𝐕𝐞𝐜̌ 𝐬̌𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐡 𝐯𝐫𝐭𝐨𝐯 𝐳𝐚 𝐦𝐚𝐧𝐣 𝐳𝐚𝐯𝐫𝐳̌𝐞𝐧𝐞 𝐡𝐫𝐚𝐧𝐞!
Danes smo se udeležili posveta 𝑆𝑝𝑜𝑠̌𝑡𝑢𝑗𝑚𝑜 ℎ𝑟𝑎𝑛𝑜, 𝑠𝑝𝑜𝑠̌𝑡𝑢𝑗𝑚𝑜 𝑝𝑙𝑎𝑛𝑒𝑡! v Center Rog, na 5. slovenskem dnevu brez zavržene hrane.
Slišali smo, da 𝐯 𝐒𝐥𝐨𝐯𝐞𝐧𝐢𝐣𝐢 𝐳𝐚𝐯𝐫𝐳̌𝐞𝐦𝐨 𝐤𝐚𝐫 𝟕𝟎 𝐤𝐠 𝐧𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐛𝐢𝐯𝐚𝐥𝐜𝐚 𝐥𝐞𝐭𝐧𝐨!
Ko zavržemo hrano, ne zavržemo zgolj denarja, temveč tudi delo kmetov in predelovalcev, energijo, ki je bila potrebna za pridelavo in predelavo, ustvarjamo toplogredne pline, nesmiselno onesnažujemo okolje in zlasti tla s pesticidi, mikroplastiko itd.
Na posvetu smo spoznali mnogo dobrih praks in slišali veliko uporabnih strategij za zmanjšanje odpadne hrane.
Mi pa dodajamo še eno, zelo pomembno: 𝐜̌𝐞 𝐨𝐭𝐫𝐨𝐤𝐨𝐦 𝐢𝐧 𝐦𝐥𝐚𝐝𝐢𝐦 𝐧𝐮𝐝𝐢𝐦𝐨 𝐦𝐨𝐳̌𝐧𝐨𝐬𝐭, 𝐝𝐚 𝐩𝐫𝐢𝐝𝐞𝐥𝐚𝐣𝐨 𝐡𝐫𝐚𝐧𝐨 𝐨𝐝 𝐬𝐞𝐦𝐞𝐧𝐚 𝐝𝐨 𝐤𝐫𝐨𝐳̌𝐧𝐢𝐤𝐚, 𝐫𝐚𝐳𝐯𝐢𝐣𝐞𝐣𝐨 𝐝𝐫𝐮𝐠𝐚𝐜̌𝐞𝐧 𝐨𝐝𝐧𝐨𝐬 𝐝𝐨 𝐧𝐣𝐞! Otroci s praktičnim pristopom razumejo, da hrana ni samoumevna, da ne »zraste« v trgovini, ampak jo pridelamo na vrtu, na njivi-v rodovitnih tleh.
Zato za manj zavržene hrane potrebujemo šolski ekovrt na vsaki šoli in v vsakem vrtcu!
Mlade pa z Glasovi podeželja želimo opolnomočiti z informacijami za varovanje naših rodovitnih tal, da si zagotovijo prehransko varnost za svojo prihodnost!
