Home   Blog   Novice   Na pomladnem seminarju 2021 o šolskih/vrtčevskih ekovrtovih v času poletnih počitnic

Na pomladnem seminarju 2021 o šolskih/vrtčevskih ekovrtovih v času poletnih počitnic

Na letošnjem pomladnem seminarju programa Šolski ekovrtovi smo se posvetili zlasti izzivom, ki jih za šole, vrtce in druge VIZ pomeni čas poletnih počitnic.

Že lani smo ugotovili, da je čas pandemije dodatno opozoril na izreden pomen vrtov v šolah in vrtcih. Tudi zdaj smo najprej predstavili najnovejša spoznanja glede prednosti dejavnosti na prostem z vidika covid-19. To nam daje močne utemeljitve za opozarjanje na pomembnost šolskih/vrtčevskih ekovrtov – za otroke/mlade in tako zelo dragoceno druženje, za inovativno in pestro poučevanje, za učitelje in vzgojitelje …

Ugotovili smo, da je to, koliko aktivno lahko za vrt (po)skrbimo v času poletnih počitnic, povezano z organizacijskim pristopom, ki smo ga pri šolskem/vrtčevskem ekovrtu razvili. Bolj ko je mentorica/mentor osamljen pri delu z vrtom, težje lahko pričakujemo večjo dejavnost med počitnicami. Če je v delo z vrtom tudi sicer vključenih več kolegov ali velik del kolektiva, je za vrt lažje poskrbeti tudi poleti. Prav tako, če so vključeni tudi starši. Zato smo govorili tudi o tem, kako dvigniti raven sodelovanja.

Mentorice in mentorji so prispevali tudi svoje izkušnje z vrtom med počitnicami, kar je bilo za vse še posebej dragoceno. Razprava je potrdila, da so tudi spletni seminarji za udeležence nadvse dobrodošli, čeprav vsi težko čakamo na tiste »v živo«.

 

sl_SISL