Home   Blog   Kompostiranje … in … AKCIJA!

Kompostiranje … in … AKCIJA!

V okviru projekta Kompostiranje je več kot recikliranje – kompost gre v šolo smo se v torek, 5. junija, na svetovni dan okolja zbrali na urbanem ekovrtičku pred Dijaškim domom Tabor z namenom, da se na javnem dogodku – delavnici kompostiranja praktično poučimo o tej dragoceni veščini in hkrati otvorimo pilotni projekt skupnostnega kompostiranja na Taboru. V kratkem uvodu je dr. Anamarija Slabe omenila, da so predsodki ljudi pred lastnim kompostiranjem organskih odpadkov posledica splošnega nepoznavanja pravilnega kompostiranja in tudi našega načina življenja ter potrošnje.

Ker so odpadki vse večji okoljski in finančni problem, so potrebne bolj učinkovite rešitve tudi na področju ravnanja z organskimi odpadki.

Zakaj bi v trgovini kupili zemljo v plastični vreči ali celo tekoče gnojilo v plastenki, če lahko sami pridelamo kakovosten kompost s pomočjo organskih odpadkov z našega vrta ali kuhinje?

Pridelava lastnega komposta pomeni velik energijski prihranek – izognemo se nepotrebnim stroškom in obremenjevanju okolja s pakiranjem prsti in proizvodnjo umetnih gnojil, s  transportom, z embalažo oziroma po drugi strani z odvozom in predelavo naših organskih odpadkov v komunalnih podjetjih. V vseh naštetih proizvodnih/predelovalnih procesih poleg denarja  zapravljamo  tudi neobnovljive naravne vire, kot so voda, energija ipd. Ob nepravilno odloženih organskih odpadkih pa pride tudi do izpustov metana, najmočnejšega toplogrednega plina, ki prispeva k segrevanju ozračja.

Po motivacijskem nagovoru smo se vsi skupaj navdušeno lotili praktičnega dela. Učenci in učenke OŠ Šentvid ter dijaki in dijakinje Gimnazije Šiška so se po vrsti lotili delovnih nalog: najprej so vešče sestavili in postavili vse tri kompostnike na pokošeni zelenici. Kljub temu, da smo sprva nameravali napolniti le en kompostnik, smo na zadnje napolnili kar vse tri!

Na dnu so otroci najprej razgrnili časopisni papir, da bi travi preprečili rast. Nato so nalomili veje in vejice, ki so jih položili na časopisni papir. V izmeničnih plasteh je sledilo nalaganje suhega in svežega organskega materiala. Spoznali so, da na lastni kompost smejo le ostanki svežega sadja in zelenjave, nikakor pa ne ostanki kuhane hrane in ostanki živalskega porekla (z izjemo jajčnih lupin). S polnjenjem kompostnikov smo s pomočjo pridnih rok učencev in učenk zaključili še pred napovedanim neurjem ter se po opravljenem delu okrepčali z ekološkim pecivom in jogurtom, za osvežilno pijačo pa so poskrbeli v hotelu Park.

Orodje in organske odpadke so priskrbeli v  Dijaškem domu Tabor in hotelu Park, na pomoč pa so nam priskočili tudi podjetji SNAGA in TISA.

Partnerji v pilotnem projektu so Dijaški dom Tabor, hotel Park, Dom upokojencev Center, Tabor-Poljane.

O dogodku so poročali tudi mediji. Njihove objave in prispevke si lahko pogledate tukaj: RTVSLO, Dnevnik, Radio Ognjišče, Slovenske novice.

Projekt in dogodek sofinancirata Eko sklad in MOP.

   

      

 

 
  • Calendar icon 7 junija 2018
  • Category icon Blog

sl_SISL