Home   Blog   e-Bilten   E-bilten 1/2014

E-bilten 1/2014

Aktualno objavo e-biltena si lahko ogledate tudi v spletnem brskalniku – za ogled kliknite tu.


Februarski in hkrati prvi letošnji pozdrav vsem članom in podpornikom Mreže šolskih ekovrtov!

Naj vas tokratni e-bilten po zadnjih zimskih (snežnih in «ledenih«) razmerah in hkrati po prvih pravih spomladanskih sončnih žarkih, prijetno spomni na prihajajočo pomlad. Ob vseh zmagah in dobrih uvrstitvah naših olimpijcev pa naj tudi nas ponesejo krila v boljši, trajnejši jutri…

Ob skodelici toplega čaja vas vabimo k prebiranju najnovejših novičk, pa tudi k snovanju idej, načrtov za delo na vašem vrtčevskem in šolskem ekovrtu. Naj vam ne bo odveč;-).

V februarski izdaji e-biltena preberite:

  • Video prispevki jesenskih akcij projekta “Mind the CAP” so objavljeni!
  • Sklepno dejanje projekta Mind the CAP bo kmalu tu!
  • Spomladanski seminar in podelitev znakov programa se bližata.
  • VABILO: Štafeta semen 2014. Kako lahko sodelujete vi?
  • “Osvobodimo papriko” – žalostna zgodba o zasebnem patentu.

Ne pozabite pogledati video prispevkov z naših jesenskih akcij projekta »Mind the CAP«! Prav kmalu se spet beremo:-)!

Lep pozdrav,
ekipa programa Šolski ekovrtovi

Video prispevki naših jesenskih akcij so objavljeni!

Na jesenske dogodke projekta »Mind the CAP« smo vzeli tudi snemalno ekipo Studia 12 in pripravili tri krajše prispevke. Posamezen prispevek prikazuje eno od treh akcij, ki smo jih pod okriljem projekta izvedli: »SKuP` na EKOVRT« za srednješolce, »Razkrite skrivnosti ekoloških kmetij« z osnovnošolci in jesenski seminar Mreže šolskih ekovrtov v Ljubljani.

Izvedli smo kar 11 dogodkov in prav vsi so v ospredje postavili ekološko kmetijstvo, priložnosti za zelene poklice v ekološkem kmetijstvu in izmenjavo izkušenj članov Mreže.
Utrinke dogodkov, mnenja udeležencev in gostiteljev si oglejte v spodnjih prispevkih (kliknite na sličice):

1. “SKuP na EKOVRT”: Srednješolci na ekološki kmetiji Studen
Foto_Studio12_video-1

2.  “Razkrite skrivnosti ekoloških kmetij”: Osnovnošolci na permakulturnem vrtu Jožice Fabjan
Foto_Studio12_video-2

3. Jesenski seminar Mreže Šolskih ekovrtov
Foto_Studio12_video-3

K ogledu povabite tudi svoje učence, dijake, prijatelje, družino in posredujte vsem tistim, ki bi jih te teme morebiti zanimale. Morda se za ogled najde čas tudi na kakšnem roditeljskem sestanku…

Projekta »Mind the CAP« pa še ni povsem konec…

 

Sledi še sklepno dejanje projekta »Mind the CAP«. V vaših e-predalih bo do konca februarja! E-publikacija prihaja!

e-publ_naslovnica

Z e-publikacijo bomo zaključili dejavnosti projekta »Mind the CAP«. Na voljo bo tudi na spletnem portalu.

V publikacijo smo vključili nove vsebine, rdečo nit publikacije pa tako kot v celotnem projektu predstavljajo vsebine kot so zeleni poklici, (reportaža) izvedeni dogodki, vrtnarske vsebine in predstavitve štirih članov Mreže, ki so lansko leto pridobili znak programa.

Na enem mestu vam bo tako na voljo veliko koristnih informacij, permakulturnega znanja pa tudi zamisli in idej.

Kmalu, kmalu »prileti« v vaše e-predalnike… 🙂

Bliža se spomladanski seminar 2014 in s tem druga podelitev znakov Šolski ekovrt. Ste že oddali obrazec za pridobitev znaka?

IMG_4402

Če menite, da ste na dobri (predvsem ozaveščeni kmetijski in okoljski) poti in imate na ekovrtu vpeljana temeljna načela ekovrtnarjenja (npr. kompostiranje organskih odpadkov, uporaba ekoloških oz. kemično netretiranih semen, itd.) na šoli oziroma vrtcu, je to pomlad ponovno priložnost za pridobitev znaka Šolski ekovrt!

Ne pozabite pa upoštevati tudi udeležbe na preteklih seminarjih, terenskih delavnicah, priprave predstavitev na srečanjih, kajti tudi to preverimo pri podeljevanju znaka.

Še vedno velja, da vsakega vrtička v vrtcu in šoli ne moremo pregledati, saj vas ne nameravamo dodatno “obremenjevati”, niti ITR ni in ne želi biti kontrolna inštitucija :-). Sodelovanje vendarle gradimo na zaupanju (v resničnost poslanih podatkov ipd.).

