Home   Blog   Recimo NE pesticidom!

Recimo NE pesticidom!

Inštitut za trajnostni razvoj (dr. Anamarija Slabe) in Mreža Plan B za Slovenijo (dr. Renata Karba) sta danes v Okoljskem centru v Ljubljani javno predstavila dve pobudi za zmanjšanje rabe pesticidov v Sloveniji.

Prva je poziv za priključitev Ljubljane, letošnje zelene prestolnice Evrope, evropskim mestom brez pesticidov v okviru pobude evropske mreže nevladnih organizacij PAN (Pesticide Action Network), katere član je tudi ITR. Več o evropski pobudi za mesta brez pesticidov si lahko preberete tukaj.

Druga pa je poziv vladi oziroma pristojnim ministrstvom (kmetijstvo, finance, okolje, zdravje) za uvedbo takse na konvencionalne pesticide. Takšne takse je že uvedlo več evropskih držav, saj so se izkazale za eno najboljših orodij za zmanjšanje rabe zlasti najnevarnejših pesticidov.

Inštitut za trajnostni razvoj bo s svojo Mrežo šolskih ekovrtov obe pobudi podprl tudi s konkretnimi akcijami mladih šolskih ekovrtnarjev na ljubljanskih osnovnih in srednjih šolah, pod geslom »TRIKRAT ZELENO – brez pesticidov«. 26. maja bodo s šolarji in dijaki urejali urbani ekološki vrtiček pri Dijaškem domu Tabor, 30.5. in 2.6. pa bodo dvema ljubljanskima šolama strokovno pomagali pri akciji na njihovih šolskih ekovrtovih in opozarjali na to, kako se izognemo nevarnostim rabe pesticidov za zdravje otrok in mladih. Izvedbo dejavnosti je omogočil Global Greengrants Fund.

Več o vsebini današnje tiskovne konference si lahko preberete v Sporočilu za medije – Ljubljana brez pesticidov in uvedba takse na pesticide.

 

sl_SISL