Home   Blog   Vrtec Polzela – utrinki

Vrtec Polzela – utrinki

V Vrtcu Polzela imamo že dolga leta vrt. V šol. letu 2016/17 pa smo želeli z vključitvijo v nacionalni  program »Šolski ekovrt«, ki ga koordinira Inštitut za trajnostni razvoj (ITR), pristopiti k našemu vrtu bolj organizirano, povezano ter v duhu zavestnega ekološkega pristopa.

Vrt je naše najbližje naravno okolje za raziskovanje in izkušenjsko učenje. Vrt opazujemo in skrbimo zanj v vseh štirih letnih časih. Naš ekovrt sestavljajo tri zelenjavne in zeliščna gredica ter gredica z jagodami.

Pri pripravi gred (pobiranje kamnov, sekancev, rahljanje prsti, gnojenje), sajenju oz. sejanju in skrbi zanje (zalivanje, pletje) sodelujejo vsi oddelki, od najmlajših, ki so v prvi vrsti predvsem opazovalci, do predšolskih otrok.

Z ekovrtom poskušamo otrokom približati pridelovanje domačih vrtnin in s tem tudi skrb za naravo, jim omogočiti rokovanje z vrtnim orodjem ter doživljanje vrta in rastlin z vsemi čutili. Pomembno in v zadovoljstvo nam je, ko vidimo, kako se otroci veselijo svojih pridelkov, ki jih lahko sami pobirajo, tipajo, vonjajo, tudi okušajo. In kaj smo pridelali? Krompir, nizki fižol, grah, paradižnik, korenje, peteršilj, jagode in dišavnice: sivko, meto, žajbelj, rožmarin, meliso, kraški šetraj, drobnjak, luštrek, sladki pelin.

V tem letu smo pridobili tudi nov kompostnik, ki ga pridno polnimo po priporočilih za kompostiranje. V jeseni je svojo gredico dobil tudi podružnični vrtec v Andažu.

Oktobra 2017 smo prejeli znak Šolski ekovrt, na kar smo zelo ponosni. Prejetje znaka pomeni potrditev za dobro dosedanje delo ter obvezo za naprej, da bomo vrt še naprej ustrezno negovali in ga čim bolj vključevali v celoten program vrtčevskega dela.

Mentorica vrtčevskega ekovrta v vrtcu Polzela (Simona Brglez)

 

sl_SISL