dejan Židan, kmetijski minister.

Ponudba za naročilo Organka še vedno velja

Komplet 2 košev organko + 1 kg biogen za 45 EUR (vključen DDV), ter brezplačna dostava po pošti na naslov naročnika.

Tu se nahaja naročilnica za naročilo prek projekta.

POSEBNO OBVESTILO!

Semenska knjižnica

Društvo Varuhi semen in  LAS Haloze, v okviru projekta Semenska knjižnica, kateri stremi k varovanju biotske pestrosti starih, lokalno prilagojenih sort kulturnih rastlin in vzpodbujanju ponovne pridelave teh sort med ljudmi, vabita na semensko knjižnico.

Datum: 29.2.2012, ob 18. uri
Kraj: v prostorih Občine Videm

Več preberite tukaj.

Vljudno vabljeni!

Vabimo nove člane

Nove šole in vrtci pa ste lepo vabljeni k vključitvi kadarkoli – bolje prej kot pozneje, da boste zamudili čim manj! V projekt oziroma v Mrežo šolskih ekovrtov se lahko vključujejo vse šole, vrtci, dijaški domovi…, ki jih zanima tema šolskega ekovrta: taki, ki želijo vrt vzpostaviti ali ga morda že imajo, ali taki, ki jim je zamisel všeč, čeprav ta hip še ne vidijo pravih možnosti za uresničitev.

Predstavitev projekta in PRIJAVA sta na voljo na našem portalu. Več o tem.


profil_logo-NAJvecji_izravnanNapis               swiss-contribution-350
Podprto z donacijo Švice v okviru Švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji.

 

sl_SISL