Home   Blog   e-Bilten   E-bilten 7/2012

E-bilten 7/2012

Šolski ekovrtovi živijo naprej…Kako?

Z minimalno podporo, ki smo jo kljub težkim finančnim razmeram uspeli zagotoviti za nadaljevanje našega projekta. V pomladnih in poletnih mesecih smo na Inštitutu res pridno iskali podpornike in partnerje. Povsod smo sicer doživeli odziv, da gre za odličen projekt, vreden vsaj moralne podpore!

Z novimi informacijami pa smo raje počakali do sedaj, ko že lahko zagotovo napovemo osnovne nadaljnje dejavnosti. Te pa so:

1. Seminar Šolskih ekovrtov (ŠEV) v novembru, kjer bomo obravnavali teme:

  • šolski ekovrt in voda (letošnje visoke poletne temperature in pomanjkanje padavin so nam pokazali, kaj pomeni suša), dela v vrtu,
  • izmenjava izkušenj med člani (zlasti: odzivi otrok, organizacija dela z njimi/pri pouku),
  • pridobitev znaka ŠEV.

2. Možnost pridobitve znaka ŠEV

Na aprilskem seminarju smo skupaj že prediskutirali merila za pridobitev častnega znaka, s katerim boste člani lahko označili svoje ekovrtove, na osnovi podpisane izjave – listine Šolski ekovrt. V prilogi pošiljamo merila, ki jih vsebuje izjava.

Častno izjavo boste dali v podpis ravnatelju oz. odgovornemu vaše izobraževalne ustanove, ko boste z nami preverili, da jih izpolnjujete. Znake bomo glede na vaš odziv javno podelili predvidoma konec leta ali v času spomladanskega seminarja.

3. Nudenje strokovne podpore pri oblikovanju vrta (ali elementov vrta).

4. Nudenje strokovne podpore pri izpolnjevanju meril za pridobitev znaka ŠEV

Dodatno strokovno podporo lahko nudimo po načelu “kdor prej vpraša”, predvidoma v obsegu dveh ur. Za nove načrte oziroma ureditve šolskih ekovrtov lahko pridemo tudi k vam, naše delo bomo krili iz doslej zbranih sredstev, potne stroške pa prevzame član (kar je glede na omejen obseg zagotovljenih sredstev še najbolj pravično za vse).

5. Spomladanski seminar ŠEV v marcu.

6. Ter seveda e-bilten in pa ažuriranje spletnega portala!

Dejavnosti torej ohranjamo v enakem obsegu kot do sedaj. Brez skrbi, nadaljne napotke za prihajajoči seminar še dobite v vaše e-predale. Vi pa ne pozabite pogledati meril za pridobitev častnega znaka Šolskih ekovrtov. V 1. tednu oktobra vam bomo poslali še malce bolj podrobna navodila.

Projekt se je preoblikoval v PROGRAM Šolskih ekovrtov…

…ker si resnično prizadevamo, da ekovrtovi postanejo stalna praksa slovenskih izobraževalnih ustanov in vzgoje za trajnostni razvoj. Zato imate učitelji in vzgojitelji pomembno poslanstvo in ste nepogrešljivi del našega programa.

Veliko poguma, dobre volje in pozitivnih misli!

Kljub pridobljeni minimalni podpori partnerjev, brez članarine ne bo šlo…

Odločili smo se, da naj bo članarina res simbolična – 50 EUR za posameznega člana Mreže šolskih ekovrtov. V zameno brezplačno sodelujete na letnih seminarjih, imate možnost pridobiti znak, ter sodelujete v vseh ostalih zgoraj navedenih dejavnostih.

Predvidoma v januarju pa bodo zaživele tudi interne spletne strani na portalu Šolskih ekovrtov www.solskiekovrt.si, ki bodo namenjene le mentorjem oz. članom mreže ŠEV. Tako bomo lahko še interaktivno sodelovali in se bolj posvetili posameznim vrtovom, tegobam pri ekovrtnarjenju, izmenjavali izkušnje…

Načrtujete prireditev v povezavi s svojim šolskim ekovrtom?

Z veseljem bomo sodelovali tudi v programu vaših prireditev v povezavi s ŠEV, ki jih boste organizirali vi in za katere imate zagotovljen proračun. Pokličite nas za dogovor!

Posebna ponudba za šole na območju Mestne občine Ljubljana (MOL)!

Šole na območju MOL ste prejele našo posebno ponudbo za izvedbo programov v povezavi s ŠEV, ki jih lahko vključite v financiranje dodatnih dejavnosti šol s strani MOL. Vabimo vas, da jo izkoristite!

Vabimo vas k ogledu fotozgodbe o ekovrtu na balkonu!

povezava do fotozgodbe
Res je, naredili smo ekovrt na našem balkonu! In to v zabojčkih, in v družbi deževnikov! Odlična popestritev delovnega okolja in urbanih mestnih površin. Poleg tega smo si popestrili marsikateri obrok, saj naša kuhinja ni daleč.

Vredno poskusa tudi v vaših urbanih šolah ali doma, kjer ni možnosti za gredice.

Pripravili smo tiskovno konferenco za medije “Šolski ekovrtovi” doslej – in kako naprej (Ekoteden 2012)

V okviru letošnjega Ekotedna smo za medije pripravili tudi kratko predstavitev dosedanjih aktivnosti v projektu Šolski ekovrt in napovedali nadaljne dejavnosti v programu. Sodelavkam Inštituta za trajnostni razvoj so se pri predstavitvi pridružile mentorice iz Vrtca Antona Medveda Kamnik in Gimnazije Šiška ter dijakinji, ki sta na gimnaziji aktivno sodelovali pri vzpostavitvi njihovega ekovrta. Predstavitev ste resnično popestrili in obogatili s svojimi izkušnjami.

