Home   Blog   e-Bilten   E-bilten 3/2012

E-bilten 3/2012

Seminar “Učna raba šolskega ekovrta” v četrtek, 12.4.2012

Kot smo vas že obvestili v prejšnji številki Biltena, pripravljamo že tretje srečanje “Mreže šolskih ekovrtov” v okviru zagotovljenega sofinanciranja projekta.

Srečanje – seminar bo 12. aprila 2012 v Ljubljani. Glavni namen bo pregled in razvoj zamisli za vključevanje šolskega ekovrta v pouk skupaj z vami – mentorji in mentoricami šolskih ekovrtov. Pred tem bosta potekali pripravljalni delavnici na dveh šolah in sicer 29.3.2012 na OŠ dr. Aleš Bebler – Primož Hrvatini PŠ Ankaran in 3.4.2012 na OŠ Bršljin v Novem mestu. Ti delavnici bosta omogočili celotnemu šolskemu kolektivu teh šol – torej učiteljicam/učiteljev različnih predmetov, da razmišljajo o tem, kako bi svoj pouk lahko obogatili s šolskim ekovrtom.

Posebej vam pošiljamo program (Vabilo 3. seminar_12.4.12) seminarja z delavnico.

Srečanje bo potekalo 12.4.2012 z začetkom ob 8:30 uri na Ministrstvu za izobraževanje, znanost kulturo in šport na Masarykovi cesti 16 v Ljubljani.

Glavna nit srečanja bo torej iskanje zamisli za vključevanje učno vzgojnih vsebin šolskega predmetnika v delo z ekovrtom, oziroma učna raba šolskega ekovrta. Pogovorili pa se bomo tudi o spomladansklih opravilih na šolskem ekovrtu.

V pomoč pri pripravi na seminar in delavnico naj vas ponovno spomnimo, da smo na našem portalu pripravili tudi nekaj praktičnih primerov vključevanj vsebin šolskega predmetnika v delo s šolskim ekovrtom ter nekaj napotkov mentorjem za delo s šolskim ekovrtom.

Vabimo vas, da si jih ogledate in do srečanja pripravite svoje zamisli za učne vsebine za delo z ekovrtom, da se boste lažje vključili v delo na delavnici

Še posebej ste vabljeni, da vaše zamisli na srečanju tudi predstavite. V ta namen bomo vsem članom mreže, ki bi želeli predstaviti svoje zamisli, to tudi omogočili (glej v programu ob 11:20).

Vsebine in napotki so na voljo na našem portalu, v zavihku Učna raba vrta.

Na seminar smo povabili tudi gospoda ministra Žigo Turka in upamo, da se bo vabilu odzval.

Prijave na seminar zbiramo na info@itr.si ali na telefonsko številko 01 439 74 60 (Ariana-Lucija), najkasneje do 30.3.2012.

Štafeta semen

Civilna iniciativa Ekoci vabi k sodelovanju v Štafeti semen, katere glavni namen je ohranjanje slovenskih sort in semen. Vsi, ki se boste pridružili Štafeti semen, boste med seboj podeljevali znanje in izkušnje, izmenjevali semena, skupaj sadili in se veselili.

Prijavite se lahko kot šola ali vrtec, organizacija ali društvo ali kot posameznik na elektronski naslov: stafeta.semen@oskrbimo.si

Ker pobudo podpiramo, vas o njej tudi obveščamo. Če se boste odzvali, pa nas prosimo obvestite – o tem lahko poročamo tudi na spletnem portalu!

V okviru “Štafete semen” bo potekala tudi Okrogla miza na Sejmu Altermed v Celju, v petek 16.3.2012. Na njej bo sodelovala tudi predstavnica Inštituta za trajnostni razvoj, Anamarija Slabe, ob 13.30 s prispevkom “Ali res lahko že najmlajši poskrbijo za svojo prihodnost? Kako lahko k temu pomaga Mreža šolskih ekovrtov.”

Če boste v bližini, ste lepo vabljeni!

Dogodek smo objavili tudi na našem portalu v “Napovedniku dogodkov” (starejša različica spletne strani).

