Home   Blog   Seminar ŠEV spet v živo!

Seminar ŠEV spet v živo!

Letošnji pomladni seminar Šolskih ekovrtov smo končno spet izvedli v živo, pa tudi na »živi« lokaciji! 31. maja se nas je 55 zbralo na vrtcu Otona Župančiča Slovenska Bistrica v enoti na Poljčanah, v prijaznem, svetlem in velikem skupnem prostoru, kjer nam je ga. ravnateljica Stanislava Stegne odlično predstavila veliko družino vrtca Otona Župančiča Slovenska Bistrica. Ta s svojimi 36 enotami pokriva kar 4 občine in šteje 260 zaposlenih. Pri samem ogledu vrtca pod vodstvom ge. Aleksandre Pirš smo res uživali, saj je nizkoenergetska stavba svetla in prostorna, otrokom (in vzgojiteljicam) prijazno in domiselno oblikovana, ter dopolnjena z lepo urejenim zunanjim prostorom.

Teme smo namenili izboljševanju rodovitnosti tal in pa sajenju sadnega drevja in grmičevja. Tudi če posadimo le eno ali nekaj dreves ali grmov, so ti čudovit učni in vzgojni »pripomoček« in močno obogatijo naš šolski ali vrtčevski vrt. Največ pozornosti je treba pri načrtovanju zasaditve nameniti v prvih letih, kasneje pa je dela precej manj.

Predstavili smo, kako mentorji s pomočjo aplikacije ŠEV sami poskrbijo, da bo njihov VIZ dobro viden na zemljevidu Slovenije. To je še zlasti pomembno za nove člane mreže ŠEV, o katerih v aplikaciji še ni veliko podatkov (in slik).

Zelo navdihujoč je bil obisk enote vrtca v Studenicah, kjer nam je mentorica ga. Klavdija Čoh praktično pokazala vse domiselne rešitve, ki jih je skupaj z otroki (in s pomočjo staršev) razvila in uresničila na vrtu – od majhnega kozolca kot učilnice na prostem, različnih pripomočkov, pa do visokih gred in gredic z najrazličnejšo zelenjavo in zelišči. Ga. Klavdija je izjemno aktivna, vodi pa tudi delovno skupino za vrtčevski vrt, v kateri je okoli 30 vzgojiteljic z drugih enot vrtca, ter tudi tako deli svoje znanje in izkušnje.

Vrtec Otona Župančiča Slovenska Bistrica smo pred leti že predstavljali kot primer dobre prakse zelenega javnega naročanja, kjer s skupnim naročanjem uspejo nabavljati zlasti lokalna in tudi ekološka živila. Na naše veselje smo imeli priložnost spoznati tudi izurjenost kuharic. Sklenili smo, da bomo tudi v prihodnje seminarje umeščali »na teren«, kadarkoli bo to le mogoče.

 

sl_SISL