Prispevek so tisti dan (četrtek, 6. 9. 2012) objavili v informativni oddaji Svet na Kanalu A. Žal nam povezave na njihovo spletno stran še niso poslali. V zadnjem sobotnem časopisu Delo (15. 9. 2012) ste ravno tako lahko brali o šolskih ekovrtovih. Glasu v medijih nam res ne manjka :-).

V soboto, 8. 9. 2012, pa se je na Pogačarjevem trgu zgodil tradicionalni, že 11. Ekopraznik, na katerem je sodelovala tudi Mreža Šolskih ekovrtov s svojo stojnico. Mimoidočim in rednim obiskovalcem sobotne ekotržnice smo tako lahko nudili vse informacije in zanimivosti v zvezi s šolskimi ekovrtovi. Na stojnici sta svoje dejavnosti predstavili mentorici OŠ Ivana Cankarja in OŠ Martina Slomška (obe iz Vrhnike), dodali pa smo tudi slikovno gradivo Vrtca Antona Medveda iz Kamnika.

Ponovno nas niste pustili na cedilu – s prikazanim ste nas resnično navdušili in ponovno dokazali, da smo na pravi skupni poti.

Vsem sodelujočim se še enkrat lepo zahvaljujemo.

Ste že izpolnili kratka vprašalnika? Še vedno lahko!

Kratka spletna vprašalnika sta še vedno dostopna na spodnjih spletnih straneh. Če še niste uspeli odgovoriti, vas prosimo, da si vzamete 10 minut časa za izpolnjevanje. Sta res kratka, nam pa v veliko pomoč.

Oba vprašalnika imata 8 kratkih vprašanj izbirnega tipa:

1. Vprašalnik o šolskih ekovrtovih: http://www.surveymonkey.com/s/GZ29G8Y

2. Vprašalnik o sodelovanju v projektu: http://www.surveymonkey.com/s/D2FZGBB

Vsem, ki ste vprašalnika že rešili, se lepo zahvaljujemo.

Še vedno iščemo partnerje za podporo projektu!

Naše iskanje morebitnih partnerjev za podporo našemu projektu in širitvi Mreže šolskih ekovrtov je v polnem teku.

Nekatere smo že pridobili, z drugimi se še dogovarjamo. Razveseljivo pa je tudi, da so nas nekateri partnerji sami kontaktirali in izrazili željo, da bi sodelovali. To nas res veseli, ker kaže na to, da je naš projekt zanimiv in vreden podpore.

Podporo iščemo tudi na ministrstvih in do sedaj so bili dogovori uspešni.

Če je tudi vam uspelo pridobiti kakšnega partnerja nam prosimo sporočite.

Upamo tudi, da ste našo zgibanko “Spodbujamo in povezujemo šolske ekovrtove. Vzgajamo za trajnostni razvoj.” uspešno uporabili.

Zgibanka je še vedno na voljo na našem portalu: tukaj.

V primeru, da potrebujete našo pomoč, se prosimo obrnite na nas – pokličite, pišite.

Vabilo za vaše partnerje- lokalne skupnosti, podjetja in organizacije na lokalni ravni, ki vas lahko podprejo ali finančno ali pa na kak drug način, je še vedno na voljo pri nas, če ga potrebujete. Lahko nas pokličete ali pa pošljete e-sporočilo, da vam ga pošljemo.

Vabilo lahko uporabite tudi kot osnutek in dodate vaše konkretne želje.

Kratka poročila članov mreže še vedno aktualna

Vaša poročila o dejavnostih v okviru mreže šolskih ekovrtov so še vedno zelo dobrodošla.
Lahko nam jih pošljete v spodaj navedeni obliki ali pa le povezavo na spletno stran.

Vse vaše dejavnosti si lahko ogledate na portalu: tukaj.

Oblika za pošiljanje sporočil je še vedno enaka – glej spodaj…

Oblika:

  •     Format A4
  •     Slog in velikost pisave: Arial 10
  •     Največ 3 fotografije
  •     Ime kontaktne osebe oz. mentorja
  •     Naziv VIZ, kraj

Ste že stopili v stik z ekološko kmetijo?

Sporočite nam, če ste se že obrnili na katero od ekoloških kmetij s seznama ekoloških kmetij, ki smo vam ga poslali, ali pa na katerokoli drugo ekološko kmetijo v vaši okolici.

Ponudba za naročilo Organka še vedno aktualna

Komplet 2 košev organko + 1 kg biogen za 45 EUR (vključen DDV), ter brezplačna dostava po pošti na naslov naročnika. Naročilnico za naročilo prek projekta pošiljamo v prilogi temu biltenu oz. sporočilu.

Vabimo nove člane

Nove šole in vrtci pa ste lepo vabljeni k vključitvi kadarkoli – bolje prej kot pozneje, da boste zamudili čim manj! V projekt oziroma v Mrežo šolskih ekovrtov se lahko vključujejo vse šole, vrtci, dijaški domovi…, ki jih zanima tema šolskega ekovrta: taki, ki želijo vrt vzpostaviti ali ga morda že imajo, ali taki, ki jim je zamisel všeč, čeprav ta hip še ne vidijo pravih možnosti za uresničitev.

Predstavitev projekta in PRIJAVA sta na voljo na našem portalu. Več o tem.

 

sl_SISL