Home   Blog   Spomladanski seminar programa »Šolski ekovrtovi« v znamenju prehrane v VIZ

Spomladanski seminar programa »Šolski ekovrtovi« v znamenju prehrane v VIZ

Seminar je potekal na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, udeležili pa so se ga predvsem mentorji šolskih in vrtčevskih ekovrtov ter vodje prehrane v VIZ.

Še preden dodobra oživijo šolski in vrtčevski  ekovrtovi, smo na ITR pohiteli in 8. maja 2019 za mentorje šolskih in vrtčevskih ekovrtov pripravili spomladanski seminar programa »Šolski ekovrtovi«, ki se ga je udeležilo več kot 70 udeležencev. Tokrat so se ga v velikem številu udeležili tudi vodje prehrane v VIZ, saj smo za osrednjo temo izbrali prehrano v šolah in vrtcih. Naše izkušnje namreč pričajo, da gre za področje, ki še vedno predstavlja pereč in hkrati tudi zelo aktualen problem.

V prvem delu seminarja je Anamarija Slabe (ITR) udeležencem predstavila najaktualnejše in celovite poglede na prehrano ter pojasnila, kakšna prehrana koristi tako našemu zdravju kot tudi okolju. Lidija Turk (ITR) je udeležence seznanila z rezultati ankete »Prehrana v VIZ«, ki smo jo pred kratkim izvedli na ITR, in orisala trenutne razmere v prehrani v naših šolah in vrtcih. Damjana Golob Lavrič (ITR) pa nas je popeljala skozi primere dobrih praks okolju prijaznejše in bolj trajnostne prehrane ter zelenega javnega naročanja živil, iz Slovenije in tujine.

Po prvem delu seminarja smo besedo dali udeležencem, ki so skozi delavnice lahko izrazili svoje mnenje, probleme, izkušnje in dobre prakse na področju prehrane v VIZ. Skupaj smo tako iskali rešitve na prehranske izzive v VIZ: kako povečati delež ekoloških živil, kako izboljšati kakovost prehrane ter kako prehrano narediti bolj trajnostno in zdravju prijazno. V drugem delu seminarja pa smo se, potem ko smo se okrepčali z eko dobrotami, v mislih in slikoviti predstavitvi Jožice Fabjan sprehodili skozi vrt in njegove pridelke v vseh letnih časih.

Tako organizatorji kot udeleženci seminarja ugotovljamo, da je področje prehrane v VIZ trenutno še vedno v veliki meri neurejeno, k čemur v veliki meri prispeva visoka stopnja neozaveščenosti, tako pri zaposlenih v VIZ, kot tudi v upravnih organih na občinski in državni ravni. Gre za področje, ki ponuja številne izzive in hkrati priložnosti za sodelovanje, samo na nas vseh pa je, kako jih bomo izkoristili.

Več utrinkov s seminarja si lahko ogledate tukaj.

 

sl_SISL