Home   Blog   Spomladanski seminar programa Šolski ekovrtovi in projekta EAThink2015 je za nami

Spomladanski seminar programa Šolski ekovrtovi in projekta EAThink2015 je za nami

 7. aprila 2017 se je na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport odvil spomladanski seminar programa Šolski ekovrtovi in projekta Eathink2015.

Seminarja se je udeležilo 85 mentorjev in mentoric šolskih in vrtčevskih ekovrtov.

V uvodu nas je ponovno pozdravila ga. Irma Šinkovec s Sektorja za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč na Ministrstvu za zunanje zadeve. Tudi tokratni seminar je bil namenjen projektu Eathink, ki se v letošnjem letu zaključuje. Dr. Anamarija Slabe je predstavila dosedanje izkušnje in dejavnosti projekta, ki smo jih izvedli v lanskem letu in letošnjo pomlad. Ravnateljica OŠ Žirovnica pa nam je predstavila delo in dosežke na njihovem šolskem ekovrtu.

3

Osrednja tema spomladanskega seminarja so bila semena, ki jo je predstavila permakulturna strokovnjakinja ga. Jožica Fabjan. Posebno pozornost je namenila stročnicam. Veliko vrst in sort semen so si mentorji lahko tudi ogledali.

Po pogostitvi s slanimi prigrizki in sladicami, ki jih je pripravila Skuhna, svetovna kuhinja po slovensko, je sledila delavnica o semenih in semenarjenju. Mentorji so se razporedili v skupine, glede na starostno stopnjo otrok, ki jo učijo in dobili dve nalogi. V okviru prve naloge, so morali izbrati eno od stročnic in opisati njene značilnosti, uporabnost ter prikazati pot pridobitve semen, prilagojeno za starostno stopnjo otrok. Druga naloga pa je obsegala izdelavo setveno-saditvenega načrta za eno gredo za obdobje štirih let. Naloga ni bila lahka, saj je bilo potrebno upoštevati različna obdobja sajenja, velikost rastlin in njihovo porabo hranil, vmesne posevke in zahtevo, da vsako leto semeni druga rastlina.

2

Na koncu je sledil še skupni povzetek delavnice.

Ne pozabite! Tudi letos bomo ZNAK šolski ekovrt šolam podeljevali samo v okviru vključitve v projekt Eathink (dejavnost Šolski ekovrtovi), in sicer na jesenskem seminarju. Za vrtce pa ohranjamo stari način pridobitve oz. ohranjanja znaka.

Želimo vam obilo uspeha na vrtčevskih in šolskih ekovrtovih!

Utrinke s seminarja si lahko pogledate TUKAJ.

 

 

 

sl_SISL