Home   Blog   Za nami je že štirinajsti seminar programa Šolskih ekovrtov

Za nami je že štirinajsti seminar programa Šolskih ekovrtov

24. oktobra 2017 se je v Kristalni palači v Ljubljani odvil jesenski seminar programa Šolski ekovrtovi.

Jesenskega seminarja programa ŠEV se je tokrat udeležilo kar 116 mentorjev in mentoric vrtčevskih in šolskih ekovrtov.

V uvodu nas je ponovno pozdravila ga. Irma Šinkovec s Sektorja za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč na Ministrstvu za zunanje zadeve. Seminarja se je udeležila tudi ga. Natalija Komljanc iz Zavoda RS za šolstvo.

Ga. Tamara Urbančič je predstavila zmagovalni video slovenskega natečaja z naslovom Prehransko svarilo, ter utrinke iz potovanja v Burkino Faso, ki smo ga omogočili dvema učiteljicama.

Osrednja tema seminarja je bila Kako ravnati, da na šolskem ekovrtu ne bo škodljivcev in bolezni, temveč le živali in mikroorganizmi?, ki jo je predstavila permakulturna strokovnjakinja, ga. Jožica Fabjan.

Tokratni seminar je bil namenjen tudi projektu Eathink2015, ki se v letošnjem letu zaključuje, zato smo osnovnim in srednjim šolam ter zavodom, predstavili izbrane izkušnje z dejavnostmi Eathink2015, kaj vse smo izvedli v okviru projekta ter kako bomo nadaljevali z dejavnostmi v novem šolskem letu. Petra Perne, trenerka globalnega učenja, je predstavila, kako so oz. bodo potekale delavnice globalnega učenja na šoli ter potek razstave »Hrana v oblaku«. Dr. Anamarija Slabe je predstavila priročnik globalnega učenja, ki so ga prejeli vsi udeleženci seminarja. Priročnik je v elektronski obliki na voljo tudi na spletni strani projekta Eathink2015 (dobite ga TUKAJ). Kako so potekale regijske delavnice Šolski ekovrtovi na šolah, pa je predstavila ga. Jožica Fabjan, ki jih je izvajala skupaj z ga. Alenko Henigman.

Mentorji vrtčevskih ekovrtov pa so prisluhnili predavanju ga. Alenke Henigman in spoznali dejstva, kako ravnati, da bo na vrtu manj škodljivcev in kakšen odnos morajo imeti do njih. V skupini so napisali tudi nekaj zaključnih misli:

»Vsako živo bitje je na svetu z namenom, je dragoceno, edinstveno in neponovljivo.«

»Narava je ustvarila ravnovesje, naša naloga je, da jo ohranimo.«

»Vrt kot priložnost, da otrokom privzgajamo pozitivni odnos do vseh živali.«

»Mi (učitelji/vzgojitelji/starši) smo zrcalo otrokom.«

Po pogostitvi, ki jo je pripravila ekološka kmetija Pri Baronu (Uranjek), je sledila podelitev znakov Šolski ekovrt. Skupaj z ga. Jožico Fabjan in ga. Alenko Henigman, smo podelili kar 24 znakov VIZ, ki so izpolnili programska merila ekovrtnarjenja. 12 je bilo dobitnikov, ki so letos prvič prejeli znak, 5 je bilo takih, ki so ga prvič obnavljali, bilo pa je tudi 7 dobitnikov, ki so z nami že od vsega začetka in so znak že drugič obnovili. Vsi, ki so znak obnovili, pa so svoj vrt tudi na kratko predstavili.

Vsem dobitnikom iskreno čestitamo!

Dobitniki znaka 24a

Utrinke s seminarja si lahko pogledate TUKAJ.

 
  • Calendar icon 12 decembra 2017
  • Category icon Blog

sl_SISL