Home   Blog   Novice   Nagrade pomladnega natečaja Društva ŠEV – Dobra sorta

Nagrade pomladnega natečaja Društva ŠEV – Dobra sorta

Mladi ekovrtnarji na vrtu Simona Gregorčiča

Nagrajenci natečaja »Dobra sorta« med osnovnimi šolami – učenci z OŠ Branik so 20. junija 2023 v okviru nagradnega izleta spoznavali Vrt Simona Gregorčiča v Gradišču nad Prvačino. Obdaritev zmagovalcev natečaja smo na Društvu Šolski ekovrtovi lahko izvedli s pomočjo donacije banke Sparkasse.

Ta lep zeliščni vrt s kipom pesnika, sedečega na veliki kamniti klopi (kjer se mu lahko tudi pridružite) in zročega v vipavske griče, je poleg svojega sadovnjaka v Gradišču nad Prvačino uredil Miro Kerševan. G. Miro je otroke zelo gostoljubno sprejel (celo s sladoledom!) in jim povedal, da je tudi Simon Gregorčič prišel živet in delat na Gradišče z Branika, tako kot oni ta dan. Še marsikaj zanimivega so izvedeli o Simonu, ker pa so tudi sami vrtnarji, so jih zelo zanimala tudi zelišča, vsa lepo opremljena s tablicami z imeni. Vohali in okušali so številne vrste (in sorte …) met ter spoznali tudi precej novih zelišč.

Nato jih je g. Kerševan popeljal še v velik sadovnjak s kakiji, marelicami, figami, češnjami, breskvami, granatnimi jabolki, pa tudi limonami, mandarinami in pomarančami. Slednjim lega na sončnem, zavetnem pobočju očitno zelo ugaja, saj so komaj nekaj let stare sadike že lepo razvite. Češenj smo lahko pozobali le za vzorec, saj se jih je žal lotila plodova vinska mušica, iz JV Azije »uvožena« žuželka, ki že dobro desetletje dela sive lase sadjarjem. Upamo, da bodo ostalo sadje pustile pri miru.

Otroci so se zelo razveselili tudi trajnejše nagrade – opazovalnih lončkov s povečevalnimi stekli. Takoj so jih uporabili v praksi. Gotovo jim bodo koristili, saj je med njimi kar nekaj pravih raziskovalcev.

Mentorici Orjana Žvanut in Jožica Randl-Marc sta bili veseli, da sta odkrili novo zanimivo – in to bližnjo! – lokacijo, kamor lahko šola pelje tudi druge otroke. Na Gradišču namreč ni živel le Simon Gregorčič, ampak tudi odličen slikar-portretist Jožef Tominc, čigar slike najdemo v gradiški cerkvi. Na vrt Simona Gregorčiča pa ste vabljeni tudi vsi, ki kdaj raziskujete te kraje! Res je lepo videti, da je gospod Miro Kerševan ta vrt uredil z ljubeznijo in spoštovanjem do pesnika.

dr. Anamarija Slabe

 

sl_SISL