Stročnice praznujejo!
Res praznujejo, ni šala! In to po vsem svetu! Stročnice so tako pomembne, da so 10. februar razglasili za svetovni dan stročnic. Fižol, grah, leča, bob, čičerika, soja… zrnje ali stroki, okusne in zdrave, v rižotah, čiliju, curry-ju solatah in juhah, … ali pa kar pražene za prigrizek, z najbolj znanimi arašidi na čelu (ampak raje brez soli)!
Ste vedeli, da so stročnice tako zelo dobrodejne za nas, da prehranski strokovnjaki priporočajo njihovo uživanje večkrat na dan? Raziskave kažejo, da imamo od njih cel kup koristi – kaj pravite na tole: »Tri mesece uživanja skodelice fižola, čičerike ali leče na dan lahko upočasni srčni utrip v mirovanju enako kot 50-urna vadba na tekalni stezi.« Preverite tule!
Nato pa še detelje, krmni grah, krmni bob, volčji bob … za krmo živali, in še zlasti za izboljševanje kakovosti tal. Še vemo, zakaj? Se spomnimo, kako stročnice iz zraka vežejo dušik in ga shranjujejo v gomoljčkih na svojih koreninah?
Prav zares, stročnice so vrhunske! Zato se le spomnimo nanje, če smo morda malce pozabili. Uživajmo jih vsak dan, če se le da, in jih privoščimo tudi našemu vrtu kot zeleno gnojilo.
10. februar lahko počastimo tudi s sajenjem boba – prav nič prezgodaj ni za to! Za razliko od fižola je bob odporen na pozebo, zgodnje setve pa tudi bolj verjetno prehitijo uši. Sadimo ga ves februar, do začetka marca. Boste poskusili tudi vi? Sporočite nam in nam pošljite kakšno fotografijo, kako vam bo uspeval!
