Home   Blog   Novice   V natečaju “DOBRA SORTA” so mladi spoznavali lokalno prilagojeno zelenjavo in sadje

V natečaju “DOBRA SORTA” so mladi spoznavali lokalno prilagojeno zelenjavo in sadje

Na letošnji Svetovni dan okolja, 5. 6. 2023, se je zaključil pomladni natečaj Društva Šolski ekovrtovi pod naslovom »DOBRA SORTA«.

Društvo je vrtce in šole povabilo k sodelovanju v natečaju, v katerem so mladi vrtnarji spoznavali lokalnemu okolju prilagojeno zelenjavo in sadje ter spoznavali pojma “vrsta” in “sorta”, ki delata težave tudi mnogim odraslim.

Toda odločanje o najboljših nikakor ni bilo lahko, saj je prispela vrsta odličnih nalog, tako da so zmagovalci prav vsi sodelujoči mladi ekovrtnarji in njihove mentorice in mentorji! Prejeta poročila so pokazala, kako dragocena znanja in veščine pridobivajo mladi z vrtnarjenjem pod vodstvom prizadevnih mentoric in mentorjev. Mlade generacije s tem osvajajo okolju in podnebju prijazno samoorskrbno »pismenost« ter bolje prepoznavajo kakovost zelenjave in sadja ter njun prehranski pomen.

Zmagovalci natečaja so med vrtci skupina Srnice iz Vrtca Sončni žarek v enota Karlovica (Velike Lašče), med osnovnošolci OŠ Branik, med srednješolci pa skupina iz Šole za storitvene dejavnosti ŠC Velenje in skupina iz III. gimnazije Maribor. Nagrajeni bodo z obiski zanimivih lokalnih vrtnarskih lokacij (npr. ekoloških kmetij) in raziskovalnimi pripomočki, da bodo lahko še poglobili svoja znanja.

Za nagrajence so skrbele mentorice Martina Kraševec in Nataša Heyba (vrtec Sončni žarek), Orjana Žvanut in Jožica Randl Marc (OŠ Branik), Ines Pirmanšek, Vlasta Čukur, Antonija Jakop, Jolanda Balant in Špela Lukanc (Šolski center Velenje) ter Nataša Korošec (III. gimnazija Maribor).

Program Šolski ekovrt vključenim vrtcem in šolam že 13 let nudi strokovno podporo pri ustvarjanju in sodobni učno-vzgojni rabi šolskih ekovrtov. V zadnjih letih DŠEV spet opaža povečano zanimanje za ekovrtnarjenje, saj vse več vrtcev in šol prepoznava, kako dragocen učni in vzgojni pripomoček je vrt.

Izvedbo natečaja in ostalih letošnjih dejavnosti društva je z donacijo podprla Banka Sparkasse, d. d., v okviru svoje akcije #Verjemivjutri.

OŠ Branik
Vrtec Sončni žarek, skupina Srnice
III. gimnazija Maribor
Šolski center Velenje, Šola za storitvene dejavnosti
 

sl_SISL