Home   Blog   Jesenski seminar programa Šolski ekovrtovi in projekta Eathink2015

Jesenski seminar programa Šolski ekovrtovi in projekta Eathink2015

24. novembra 2016 se je na Gospodarskem razstavišču (v okviru sejma Narava-zdravje) odvil jesenski seminar programa Šolski ekovrtovi in projekta Eathink2015: Jej lokalno, misli globalno!

Letošnji seminar je bil prav poseben, saj ste si poleg udeležbe na njem lahko ogledali tudi sejem Narava-zdravje – vključno z našo razstavo »Hrana v oblaku« v okviru projekta Eathink2015. Seminar je pritegnil 112 mentorjev in mentoric iz 72 izobraževalnih ustanov.

V uvodu nas je z obiskom in pozdravom razveselila ga. Irma Šinkovec z Ministrstva za zunanje zadeve.

Uvodna tema seminarja je bila Kompostiranje, ki jo je predstavila permakulturna strokovnjakinja ga. Jožica Fabjan.

DSC_0722

Drugi del seminarja je bil namenjen dobitnikom znaka Šolski ekovrt. Po letu in pol smo s pomočjo ambasadorke programa ge. Mance Košir znova podelili 19 znakov šolam in vrtcem, ki so izpolnili programska merila ekovrtnarjenja.

seminar 24.11.16

Po pogostitvi z ekološkimi prigrizki, ki so jih pripravili dijaki Biotehniškega izobraževalnega centra, je sledilo ločeno predavanje za vrtce in šole. Sestavine za ekološko malico nam je daroval Mercator iz svoje linije BioZone, poleg tega pa nas je razveselil tudi z domačim lešnikovim namazom, katerega so vsi pohvalili. Za vse se jim najlepše zahvaljujemo!

Osnovnim in srednjim šolam je dejavnosti projekta Eathink predstavila dr. Anamarija Slabe. Ker se boste OŠ in SŠ tudi v letu 2017 lahko vključevale v dejavnosti projekta, smo predstavili letošnje izkušnje, še zlasti dejavnost Šolski ekovrtovi. V decembru bomo šole povabili tudi k sodelovanju v video natečaju. Učno rabo šolskih ekovrtov pa je predstavila ga. Jožica Fabjan.

Mentorji vrtčevskih ekovrtov so prisluhnili predavanju ga. Alenke Henigman in se seznanili z aktualnimi temami vrtčevskega ekovrtnarjenja. Mentorji so po skupinah naredili 12 mesečni organizacijski načrt zbiranja in kompostiranja odpadkov v vrtcih. Mentorici Vrtca Vrhnika pa sta nam predstavili utrinke z njihovega ekovrta.

Želimo vam veliko uspeha na vrtčevskih in šolskih ekovrtovih!

Utrinke s seminarja in razstave si lahko ogledate tukaj.

 obcinstvo-SEV

 

sl_SISL