Home   Blog   Vrtičkarji na OŠ Roje

Vrtičkarji na OŠ Roje

Letošnja dolga zima nas je vrtičkarje z OŠ Roje prisilila, da so bile vse do začetka maja police in  mize v razredih polne sadik, ki so jih učenci pri urah delovne vzgoje ali izbirnega predmeta kmetijstvo zasadili v lončke. Komaj smo čakali, da so se poslovili še ledeni možje, saj se je potem vrtnarjenje končno lahko prestavilo na šolski vrt. Sedaj so gredice že lepo zelene. Posadili smo krompir, šalotko, koruzo ter paprike, jajčevce, paradižnike, buče in kumare. Vse sadike smo sami vzgojili iz domačih semen. Ker jih je veliko ostalo, smo jih nekaj odnesli še na tržnico v Češminovem parku, seveda so tudi učenci dobili svoje sadike in jih odnesli domov na vrtičke.

Učenci posebnega programa in izbirnega predmeta kmetijstvo smo v maju izvedli več delovnih dni urejanja okolice šole in šolskega vrta. Učenci so se najprej preobuli v ustrezno obutev (škornje) in iz vrtne lope vzeli vrtno orodje (zalivalko, motiko, grablje, sadilni klin). Na šolskem vrtu so si ogledali vrt in opisali spomladanska  opravila na vrtu oz. v sadovnjaku. Po navodilih vodje šolskega vrta so nekateri učenci najprej odstranili nekaj plevela z gredice. Pri tem so si pomagali z motiko in grabljicami. Pri rokovanju z vrtnim orodjem smo jih opozorili na nevarnosti, učenci pa so povedali, kakšna opravila delajo doma. Na prazno gredico smo posadili paprike, na gredico s čebulčki pa sadike jajčevca. Vsi učenci so na koncu uredili še poti na vrtu med kamnitimi ploščami. Po končanem delu smo pospravili vrtno orodje v vrtno lopo. Nagrado za opravljeno delo nam je, v obliki sladkih rdečih jagod, ponudil vrt kar sam.

Da bi se čim bolje zavedali, kaj pomeni zdrava prehrana in koliko truda je potrebnega za vzgojo od semena do ploda, smo na šolo povabili mentorje z Inštituta za trajnostni razvoj, ki so v torek, 22. 5. 2018 za učence višjih razredov pripravili poučno delavnico Odpadna in zavržena hrana. Delavnica je bila zelo nazorna, usmerjena v globalni pogled problematike pridelave hrane in neenakomerne razporeditve le-te med ljudi po svetu.

Učiteljici OŠ Roje: Urška Nosan in Marta Krt

 

 
  • Calendar icon 12 junija 2018
  • Category icon Blog

sl_SISL