Home   Blog   Obisk mentorjev ŠEV na permakulturni kmetiji Primoža Krišlja

Obisk mentorjev ŠEV na permakulturni kmetiji Primoža Krišlja

Zadnji petek in ponedeljek v avgustu smo z dvema skupinama mentorjev šolskih ekovrtov poglabljali svoje znanje na obisku ekološke permakulturne kmetije Pri Šuštarju v Hotemažah na Gorenjskem. Primož Krišelj nam je prikazal, kako je od svojih začetkov na majhni podedovani kmetiji postopoma razvil neverjetno kmetijsko in biotsko pestro posestvo. Z veliko učenja po kmetijah po svetu, lastnega raziskovanja in preizkušanja je od svojih začetkov na enohektarski samooskrbni kmetiji in treh ovac, izdelave komposta ter gojenja gob prišel na 12 ha (lastnih in najetih) njiv in travnikov v dolini, prek 150 ha visokogorskih pašnikov ter 250 ovac, s krško-poljskimi pujsi, različno perjadjo … in si ob tem ustvaril tudi družino, vzpostavil uspešno trženje, kmetijo pa rade obiščejo tudi skupine in individualni gostje.

Celotno posestvo daje vtis izjemno biotsko pestre, uravnotežene kmetijske krajine. Vsaka stvar je dobro premišljeno postavljena na svoje mesto, čeprav je obenem vse tudi pretočno – kokoši in pujse premikajo na vedno svežo pašo, pegatke, gosi in race pa se prosto gibljejo in opravljajo vsaka svojo nalogo v sistemu. Del prašičev se z največjim užitkom angažira kot orači, ko z rilci izkopavajo žetvene preostanke, ob tem gnojijo in tako (pred)pripravijo njive na novo setev. Drugi del pa se “samo” pase. Pomembno vlogo igrata todi oba ribnika, ki prav tako gostita veliko pestrost vodnih živali. Manjši leži ob vznožju ogromne spiralne grede, na kateri se bohoti množica zelišč. 250-glavi trop ovac več kot pol leta dopustuje na najbolj slastnih pašnikih na Grintavcu, tja in nazaj pa jih v večdnevnem pohodu pospremijo peš.

Ravnovesje zaznamo tudi na travnikih, kakršne danes le stežka najdemo: odlikuje jih velika pestrost najboljših krmnih rastlin in zelišč.

Vse to se odraža tudi v okusnih pridelkih in izdelkih, s katerimi so nas pogostili. Primož pa je odbral in razmnožil tudi sorto boba iz okolice Ajdovščine, ki ga je uspešno vpisal v sortno listo pod imenom Videk. Videk se odlikuje po svojem okusu, teksturi in hitrosti kuhanja; poskusili smo odličen namaz iz njega.

Dodaten bonus je bil ogled izvorne domačije Pri Šuštarju, po kateri nas je popeljal Primožev oče. Uredil jo je v pravi živi muzej, ki prikazuje pot od zrna do kruha pred dobrimi sto leti in še prej. Ohranil ali dodatno pridobil je vrsto elementov, od stop in mlina na kamen do črne kuhinje in izbe s popolno opremo. V peči se še vedno peče kruh, tudi na tečajih peke.

Za udeležence je bila ekskurzija odlična demonstracija, kako permakultura in ekološki pristop delujeta v praksi, in kako se resnično splača vlagati v dolgoročno uravnotežen vrtnarski – kmetijski sistem. Tokratno dodatno izobraževanje mentorjev nam je omogočila donacija banke Sparkasse. Upamo, da bomo tudi v prihodnje lahko nadaljevali s podobnimi ogledi.

Dr. Anamarija Slabe

 

sl_SISL