Home   Blog   Novice   Spomladanski seminar na Vrtcu Vrhnika

Spomladanski seminar na Vrtcu Vrhnika

Tudi ko dežuje, sije sonce!

Vreme je bilo neusmiljeno, deževalo je že dneve in tedne … Tudi 16. maja, ko smo se odpravljali na spomladanski seminar Šolskih ekovrtov na Vrhniko, je bila vremenska napoved nedvoumna: dež. Tako je tudi bilo. Vrhniko smo izbrali zato, da bi si lahko ogledali kar dva lepa vrtova – vrtčevskega in osnovnošolskega, toda v dežju bo ogled pač kratek. Deževen dan nas ni preveč zmotil, skoraj 60 se nas je zbralo in na vrtcu Vrhnika so nas zelo lepo sprejeli.

Osrednja tema je bila namenjena vzpostavljanju ravnovesja na vrtu in vprašanju, kaj sploh so škodljivci. Spoznavali – in obnavljali – smo, kako dosežemo naš (dolgoročni) cilj: pester permakulturni učni vrt, ki je bolj ali manj »odporen« na škodljivce. Če pa nas kdaj vremenske razmere in vrtne živali vseeno preveč namučijo, pa imamo na voljo tudi nekaj obrambnih strategij. Več o tem že najdete med Gradivi v naši spletni učilnici.

Pogovarjali smo se tudi o pomladnem natečaju “Dobra sorta” (rok za vaša poročila je podaljšan na 26. maj) in zbirali zamisli za jesenski natečaj. Ta bo posvečen kreativni uporabi rastlinskih barv, tako da se lahko že zdaj pripravite nanj! O tem je na jesenskem seminarju 2022 pripravila predstavitev mentorica ekovrta Srednje trgovske šole Ljubljana Maja Fabjan in si jo tudi lahko ogledate.

Razlog, da imamo letos kar dva natečaja, je v prejeti donaciji banke Sparkasse, ki je društvo oziroma program ŠEV prepoznala kot pohvale vredno trajnostno prakso. Veseli smo, saj bomo tako lahko vključili še več otrok in VIZ!

Za konec smo se posvetili še vrtčevskemu ekovrtu, ki ga je predstavila mentorica Anja Petelin. Vzeli smo si dovolj časa, saj je res močno deževalo in vedeli smo, da si v takem vremenu vrta ne bomo mogli ogledati tako natančno, kot bi želeli. Anja je s svojima kolegicama pripravila čudovito predstavitev, ki jo tudi že najdete v spletni učilnici. Izvedeli smo, da vrt negujejo že 13 let, z znakom Šolski ekovrt pa se ponašajo od leta 2014, v tem času pa so naredili ogromno stvari, ves čas so vrt razvijali in ga dopolnjevali. Ko smo se po odlični malici pogumno odpravili na 15-minutni sprehod do vrta, pa smo ugotovili, da je dež skoraj ponehal. In res – v vrtu smo komaj še potrebovali dežnike. Anja nam je lahko razkazala vse, od gred in gredic, kompostnika, »skrinje« za orodje do lepe lope, velikega ribnika in preproste, a zelo domiselne učilnice na prostem. Ker sta vrtčevski in osnovnošolski vrt drug ob drugem, seveda dobro sodelujejo tako mentorji kot otroci iz vrtca in OŠ.

Nad vrtom smo bili vsi navdušeni – kot kaže, nas je tudi vreme nagradilo z ravno prav dolgim premorom, da smo uživali v ogledu. Hvala vsem, ki ste lahko prišli, ostali pa si predstavitve lahko ogledate na spletu.

dr. Anamarija Slabe

 

sl_SISL