Obrazec za pridobitev znaka najdete na tej strani (klik).

Lepo v miru ga preberite, izpolnite in pošljite na naš elektronski naslov solski.ekovrt@itr.si ali na naslov: Trubarjeva 50, Ljubljana.

Nikar ne odlašajte, saj se spomladanski seminar Mreže Šolskih ekovrtov, na katerem bomo slavnostno podelili znak, hitro bliža :-).
Pomagate si lahko z gradivi na spletni strani, publikacijo Pridelano in predelano doma (tukaj-posodobi) in kmalu tudi z e-publikacijo.

Lanski utrinki: Marca 2014 bo minilo natanko eno leto od podelitve prvih znakov Šolskih ekovrtov. Prejelo ga je 22 najbolj prizadevnih članov Mreže Šolskih ekovrtov na podlagi izpolnjevanja osnovnih meril, ki smo jih pripravili na Inštitutu za trajnostni razvoj. Seznam šol in vrtcev ter njihove vrtove si lahko ogledate v lanskoletnem marčevskem e-biltenu.
IMG_4414

VABILO: Štafeta semen – PRIHODNOST JE V NAŠIH ROKAHSTAFETA_SEMEN_logo

Štafeta semen pod okriljem Eko civilne iniciative Slovenije (EKOCI) bo potekala tudi letos! Pri teh dogodkih ne sme manjkati niti Mreža šolskih ekovrtov.

Ekipa programa se bo 14. marca 2014 udeležila sejma Altermed v Celju, kjer bo sodelovala na okrogli mizi Štafete semen s predstavitvijo kampanje »Osvobodimo papriko«, usmerjeno proti podeljevanju neupravičenih patentov za semena divjih in žlahtnjenih rastlin (več o kampanji v spodnjem prispevku). Če boste kje blizu ali celo na sejmu, se oglasite!

Zdaj pa več o samem poteku Štafete semen. Pazite, da so semena znanega porekla, kemično netretirana ter avtohtona, udomačena oz. tradicionalna! Preden se odločite za sodelovanje, predlagamo, da v svoji širši okolici tudi poizvedete, ali se je kdo že prijavil kot Pozitivna točka.

Kako bo Štafeta semen potekala letos?

  1. Zainteresirani udeleženci (vrtec, osnovna, srednja šola, društva, vrtičkarji, kmetije, posamezniki) se prijavijo za sodelovanje v Štafeti semen kot Pozitivna točka Štafete semen od 25. februarja do 10. marca na ekoci.si@gmail.com; ter nato in v času od 21.3. – 22.4.2014 izvajajo aktivnosti na svoji lokaciji: posejejo najmanj 11 zrn semen, 11 semen izmenjajo in 11 pošljejo na naslov organizatorja (lahko ste to vi-vaš vrtec, šola, lokalno društvo, kmetija), ki jih na koncu aktivnosti preda v strokovnjakom v gensko banko Slovenije na Kmetijski inštitut Ljubljana.
  2. Sodelujoči zraven poslanih semen napišejo opis semena in pošljejo poročilo na naslov organizatorja, dodajo fotografijo, da so naredili gredico, posadili semena v lončke, v vrt ali na njivo ter se strinjajo z objavo njihovih aktivnosti širši javnosti, da skupaj predstavljamo dobre prakse.

Postopek je praktično enak postopku iz prejšnjih let, zato naj vas večja količina besedila ne prestraši;).

Vse nadaljnje informacije o postopku Štafete, semenih in predvidenih dogodkih priporočamo ogled spletne strani Štafete semen (tukaj).
Vabljeni, tudi k povezovanju s sosednjimi ekološkimi kmetijami, društvi in nenazadnje starši in starimi starši vaših vrtčevskih/šolskih otrok (kar vam gre pa tako in tako zelo dobro od rok)!


“Osvobodimo papriko” – zgodba o tem, kako je paprika postala zasebni patent

Inštitut za trajnostni razvoj je 3. februarja skupaj s 33 nevladnimi organizacijami, združenji kmetov in rejskimi organizacijami iz 27 evropskih držav, vložil ugovor na patent na papriko podjetja Syngenta. To ni le podjetje, temveč korporacija, ki bi si rada podredila prav vse na tem ljubem Planetu.

Spodnja infografika lepo prikazuje, zakaj se je široka evropska koalicija organizacij uprla (s klikom na fotografijo, grafiko odprete v večji velikosti in novem zavihku):
Slovenian_FreePepper-Infografik_Web

Medtem, ko je v Münchnu potekala vložitev ugovora, so zaposlenim na Evropskem patentnem uradu postregli z juho iz pekoče paprike. Slike akcije si lahko ogledate na spletni strani švicarske NVO Erklärung von Bern.

Na Inštitutu smo dosegljivi za podrobnejše informacije. Veseli pa bomo tudi širjenja novičke širši javnosti.


Aktualno objavo e-biltena si lahko ogledate tudi v spletnem brskalniku – za ogled kliknite tu.

 

sl_SISL