Home   Blog   Svetovni dan okolja 2015 – Ljubljanska ekovrtnarska gverila raziskuje tla in biotsko raznovrstnost na biodiverzitenem vrtičku na Taboru

Svetovni dan okolja 2015 – Ljubljanska ekovrtnarska gverila raziskuje tla in biotsko raznovrstnost na biodiverzitenem vrtičku na Taboru

V petek, 5. junija 2015, smo skupaj z učenci in dijaki iz šol z območja Mestne občine Ljubljana obeležili svetovni dan okolja in Mednarodno leto tal.

Na ITR-jevem urbanem ekovrtičku ob dijaškem domu Tabor smo imeli raziskovalno ekovrtnarsko delavnico, kjer so učenci in dijaki oziroma Ljubljanska ekovrtnarska gverila raziskovali tla in biotsko raznovrstnost ter pripravili vrtiček na poletje. Vrtiček smo oblikovali lani pred dijaškim domom Tabor, skupaj z učenci in dijaki osmih šol iz MOL in podporo MOL, v povezavi z našim programom Šolski ekovrtovi.

Ljubljansko ekovrtnarsko gverilo so sestavljali:
o učenci Osnovne šole Sostro,
o učenci Osnovne šole Mirana Jarca,
o dijaki živilske šole iz Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana.

Bil je lep sončen dan, zato smo del delavnice izvedli v bližnji senci, saj je na vrtičku kar močno pripekalo. Del delavnice smo snemali, da si jo lahko ogledate tudi vi!.

Na začetku smo se med seboj malo bolje spoznali: učenci in dijaki so predstavili vsak svoj šolski ekovrtiček.
Prvi so se predstavili dijaki Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana. (povezava na videoposnetek)

Sledila je predstavitev učencev OŠ Sostro. (povezava na videoposnetek)

Na koncu pa še učenci OŠ Mirana Jarca, ki so predstavili svoj šolski ekovrt ter svoje miške, ki so jih pridno ilustrirale učenke 5. razreda. (povezava na videoposnetek) 

Maja iz Inštituta za trajnostni razvoj nam je predstavila, kaj vse bomo raziskovali. (povezava na videoposnetek)

Nato smo se lotili raziskovanja tal. Izkopali smo talni profil na permakulturni gredi in travniku, ter primerjali lastnosti prsti oziroma tal Po skupinah smo primerjali barvo prsti, velikost skeletnih delcev, teksturo prsti, prekorininjenost tal med tlemi na permakulturni gredi in bližnjem travniku. Izvedli smo tudi eksperiment, kjer smo ugotavljali vlogo humusa za zadrževanje vode.

Kaj smo ugotovili? Barva prsti na gredici je bila temnejša kot barva prsti iz travnika zaradi večje vsebnosti humusa. Primerjava velikosti skeleta in svaljkanje prsti (ugotavljanje teksture) nam je povedalo, da prsti na travniku vsebujejo več skeletnih delcev, zato se svaljki s travnika ne dajo tako lepo oblikovati kot svaljki z gredice. Prst s travnika so dijaki uvrstili v teksturni razred peščena ilovica, prsti iz gredice pa v razred meljasta ilovica. Pri prekoreninjenosti tal pa smo ugotovili, da so tla na travniku bolje prekoreninjena kot na gredi.

Sledilo je aktivno raziskovanje na vrtu. S povečevalnimi stekli smo poiskali, pregledali in tudi popisali vse živali v tleh (v izkopu) in na površini. Nismo jih našli prav veliko – nekaj gosenic, polonic, čebel, čmrljev, mravelj, deževnikov, listnih uši, saj se tudi živali skrijejo pred vročim soncem. Smo si pa na slikah ogledali živali, ki jih najpogosteje najdemo na vrtu ter se pogovorili o njihovih vlogah. (povezava na videoposnetek)

Popisali smo tudi vse rastline na gredicah, nato pa smo se sončili in uredili vrt po navodilih naše permakulturne strokovnjakinje Jožice Fabjan. Odstranili smo večino plevela, obrezovali vrtnice (povezava na videoposnetek), razredčili preveč razraščena zelišča. Posadili smo sadike zelenjadnic in zelišč (solate, paradižnik, ameriški slamnik, ohrovt, jajčevci…) in na gredice posuli zastirko – lubje. Skopali smo tudi kanale okoli gredic, zato da bodo rastline poleti prejele več vode. (povezava na videoposnetek 1 , 2)

Na koncu smo v senci malo okrepčali z zelenjavnimi in sadnimi žepki ter piškoti, nato pa smo se odpravili na sladoled v bližnjo kavarno.

Za podarjene prigrizke se zahvaljujemo trgovini Zrno do Zrna s Trubarjeve ceste 8 v Ljubljani!

Dogodek je sofinancirala:

Fotogalerija

 

 

sl_SISL