Home   Blog   e-Bilten   E-bilten 5/2013

E-bilten 5/2013

Aktualno objavo e-biltena si lahko ogledate tudi v spletnem brskalniku – za ogled kliknite tu.


Pozdravljeni »novi in stari« člani Mreže šolskih ekovrtov ter podporniki!

Končno smo jo dočakali – prvo številko e-biltena v letošnjem šolskem letu in čisto pravo jesen. Upamo, da se v teh hladnejših dneh grejete z zeliščnim čajem iz vrtčevskega ali šolskega ekovrta.

Vabimo vas k prebiranju vsebin e-biltena:

 • Potrditev članstva za novo šolsko leto 2013-2014 – velja tudi za »starejše« člane!
 • Mreža šolskih ekovrtov – kje smo?
 • Šolski ekovrt tudi na Facebooku!
 • Vsi že komaj čakamo na novi spletni portal, ki še vedno čaka na začetek delovanja…
 • Program se predstavi na Ekotednu in 12. Ekoprazniku
 • Ekipa programa z otroki in dijaki razkriva skrivnosti ekoloških kmetij
 • Fotonatečaj odprt tudi za druge udeležence
 • Farmedica še naprej podpira prizadevanja programa in vseh vključenih članov
 • Možnost ogleda multimedijske razstave v Tehniškem muzeju v Bistri
 • Dokumentarec »Več kot med« o globalni čebelji krizi na ogled v Kinodvoru

Ob prvi letošnji izdaji e-biltena…

Od zadnjega biltena je minilo nekoliko dlje kot običajno – pa ne zato, ker bi ekipa »pretirano« počivala, ravno obratno, smo v polnem pogonu. Precej časa smo posvetili organizaciji Ekotedna in Ekopraznika, kjer se je predstavil tudi program in posamezne članice Mreže šolskih ekovrtov (več pa v nadaljevanju…) in obiskom ekoloških kmetij skupaj s starejšimi osnovnošolci in srednješolci. Nekaj utrinkov z obiskov smo pripravili tudi za e-bilten. Vabljeni k branju!
Prosimo tudi za razumevanje, če ste naš odgovor kdaj dobili nekoliko kasneje kot običajno.
Zdaj pa gremo naprej – še trije obiski ekokmetij nas čakajo, nadaljujemo z organizacijo jesenskega seminarja… Dela in motivacije nam torej ne zmanjka.

Ste že potrdili članstvo v programu za novo šolsko leto? Tudi lanskoletni člani nam prosim pošljite prijavnico!

Vse člane smo konec avgusta povabili k nadaljevanju sodelovanja in soustvarjanja programa, za lažjo odločitev pa pripeli še program dela za letošnje šolsko leto. K sodelovanju smo povabili tudi nove vrtce in šole – do sedaj je z njihove strani odziv odličen, saj se je vključilo kar 50 novih vzgojnih in izobraževalnih ustanov. Mreža se širi in krepi, kar nas izredno veseli.

Še vedno pa nam manjka kar nekaj potrditev starejših članov, ki ste bili z nami že lansko šolsko leto. Brez prijavnice (in potrditve, da želite biti z nami tudi to šolsko leto) vam tudi računa za plačilo simbolične članarine ne moremo (želimo) izdati. Prosim, preverite stanje glede prijavnic, saj bomo v prihodnjem mesecu popolnoma osvežili bazo naših članov in vsa naša obvestila pošiljali le tistim, ki so članarino poravnali. Upamo na čim boljši odziv! Dosedanji člani ste lahko dobra spodbuda in zgled vsem novim, zato nikar ne oklevajte!

Mreža šolskih ekovrtov – kje smo?

Kot smo že v prejšnjem odstavku zapisali, se nam je letos pridružilo kar 50 novih članov. Potreba in želja po vrtčevskem in šolskem vrtnarjenju ne kopni, kar je prav! Čedalje bolj se krepi delež prijavljenih vrtcev in srednjih šol. Še vedno pa prednjačijo osnovne šole. Če se še poigramo s številkami – od začetka leta 2011, ko smo s programom začeli, pa do septembra 2013 je bilo v program vključenih kar 209 slovenskih vzgojno-izobraževalnih ustanov. Z letošnjo vključitvijo 50 novih članov, se je ta številka še povečala – kar 259 ustanov.

Seveda smo veseli, da je glas o vzgojnih in izobraževalnih permakulturnih ekovrtovih segel v številne ustanove, vendar je po drugi strani za ekipo programa tudi velik izziv, kako vsem zagotoviti potrebna znanja in ideje za nadgradnjo vzpostavljenih vrtov. Včasih se pa tudi sprašujemo, zakaj nekatere šole in vrtci ne nadaljujejo z začetim delom. Vemo, da vrtovi zahtevajo veliko vaše angažiranosti, časa in volje, zato vam res priporočamo, da začnete z manjšim kosom gredice in v vse korake vključujete otroke in mladostnike. Želimo si, da ekovrtički niso le »muha enoletnica«, temveč stalnica vrtčevskih in šolskih okolišev, zato vas vse spodbujamo k nadaljevanju in nadgradnji sodelovanja. In da se vrnemo ter zaključimo s številkami: do začetka oktobra se je v program prijavilo točno 100 VIZ iz vseh regij Slovenije. Pestro in zanimivo bo!

