Home   Blog   Novice   Jesenski seminar ŠEV: veliko vrtno veselje na majhni šoli

Jesenski seminar ŠEV: veliko vrtno veselje na majhni šoli

Letošnji jesenski seminar programa Šolski ekovrtovi je potekal 23. novembra na prav posebni lokaciji – podružnični šoli Janče, ki sodi pod OŠ Sostro. Res leži v Mestni občini Ljubljana, vendar na njenem podeželju, tako rekoč sredi gozdov, na nadmorski višini skoraj 800 m.

70 mentoric in mentorjev ŠEV iz vse Slovenije je uživalo v gostoljubnem sprejemu. Poleg dobrot iz šolske pečice ter napitkov s šolskega vrta jih je navdušili nastop otrok, ki so s predstavo in pesmijo opisali, kaj vse počnejo v šolskem vrtu in zakaj ga imajo tako radi. Ravnateljica OŠ Sostro ga. Mojca Pajnič Kirn je povedala, kako zelo so za podeželje pomembne majhne šole, kot je PŠ Janče. V tem šolskem letu je v prvih štirih razredih 12 otrok, ki skupaj z učiteljicami res živijo z bogatim sadovnjakom in vrtom. Pri tem sodelujejo z vrtčevskimi otroki (vrtec je v isti stavbi in letos šteje 52 otrok), z lokalnim okoljem ter zelo tesno tudi s starši. V večnamenski dvorani, ki je gostila seminar, potekajo lokalne prireditve in srečanja. PŠ Janče je skupaj s svojim vrtom tako res središče Janč.

Dolgoletna mentorica ga. Marjana Marn nam je predstavila šolski (in vrtčevski) ekovrt ter vse pridobitve, ki so jih skozi leta dodajali s prizadevnostjo mentorice za projektno podporo EU. Vključili pa niso le lastne, temveč tudi druge podružnične šole. Šolski vrt so tako med drugim obogatili z vrtno lopo, učilnico na prostem, dodatnimi gredami in sadnim drevjem.

Na seminarju smo govorili o izhodiščih, ki jih je treba upoštevati pri načrtovanju, nadgradnji in preoblikovanju šolskega/vrtčevskega vrta, da doseže svoj pedagoški in vzgojni namen. Predstavili smo tudi povezovanje organizacij za šolsko vrtnarjenje na evropski ravni ter nekaj konkretnih tem, ki smo jih obdelali na prvi evropski poletni šoli šolskih vrtov septembra v Györu (Madžarska). Maja Fabjan iz Srednje trgovske šole v Ljubljani je predstavljala uporabo rastlinskih barvil, Klavdija Čoh iz slovenjebistriškega vrtca pa mobilno vrtnarjenje v škatli. Glede na odziv udeležencev sodimo, da bo oboje našlo pot v marsikatero šolo in vrtec.

Letos smo podelili znake Šolski ekovrt štirim VIZ: prvič so ga prejeli Vrtec Urša in OŠ Toneta Šraja Aljoše, OŠ Ivana Cankarja Vrhnika in OŠ Vransko Tabor pa sta ga prejeli drugič oziroma tretjič. Vsi so nas navdušili s predstavitvami svojega odličnega dela. Ti prikazi dela članov mreže ŠEV so gotovo ena najbolj dragocenih izkušenj za vse prisotne.

Vse predstavitve so članom mreže ŠEV že na voljo na naši spletni strani (zavihek Učilnica – Gradiva).

Ker so izjemno dragocena tudi gostovanja seminarjev na VIZ, se že veselimo pomladnega na za zdaj še skrivnostni lokaciji!

 

en_GBEN