Home   VIZ   Osnovne šole   OŠ Ljubo Šercer

OŠ Ljubo Šercer

Osnovni podatki

Osnovna šola Ljubo Šercer
Reška cesta 6, 1330 Kočevje
Spletna stran: šola

Znak Šolski ekovrt: 1. pridobitev – 2016, obnovitev – 2018.

Barvni pokoncni

Opis

Z učenci izbirnih vsebin Kmetijska dela ter Sodobno kmetijstvo in medsebojnimi korelacijami med predmeti, poskušamo vnesti elemente zdrave prehrane, zaznavanja okolja z vsemi čutili, skrbi in odgovornosti za rastline v vzgojno-izobraževalni proces, ki poteka na šoli.

Pridno opazujemo rast, odstranjujemo plevel, rahljamo zemljo in žanjemo rezultate vloženega truda. Naučili smo se porezati zelišča in začimbnice v pravem času, jih ustrezno posušiti in shraniti v primerno embalažo ter prostor. V cvetličnem vrtu smo zasadili in posejali trajnice ter enoletnice, uživali v njihovih barvah, nabrali in shranili semena, posušili dele rastlin za čaje in naravna mila. Skuhali smo sirup iz limonine in poprove mete, pridelali prvi krompir in buče, se posladkali z jagodami z našega vrta.
Jeseni smo prelopatili vrt, posadili česen,  pripravili potaknjence pelargonij in uredili semena. Pozimi smo z lojeno pogačo posladkali ptice stalnice, pripravljali oznake za vrt. Polnili kompostni kup in ločeno zbirali ostale odpadke na šoli.
Spomladi imamo pripravljen načrt za visoke grede, ponovno zasaditev vrta, praznenje kompostnika in vzpostavitev kompostnega kupa za lažje prezračevanje in opazovanje življenja v njem. Lokalno podjetje nam je prijazno odstopilo zbiralnik za vodo, ki ga bomo ustrezno umestili v prostor in pridno koristili deževnico. Pripravili bomo naravna škropiva in gnojila iz njivske preslice ter kopriv.
Na vrt smo postavili tudi že pravi žuželčji hotel. Glede na bližino gozda in vaškega okolja si vseeno želimo obiskovalcev tega hotela.

 

sl_SISL