Program najdete tudi na Facebooku

Pa smo ga le dočakali – naš program Šolski ekovrtovi na Facebooku namreč! Želimo, da glas o negovanih vrtčevskih in šolskih ekoloških vrtičkih, nadobudnih ekovrtnarjih in pozitivnih premikih Mreže šolskih ekovrtov seže še dlje…

Vabljeni k ogledu, prebiranju objav in nasploh v našo družbo, tako pri soustvarjanju programa kot na Facebooku. Naš profil si lahko ogledate tukaj. Ne pozabite dodati vščekaJ.

Kaj pa novi spletni portal Šolski ekovrt?

Prenova je v zaključni fazi – prvi osnutek je nared, zdaj še »finiširamo« s popravki in dopolnitvami. Hkrati z novo spletno stranjo boste mentorji pridobili tudi uporabniška imena in gesla za pregledovanje vseh gradiv na spletni strani, kar vam bo v pomoč pri pripravah na vrtno delo. Že sedaj pa lahko ogromno gradiva (poročilca članov, učna raba vrta,…) najdete in pregledate na obstoječi spletni strani www.solskiekovrt.si.

Program Šolski ekovrtovi in članice Mreže šolskih ekovrtov na 12. Ekoprazniku in Ekotednu!

Za_Bilten5_SEV_EP
Učenka OŠ Ivana Cankarja na Vrhniki predstavlja vrhniški ekovrt obiskovalcem Ekopraznika.

Inštitut za trajnostni razvoj vsako leto drugi teden v septembru nameni EKOTEDNU (vsakodnevne predstavitve, okrogle mize na področju zdravega življenjskega sloga), ki ga zaključimo v soboto na Pogačarjevem trgu z Ekopraznikom. Šolski ekovrtovi so našli prostor na obeh dogodkih. V četrtek, 12. septembra smo imeli »dan šolskih ekovrtov« z novinarsko konferenco in predstavitvijo programa za nove zainteresirane člane. V soboto smo na Ekoprazniku na posebni stojnici predstavljali svoj program Šolski ekovrtovi, kjer so sodelovali tudi mentorica in učenca Osnovne šole Ivana Cankarja Vrhnika. Na ogled so postavili pridelke iz svojega šolskega ekovrta, ki so jim družbo delali zeliščni čaji iz Vrtca Antona Medveda Kamnik.

ITR je predstavljal tudi dejavnosti za dijake in osnovnošolce po vsej Sloveniji, ki jih v septembru in oktobru organizira v okviru evropskega partnerskega projekta »Mind the CAP«, v povezavi s programom Šolski ekovrtovi.

Celotno dogajanje je bogatil kulturno-glasbeni program. Člani Mreže Šolskih ekovrtov so se izkazali kot izvrstni igralci, pevci in plesalci. Na odru 12. Ekopraznika so blesteli učenci Osnovne šole Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem v predstavi »Pšenica, najlepši cvet« in učenci Osnovne šole Ledina s plesno-igralsko izvedbo moderne Urške.

Nekaj utrinkov z dogodkov najdete tukaj.

Ekipa programa Šolski ekovrtovi z dijaki in osnovnošolci razkriva skrivnosti ekoloških kmetij in skupnostnega vrta

Na Inštitutu za trajnostni razvoj to jesen starejše osnovnošolce in dijake vodimo na ekološke kmetije po vsej Sloveniji. Osnovnim in srednjim šolam, ki so vključene v program omogočamo obisk in spoznavanje ekološkega kmetijstva v njihovi okolici. Srednješolci pa spoznavajo ekološko kmetijstvo tudi skozi fotografski objektiv.

V načrtu imamo 10 dogodkov, od tega pa smo jih 7 že izvedli. Bili smo na ekoloških kmetijah Studen (Ljubljana), Mesojednik (Celje), Čemažar (Ljubljana), Turinek (Jareninski Dol), Repovž (Šentjanž), Šlibar (Kovor pri Tržiču) in na skupnostnem urbanem eko vrtu v Mariboru. Za dijake in otroke je bilo veliko novega – »odprti hlev za govedo«, »kokoši na prostem«, krma z domačih travnikov, različna žita, stroji in orodja ter sam poklic kmeta – tudi to je za današnje mlade lahko velik izziv.

Nekaj fotoutrinkov smo pripravili tukaj, na naši FB strani.