Več na www.oskrbimo.si; www.ekoci.si; http://www.facebook.com/pages/Ekoci-Ekološka-civilna-iniciativa/280321302001496

Javna predstavitev šolskih ekovrtov v lokalnem okolju

Še naprej vabljeni k obveščanju o vaših javnih predstavitvah v lokalnem okolju ali v medijih. Z veseljem jih bomo objavili na portalu v “Napovedniku dogodkov”, da bodo o njih seznanjeni tudi ostali člani mreže.

Če pri organiziranju javnih predstavitev potrebujete kakršnokoli pomoč z naše strani, nam to prosimo sporočite. Po svojih močeh bomo z veseljem pomagali.

Kratka poročila članov mreže še vedno aktualna

Vaša poročila o dejavnostih v okviru mreže šolskih ekovrtov so še vedno zelo dobrodošla.

Lahko nam jih pošljete v spodaj navedeni obliki ali pa le povezavo na spletno stran.

Vse vaše dejavnosti si lahko ogledate na portalu (tukaj).

V primeru, da ste nam poslali poročilo pa ga mi nismo objavili, nam prosimo to sporočite. V obilici dela ki ga imamo, se nam lahko zgodi, da pozabimo. Hvala za razumevanje.

Oblika za pošiljanje sporočil je še vedno enaka – glej spodaj..

Oblika:

  • Format A4
  • Slog in velikost pisave: Arial 10
  • Največ 3 fotografije
  • Ime kontaktne osebe oz. mentorja
  • Naziv VIZ, kraj

Vabilo za sponzorje v lokalnem okolju še vedno na voljo pri nas….

Vabilo za vaše sponzorje – lokalne skupnosti, podjetja in organizacije na lokalni ravni, ki vas lahko podprejo ali finančno ali pa na kak drug način je še vedno na voljo pri nas, če ga potrebujete. Lahko nas pokličete ali pa pošljete e-sporočilo, da vam ga pošljemo.

Vabilo lahko uporabite tudi kot osnutek in dodate vaše konkretne želje.

Lepa hvala tudi vsem, ki ste nas za vabilo že zaprosili. Upamo, da ste ga uspešno uporabili.

Sodelovanje z mediji

Kot smo vas že seznanili, se z nekaterimi slovenskimi mediji dogovarjamo za možnost predstavitve projekta. Trenutno najbolj aktualno je sodelovanje z RTVSLO. V 1. polovici aprila je predvideno snemanje na eni od šol v Ljubljani. Toliko zaenkrat. Več v prihodnji številki, ko bodo dogovori zaključeni.

Poleg tega se dogovarjamo tudi za možnost predstavitve projekta na radiu in v tiskanih medijih. Dogovori so še v teku.

Vas pa vabimo, da še naprej objavljate vse, kar se vam zdi koristno v šolskih, lokalnih in drugih sredstvih javnega obveščanja. Na ta način bomo širili ekološko kulturo v vsa področja našega delovanja in bivanja.

Ste že stopili v kontakt z ekološko kmetijo?

Sporočite nam, če ste se že obrnili na katero od ekoloških kmetij s seznama ekoloških kmetij, ki smo vam ga poslali, ali pa na katerokoli drugo ekološko kmetijo v vaši okolici.

Vrtna opravila spomladi

Upamo, da so vam napotki za pripravo vrta spomladi koristili in da ste se z novo delovno vnemo lotili priprav.

Ponudba za naročilo Organka še vedno aktualna

Komplet 2 košev organko + 1 kg biogen za 45 EUR (vključen DDV), ter brezplačna dostava po pošti na naslov naročnika.

Tu se nahaja naročilnica za naročilo prek projekta.

Vabimo nove člane

Nove šole in vrtci pa ste lepo vabljeni k vključitvi kadarkoli – bolje prej kot pozneje, da boste zamudili čim manj! V projekt oziroma v Mrežo šolskih ekovrtov se lahko vključujejo vse šole, vrtci, dijaški domovi…, ki jih zanima tema šolskega ekovrta: taki, ki želijo vrt vzpostaviti ali ga morda že imajo, ali taki, ki jim je zamisel všeč, čeprav ta hip še ne vidijo pravih možnosti za uresničitev.

Predstavitev projekta in PRIJAVA sta na voljo na našem portalu. Več o tem.


profil_logo-NAJvecji_izravnanNapis               swiss-contribution-350
Podprto z donacijo Švice v okviru Švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji.

 

sl_SISL