Home   Blog   Učenci in dijaki so posadili jagodičevje na Taboru

Učenci in dijaki so posadili jagodičevje na Taboru

Učenci in dijaki štirih šol so 4. aprila 2017 združili moči z Inštitutom za trajnostni razvoj v skupnem javnem dogodku »Jej lokalno, misli globalno!« v okviru evropskega projekta EAThink2015.

Kopali, grabili, obrezovali, sadili in zalivali so učenci OŠ Mirana Jarca in OŠ Majde Vrhovnik ter dijaki Srednje trgovske šole Ljubljana in Biotehniškega izobraževalnega centra, skupaj kar 32 učencev in 10 mentorjev. Dogodek je bil javen: nanj smo povabili lokalne prebivalce in ustanove, ustavili pa so se tudi naključni mimoidoči.

Pod vodstvom ITR-jevih permakulturnih strokovnjakinj Jožice Fabjan in Alenke Henigman smo osvežili naš urbani ekovrtiček pred dijaškim domom Tabor. S skupnimi močmi smo v dobrih dveh urah posadili sadike sadnega jagodičevja: rdeči in črni ribez, kosmulje, aronijo in šmarno hrušico. Dodali smo trobentice, česen in jagode. Ker grmovnice potrebujejo malo večje sadilne jame, smo bili še posebej veseli bolj močnih dijakov in dijakinj! Ob tem smo se naučili, kako sadno grmičevje pravilno posadimo, se naučili tudi obrezati sivko ter spoznali pomen združevanja različnih vrst rastlin.

Po pridnem delu smo se na koncu okrepčali s prigrizki iz trgovine Zrno do Zrna. Hotel Park je sodelujočim prijazno postregel z limonado, kavo in čajem. Obojim iskrena zahvala!

V okviru evropskega projekta EAThink2015 – jej lokalno, misli globalno! povezujemo globalno učenje in šolske ekovrtove. Z dogodkom pa smo sodelovali tudi v 12. Mednarodnem tednu akcij proti pesticidom!

Dogodek je obiskalo tudi več novinarjev. Njihove prispevke si lahko preberete na spodnjih povezavah.

Časopis Dnevnik, 5.4.2017
Časopis Delo, 5.4.2017
24ur.com, 4.4.2017
Radio Val 202, 9.4.2017 (oddaja Mimo grede – tudi fotogalerija!)

CSC_0417

Foto utrinke z dogodka si lahko ogledate TUKAJ.

 
  • Calendar icon 11 aprila 2017
  • Category icon Blog

sl_SISL