Home   Blog   Na 15. seminarju programa Šolski ekovrtovi je zavel opojni vonj po pomladi

Na 15. seminarju programa Šolski ekovrtovi je zavel opojni vonj po pomladi

V torek, 24. 4. 2018, smo se ponovno srečali v dvorani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, da bi se družili in prisluhnili navdihujočim predstavitvam o čutnih vrtovih, aromaterapiji in destilaciji zelišč ter kompostiranju.

Jožica Fabjan nas je v svoji predstavitvi popeljala v čudoviti svet Permakulturnih čutnih vrtov. Izvedeli smo marsikaj: o zgodovini in pomenu (čutnih) ekovrtov za naše psihofizično zdravje in tudi o tem, kaj nam in otrokom omogočajo šolski in vrtčevski ekovrtovi, o elementih čutnega vrta in še kaj.

Dr. Anamarija Slabe je predstavila projekt Kompost gre v šolo – kompostiranje je več kot recikliranje, ki ga sofinancirata Eko sklad in Ministrstvo za okolje in prostor. Poudarila je pomen kompostiranja za naše zdravje, za ohranjanje tal, blaženje podnebnih sprememb in krožno gospodarstvo. Zadnje raziskave kažejo, da nam kot »odmetovalni« družbi primanjkuje znanja o pravilnem kompostiranju in da namesto komposta pretirano uporabljamo umetna gnojila in substrate. V okviru projekta bodo tako vse leto potekale dejavnosti ozaveščanja, vključno z regionalnimi delavnicami kompostiranja na izbranih vzgojno-izobraževalnih zavodih, javni dogodki, natečaj, ter zaključni posvet.

V kratki predstavitvi ene izmed 10 tem iz razstave Jej lokalno, misli globalno, ki jo predstavljamo na vzgojno izobraževalnih zavodih, nas je Sanja Blagojević, trenerka globalnega učenja, seznanila o pereči globalni problematiki odpadne in zavržene hrane. To temo bomo tudi sicer naslavljali v okviru projekta Kompost gre v šolo.

Po malici nam je Ana Ličina, certificirana aromaterapevtka, predstavila osnove aromaterapije in destilacije zelišč ter dejavnosti Šole Aromaterapije. Med predavanjem smo lahko preizkušali hidrolate različnih zelišč in si podrobno ogledali kotel za destilacijo, spoznali postopke parne destilacije ter prednosti hidrolatov pred eteričnimi olji (tudi z vidika trajnosti).

Tanja Bordon nam je za konec predstavila nadvse obetajoč evropski projekt javnega zelenega naročanja živil v vrtcih.

 

sl_SISL