Home   Blog   e-Bilten   E-bilten 5/2014

E-bilten 5/2014

 

Spoštovani mentorji ekovrtov!

Ponovno se vam oglašamo z najbolj aktualnimi in vročimi jesenskimi novičkami. Mi se že veselimo srečanja z vami, še posebej, ker smo medse sprejeli kar nekaj novih članov. Naša družina se krepko širi – do sedaj nas je že 153! Vau!

  • Prijave na jesenski seminar so odprte! Srečamo se v torek, 25. Novembra 2014 ob 9.00!
  • Šolski ekovrtovi na razstavi Šolskega muzeja »Učilnica v naravi: šolski vrt včeraj, danes, jutri«! K sodelovanju vabljeni tudi vi…
  • In še pripomoček za delo z otroki in mladostniki: seznam, kako ponovno motivirati najmlajše za delo na vrtu in s pridelki.

Vabljeni k branju in prijavi na jesenski seminar!

Uživajte na »krompirjevih počitnicah«,

ekipa programa Šolski ekovrtovi

 1. Prijave na jesenski seminar so odprte! Srečamo se v torek, 25. Novembra 2014 ob 9.00!

Znano je, da bo letošnji jesenski seminar potekal v torek, 25. novembra 2014 od 9.00 dalje. Predstavili vam bomo prav posebnega gosta in uporabno vrtno temo – spiralne zeliščne gredice. Spiralna greda zaradi svoje oblike in sestave nudi ugodne pogoje za rast samoniklih rastlin, največkrat so to zelišča. Vrtne vsebine bomo na seminarju »pretvorili« tudi v učne vsebine, da boste teme, ki jih ponuja spiralna gredica enostavneje (zabavneje) predstavili otrokom in mladostnikom.

Podroben program vam pošljemo v naslednjih dneh, ko bomo razkrili tudi posebnega gosta! 🙂

1b4a9a3b-2458-4a30-ab75-296d7f6f08a9

Trenutne prostorske razmere dopuščajo obisk seminarja za 1 MENTORJA na ČLANA Mreže šolskih ekovrtov! Pripravili smo tudi čakalno listo, ki bo v pomoč, če se mesta sprostijo ali če uspemo zagotoviti večjo dvorano (na čemer intenzivno delamo).

Povezava do tabele za prijavo: tukaj.

Če imate kakršnokoli vprašanje, komentar, sporočite prosim na 0590 71 333 / 051 368 890 ali na e-mail solski.ekovrt@itr.si!

2. Šolski ekovrtovi na razstavi Slovenskega šolskega muzeja »Učilnica v naravi: šolski vrt včeraj, danes, jutri«! K sodelovanju vabljeni tudi vi…

Program je bil povabljen k tesnejšemu sodelovanju na občasni razstavi Slovenskega šolskega muzeja. Razstava se bo odprla novembra. Še prej pa vas kustosinja razstave vabi k sodelovanju. Na kakšen način se lahko pridružite, je gospa Mateja Ribarič zapisala spodaj.

Tudi mi vas vabimo, da se v čim večjem številu odzovete. Le kdo ima na tej temi več za »povedati« in »pokazati« kot vi, dragi člani!

Spoštovani!

V Slovenskem šolskem muzeju pripravljamo v mesecu novembru novo občasno razstavo »Učilnica v naravi: šolski vrt včeraj, danes, jutri«, zato se na vas obračamo s posebno prošnjo. Z razstavo želimo spojiti tradicijo s sedanjostjo in opozoriti na prednost šolskega vrta kot pomembnega sodobnega učno-vzgojnega pripomočka, ki omogoča učencem v dobi virtualnega sveta neposreden stik z naravo.

Prosimo vas, da pobrskate v vašem šolskem arhivu, če najdete kakšno staro fotografijo vašega šolskega vrta in nam jo posredujete po e-pošti (matejariba@yahoo.com). Nekaj tako zbranih fotografij bomo vključili v razstavo.

Na spletni strani Šolski ekovrt smo naleteli na predstavitev vašega sedanjega vrta, zato bi vas radi prosili za dovoljenje, da ta opis uporabimo pri razstavi ali nam pošljete še kak novejši zapis oz. poročilo o vašem vrtu, o ureditvi vrta. Zanimiv bi bil tudi kakšen načrt ureditve vrta, mnenje otrok, zakaj radi delajo na vrtu, kaj se učijo na vrtu … Ravno tako vas naprošamo, da nam posredujete fotografije vašega vrta, ki so objavljene na spletni strani Šolski eko vrt (resolucija vsaj 300 dpi). Vse našteto bi potrebovali do 3.11.

Za vašo pomoč pri soustvarjanju razstave vam bomo izjemno hvaležni.

Prav lep pozdrav, Mateja Ribarič, Slovenski šolski muzej

3. In še pripomoček za delo z otroki in mladostniki: seznam, kako ponovno motivirati najmlajše za delo na vrtu in s pridelki

Našli smo seznam, ki vam lahko pomaga takrat, ko motivacija in ustavrjalnost na ekovrtu in v učilnici padeta, še posebej pri najmlajših.

Vabimo vas, da pokukate na spletno stran (tukaj).

 

sl_SISL