Home   Blog   e-Bilten   E-bilten 8/2012

E-bilten 8/2012

Jesenski seminar mreže šolskih ekovrtov

bo potekal v sredo, 28. novembra 2012 v Ljubljani na MIZKŠ, v popoldanskem času od 13. do 17:30 ure (kot doslej s pogostitvijo z ekoživili po zaključku). Termin smo prilagodili vašim željam, ki ste jih izrazili v anketi letos poleti.

Osrednja tema seminarja bo trajnostno ravnanje z vodo na šoli/vrtcu in v šolskem ekovrtu. Letošnja suša in prihodnje napovedi zaradi podnebnih sprememb kažejo, da voda je – in bo – izjemno pomembna tema. Govorili bomo tudi o vrtnih dejavnostih v zimskem času. Kot običajno, bomo čas rezervirali tudi za izmenjavo izkušenj: vabimo vas, da z nami podelite svoje izkušnje pri gospodarjenju z vodo na vrtu in v šoli/vrtcu!

Natančen program vam bomo poslali takoj po jesenskih počitnicah, datum pa si prosimo že rezervirajte.

Vabilo k pridobitvi znaka Šolski ekovrt, opis postopka in obrazec.

KONČNO – znak Šolski ekovrt boste lahko uporabili tudi vi, naši člani! Pošiljamo vam vabilo za pridobitev znaka Šolski ekovrt, s katerim boste svojo šolo/vrtec lahko predstavljali v stikih s starši, lokalno skupnostjo in širše.

Vabilo je naslovljeno na vašega ravnatelja/ravnateljico in vas (mentorje).

Postopek je enostaven, pa tudi merila niso zahtevna – toda kljub vsemu dovolj močna in jasna, da bo znak verodostojen in bo nekaj pomenil! Če boste ugotovili, da merila izpolnjujete in da bi znak želeli pridobiti, se nam oglasite čim prej, saj načrtujemo tudi javno podelitev prvih znakov.

Prispevek – članarina za sodelovanje v mreži Šolski ekovrt

Že spomladi smo napovedali, da bo po zaključku financiranja prve faze projekta (julija letos) v novem šolskem letu članstvo v Mreži ŠEV povezano s članarino. Po temeljitem premisleku smo se odločili za znesek 50 EUR.

Ta znesek je za šolo/vrtec skoraj simboličen. Ne želimo namreč, da bi katerakoli šola ali vrtec oklevala glede članstva zaradi višine članarine. Obenem pa vseeno želimo potrditev, da so naši člani zainteresirani za to, kar skupaj počnemo.

Poleg tega smo pol leta res trdo delali, da bi zagotovili nadaljnje financiranje osnovnih dejavnosti programa, kar nam je kljub zelo neugodnim gospodarskim razmeram deloma uspelo. Vsi člani boste zato letos lahko sodelovali na vsaj dveh seminarjih, pridobili boste lahko znak Šolski ekovrt, na vašo prošnjo vam bomo nudili strokovno podporo pri vrtnih dejavnostih, prejemali boste e-bilten ter na spletnem portalu odkrivali nove vsebine, skrbeli bomo za javno prepoznavnost in priznanje šolskih ekovrtov, ter še marsikaj.

Dopis za ravnatelja oz. ravnateljico s prošnjo za plačilo letnega prispevka za članstvo v Mreži ŠEV bomo poslali posebej in vas bomo prosili, da mu/ji ga posredujete.

Banka UniCredit je programu Šolski ekovrtovi namenila donacijo

Izjemno veseli smo, da je banka UniCredit Šolske ekovrtove prepoznala kot program, ki ga je vredno podpreti! Seveda smo morali prej dobro predstaviti naš program in nadaljnje načrte. Na UniCreditu so se odločili, da bodo denar namesto za novoletna voščila in darila namenili za podporo izvajanju dejavnosti našega programa. Hvala v imenu ekipe programa in članov mreže Šolskih ekovrtov!

Upamo seveda, da bo to spodbudilo še kakega donatorja.

Zasaditev sadovnjakov v šolskih ekovrtovih na Gorenjskem, 7. novembra 2012

V sredo, 7.11.2012 bomo v sodelovanju z Društvom Sorško polje zasadili sadno drevje v treh šolskih ekovrtovih na Gorenjskem.

