Home   Blog   e-Bilten   E-bilten 2/2014

E-bilten 2/2014

Aktualno objavo e-biltena si lahko ogledate tudi v spletnem brskalniku – za ogled kliknite tu.


Zimske počitnice in norčije pustnega časa so za nami! Zdaj pa z odprtimi rokami pričakujemo prijetno pomlad!

Tokratni drugi e-bilten letošnjega leta bo v znamenju priprav na naša skupna druženja.

V tokratnem e-biltenu preberite:

  • Pridobitev znaka ŠEV – Rok za oddajo obrazca
  • Znan datum za Spomladanski seminar Mreže Šolskih ekovrtov
  • Delavnica HACPP
  • Vabilo: Štafeta semen

Kmalu nasnidenje!

S prijaznimi pozdravi,
ekipa programa Šolski ekovrtovi

Čas je za pridobitev znaka – oddajte obrazec do 19.3.2014!

Vsi tisti, ki menite, da je vaš šolski ekovrt že »goden« za pridobitev znaka, nikar ne oklevajte. Pošljite nam izpolnjen obrazec za pridobitev znaka ŠEV, ki ga najdete na naši spletni strani programa.
Bodite pozorni, da izpolnite obe strani obrazca in ne pozabite priložiti načrta kolobarjenja.
Merila in obrazec za pridobitev znaka najdete tukaj.

Rok za oddajo obrazca je 19. marec 2014!
Znaki bodo podeljeni na spomladanskem seminarju!

Spomladanski seminar Mreže ŠEV
BO! 🙂

V sredo 9. aprila 2014 v prostorih Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (običajna lokacija:)).

Zaradi velikega zanimanja in prostorske omejitve vas prav lepo prosimo, da se iz vsakega vzgojno-izobraževalnega zavoda (enote) v začetku na seminar prijavi le ena oseba. Če bo zanimanja manj, kot je na voljo prostih mest, vam bomo sporočili in k udeležbi povabili tudi ostale mentorje z vaše ustanove.

Vabilo vam bomo kmalu poslali. Rezervirali bomo tudi daljši čas za predstavitve članov. Kasneje vas bomo povabili k sodelovanju pri predstavitvah, vi pa že lahko razmišljate v tej smeri.

Na dogodek se že lahko prijavite. Tokrat bomo prijave sprejemali na elektronski naslov solski.ekovrt@itr.si ali prek telefona (01 4397 460, 0590 71 333, 051 368 890).

Ne odlašajte s prijavami, saj se prosta mesta običajno hitro polnijo.

Naj nas HACCP ne ovira pred »življenjem« – delavnica

Če otroci sodelujejo pri celotni vzgoji rastlin in pridelavi hrane na šolskem ekovrtu, zakaj bi zaključili tik pred »najslajšim« delom, ko bi hrano z veseljem tudi zaužili?!
S tem motom in dejansko prakso (realnostjo) v vrtcih in šolah v zvezi z ekovrtovi bomo na interni delavnici konec marca seznanili pristojne inšpektorate in ministrstva, ki se dotikajo prehrane, higiene živil in uporabe živil v vrtčevskih in šolskih kuhinjah.

Delavnico smo napovedali že na »Dnevu šolskih ekovrtov« v času Ekotedna, zdaj pa je res prišel pravi čas, da jo izvedemo. Ekipa programa je povabila predstavnike pristojnih inštitucij in predstavnike članov Mreže šolskih ekovrtov (izbrali le nekaj). Delavnico bomo izvedli v ožjem krogu – tako bomo lažje predstavili program, ovire in druga naša stališča.

Cilj delavnice je, da bomo oblikovali ustrezne osnovne smernice, ki bodo v skladu s HACCP sistemom. Rezultati bodo predstavljeni na spomladanskem seminarju.

Ne želimo, da se premnogokrat v vrtcih/na šolah ustavite pred dilemo pri uporabi pridelanih živil v vaši kuhinji ali da člani sicer pridelke (u)porabite, vendar z »negotovostjo« ali celo zavrnitvijo kuharskega osebja. Brez sistematične rešitve in vključitve vseh pristojnih na tem področju ne bo šlo.

Vabilo: Štafeta semen

Ekipa programa Šolski ekovrtovi se bo naslednji petek, 14. marca 2014, pridružila gibanju za izmenjavo semen Eko civilne iniciative Slovenije. Udeležili se bomo sejma Altermed v Celju in aktivno sooblikovali program. Najdete nas na:

  • okrogli mizi Štafete semen (14. 3. 2014 ob 13.00 uri, sejem Flora (Altermed), dvorana Celjanka) s predstavitvijo kampanje »Osvobodimo papriko« in dejavnostmi programa ŠEV na področju semen ter
  • na Izmenjevalnici semen, cepičev in znanja (14. 3. 2014 med 10.00 in 17.00 uro, avla) s programom Šolski ekovrtovi.

Prisrčno vabljeni! Tudi k aktivnemu sodelovanju v Štafeti semen. V prejšnjem e-biltenu (povezava na spletno stran, kjer bilten) smo zapisali vse podrobnosti. Vsi, ki ste se že prijavili, vas prosimo, da nam sporočite (nam pošljete informacijo v vednost).

Celoten postopek akcije, seznam dogodkov, informacije o semenih… najdete na spletni strani vseslovenske akcije Štafeta semen.

Vabimo vas, da aktivno pristopite k Štafeti semen in sooblikujete trajnostno prihodnost.


Aktualno objavo e-biltena si lahko ogledate tudi v spletnem brskalniku – za ogled kliknite tu.

 

sl_SISL