Namen dogodkov je mladim predstaviti pomen in bistvo ekološkega kmetijstva in zdrave, lokalno ekološko pridelane hrane za posameznika, družbo in okolje. Ekološko kmetovanje jim želimo pokazati na okoliških konkretnih primerih. Obenem opozarjamo na »zelene poklice«, ne le v ekokmetijstvu, temveč tudi predelavi ekoživil, ekoturizmu ipd. Dogodke izvajamo v okviru evropskim projektom »Mind the CAP«, ki opozarja na pomen Skupne kmetijske politike – več na povezavi.

Fotonatečaj odprt tudi za druge udeležence, ne le dijake!

Dijakom smo na »naravoslovnih dneh« omogočili tudi fotografiranje. Njihova naloga je namreč bila, da med ogledom kmetije ali skupnostnega vrta v Mariboru naredijo čim več zanimivih fotografij ter s tem pokažejo, kaj za njih pomeni trajnostno kmetijstvo. Fotografije po njihovem izboru smo poslali tudi na evropski fotonatečaj, ki se zaključi 15. oktobra.
Fotonatečaj je odprt za širšo javnost, zato ste k oddaji fotografije vabljeni tudi vi (mentorji, vaši prijatelji in znanci, prav tako pa tudi mladi nad 13 leti). Fotografije naj odgovorijo na vprašanja, kot so »Kaj za vas pomeni trajnostno kmetijstvo in pridelava hrane?«, »Kakšno hrano si želim?«, Katere so okoljske in družbene koristi tovrstnega kmetovanja«…

Spletni portal fotonatečaja najdete tukaj.

Svoj izbor do 3 fotografij odloži vsak posameznik, ki se registrira na portal. Med 16. In 31. oktobrom sledi glasovanje za vašo najljubšo fotografijo, zato nato angažirajte tudi svoje prijatelje za glasovanje. V začetku novembra bo strokovna komisija izbrala zmagovalca med prvimi 5 fotografijami, ki so prejele največ glasov.

Podjetje Farmedica d.o.o. ni le partner pri vašem zdravju, temveč tudi v programu Šolski ekovrtovi


Namene in cilje programa je ponovno podprlo podjetje Farmedica d.o.o.. Trije kratki, a pomembni razlogi, zakaj podpirajo naša prizadevanja:

 • ekološko je vodilo,
 • A. Vogel – sledimo njegovi filozofiji, odnosu do narave in človeka,
 • zavest in kultura prehranjevanja se vzgaja v zgodnjih letih – s tem bomo v ospredju po razvoju.

Vabljeni ste k prebiranju poučnih in uporabnih zdravstvenih nasvetov pionirja naravnega zdravljenja Alfreda Vogla.

Priporočamo vam, da se naročite na njihove brezplačne e-novice! Te enkrat mesečno nudijo poglobljen vpogled v celostno obravnavo zdravja človeka. Z vsebinami boste lahko obogatili svoje delo v povezavi z vrtom in naravo nasploh! Več na spletni strani (kliknite tukaj)…

Hkrati pa se zahvaljujemo tudi našemu največjemu partnerju do sedaj – UniCredit banki za dobro sodelovanje v preteklem šolskem letu in seveda upamo na možnosti sodelovanja tudi v naprej… Kolikor dopušča čas, ekipa še vedno išče in zbira sredstva za delovanje osnovnih dejavnosti programa.

Možnost ogleda multimedijske razstave v Tehniškem muzeju v Bistri v okviru projekta Tessi – predvsem za srednješolce…


Naša partnerska okoljevarstvena organizacija na področju energetske učinkovitosti Slovenski energetski forum v okviru svojega projekta »Tessi« vabi srednješolce na praktične poizkuse in ogled multimedijske razstave v Bistri. Obisk razstave in muzeja lahko obogatite tudi z dodatnimi programi, ki jih v muzeju pripravljajo za skupine.

Prijave zbirajo do 14. oktobra oz. vsaj 14 dni pred ogledom. Oseba, na katero se lahko obrnete pa je Matjaž Dovečar (matjaz.dovecar@se-f.si ). Več o projektu Tessi in njihovi ponudbi pa lahko preberete tudi na njihovi spletni strani.

Te dni si lahko v Kinodvoru ogledate avstrijski dokumentarni film »Več kot med«…


Svet čebel in čebelarstva ter njihovo nenadomestljivo vlogo prikazuje dokumentarec »Več kot med«, ki ga je avstrijski režiser snemal in pripravljal več kot 5 let. In če si za konec sposodimo še stavek Kinodvora, kjer se dokumentarec vrti: »Več kot med je pretanjen in s srcem narejen dokumentarec o globalni čebelji krizi, ki se ponaša z nekaterimi izmed najbolj osupljivih posnetkov čebel, kar jih je kdaj zabeležila filmska kamera.«

Vabljeni k ogledu in razmisleku, kako pomembne so čebele za uspešno kmetijstvo in vrtnarjenje.

Vse informacije o filmu ter razpored najdete na spletni strani Kinodvora.


Aktualno objavo e-biltena si lahko ogledate tudi v spletnem brskalniku – za ogled kliknite tu.

 

sl_SISL