Ob 12.00 bomo na vrtovih OŠ Cvetka Golarja Škofja Loka, OŠ Medvode in OŠ Orehek ob krajšem programu, ki ga bodo pripravile šole, zasadili sadno drevje v šolskih ekovrtovih. Načrte za sajenje je pripravila naša strokovna sodelavka Jožica Fabjan, ki nudi tudi strokovno podporo ob zasaditvi.

Ob 18.00 bo skupna prireditev v Sokolskem domu v Škofji Loki, s krajšimi predavanji o vlogi in pomenu sadnega drevja v šolskih ekovrtovih (Jožica Fabjan, ITR) in Ekološki sadovnjak (Germana Pivk).

Vabilo si lahko ogledate tukaj.

RTV Slovenija in Village Folk

9. oktobra smo se udeležili zaključne prireditve v okviru evropskega projekta VILLAGE FOLK v Dolu pri Ljubljani. Z RTV Slovenija (nosilec projekta) so Šolski ekovrtovi dobro sodelovali, saj smo skupaj pripravili zasaditev šolkega ekovrta na gimnaziji Šiška letos spomladi. Dve dijakinji te šole in mentorica dr. Helena Črne Hladnik so v Dolu tudi predstavile svojo izkušnjo z vrtom.

Trubarjeva zelena tržnica

V sodelovanju z društvom prostoRož in Zvezo Biodar naslednje štiri tedne organiziramo ekotržnico na Trubarjevi cesti v Ljubljani.

“Trubarjeva zelena tržnica” bo potekala ob sredah, 24.10., 7.11. in 14.11., ter v torek, 30.10., med 12. in 19. uro.

Več o tržnici si lahko preberete na naši spletni strani.

Na njej bo imel svojo stojnico tudi Inštitut za trajnostni razvoj, na kateri bomo predstavljali program Šolski ekovrtovi.

Če katero od šol ali vrtcev (zlasti ljubljanskih) zanima, da bi se predstavili tudi vi, da se nam oglasite!

Še vedno iščemo partnerje za podporo projektu!

Naše iskanje morebitnih partnerjev za podporo našemu projektu in širitvi Mreže šolskih ekovrtov je še vedno v polnem teku.

Podporo iščemo tudi na ministrstvih in do sedaj so bili dogovori uspešni.

Če je tudi vam uspelo pridobiti kakšnega partnerja nam prosimo sporočite.

Upamo tudi, da ste našo zgibanko “Spodbujamo in povezujemo šolske ekovrtove. Vzgajamo za trajnostni razvoj”. uspešno uporabili.

Zgibanka je še vedno na voljo na našem portalu tukaj.

V primeru, da potrebuje našo pomoč, se prosimo obrnite na nas – pokličite, pišite.

Vabilo za vaše partnerje- lokalne skupnosti, podjetja in organizacije na lokalni ravni, ki vas lahko podprejo ali finančno ali pa na kak drug način, je še vedno na voljo pri nas, če ga potrebujete. Lahko nas pokličete ali pa pošljete e-sporočilo, da vam ga pošljemo.

Vabilo lahko uporabite tudi kot osnutek in dodate vaše konkretne želje.

Kratka poročila članov mreže še vedno aktualna

Vaša poročila o dejavnostih v okviru mreže šolskih ekovrtov so še vedno zelo dobrodošla.

Lahko nam jih pošljete v spodaj navedeni obliki ali pa le povezavo na spletno stran.

Vse vaše dejavnosti si lahko ogledate na portalu tukaj (dodaj povezavo).

Oblika za pošiljanje sporočil je še vedno enaka – glej spodaj…

Oblika:

  • Format A4
  • Slog in velikost pisave: Arial 10
  • Največ 3 fotografije
  • Ime kontaktne osebe oz. mentorja
  • Naziv VIZ, kraj

Vabimo nove člane

Nove šole in vrtci pa ste lepo vabljeni k vključitvi kadarkoli – bolje prej kot pozneje, da boste zamudili čim manj! V projekt oziroma v Mrežo šolskih ekovrtov se lahko vključujejo vse šole, vrtci, dijaški domovi…, ki jih zanima tema šolskega ekovrta: taki, ki želijo vrt vzpostaviti ali ga morda že imajo, ali taki, ki jim je zamisel všeč, čeprav ta hip še ne vidijo pravih možnosti za uresničitev.

PRIJAVA v program “Šolski ekovrtovi” je na voljo na našem portalu. Več o tem.

 

sl_SISL