Home   Blog   Archive by category "Novice"

Iz kategorije: Novice

Šolski ekovrt OŠ Bežigrad

V lanskem šolskem letu smo želeli izvesti projekt v katerem bodo sodelovali vsi učenci od 1. do 5. razreda. Dogovorili smo se, da izdelamo zeliščni vlakec. Vsak razred je izdelal svoj vagonček, učiteljica angleščine pa je poskrbela za lokomotivo. V bližnji trgovini smo dobili lesene gajbice, ki smo jih prebarvali z naravnimi barvami in jih podpisali. Dodali smo tudi kolesa. Učenci so delo opravili več »


Vabilo na spomladanski seminar programa ŠEV, 31. 5. 2022

Spoštovane mentorice in mentorji šolskih in vrtčevskih ekovrtov! Veseli nas, da bomo po dveh letih gostovanja na spletnih platformah na letošnjem pomladnem seminarju spet lahko zadihali s polnimi pljuči! Vabimo vas na spomladanski seminar programa »Šolski ekovrtovi«, ki bo v torek, 31. 5. 2022 od 9.00 do 15.00 v vrtcu Otona Župančiča Slovenska Bistrica v Poljčanah, Dravinjska cesta 28. Posvetili se bomo rodovitnosti tal več »


Jesenski seminar z novimi temami: gozdni vrt in vzgoja sadik z dodajanjem umetne osvetlitve

V sredo, 10. 11. 2021, smo izvedli že 21. seminar programa Šolski ekovrtovi. Tudi tokratni jesenski seminar je zaradi epidemioloških razmer potekal prek spleta. V uvodu je dr. Anamarija Slabe predstavila vzgojo sadik spomladi, z vključevanjem dodatne osvetlitve. Umetno osvetlitev uporabimo, kadar za vzgojo sadik nimamo dovolj svetlega prostora ali kadar želimo vzgojiti rastline, ki za pridelek potrebujejo dolgo rastno dobo. Z dodatno osvetlitvijo več »


Vabilo na jesenski seminar programa ŠEV, 10. 11. 2021

Vabimo vas na jesenski seminar programa ŠEV, ki bo v sredo, 10. 11. 2021, od 14.30 do 18.00, prek spletne aplikacije Zoom. Povezavo na dogodek boste vsi prijavljeni dobili po e-pošti kak dan pred seminarjem. Predstavili vam bomo vzgojo sadik spomladi in odprli novo temo – gozdni vrt, ki jo bo predstavil Aljaž Plankl. Predstavili vam bomo tudi delo z aplikacijo Šolski ekovrtovi ter na več »


Pridobitev/obnovitev znaka ŠEV na jesenskem seminarju

Želite obnoviti ali pridobiti znak Šolski ekovrt? Če je odgovor da, lahko na naši spletni strani preberete merila za njegovo pridobitev oz. obnovitev, kjer sta dostopna tudi obrazca: http://www.solskiekovrt.si/pridruzi-se-2/merila/Znak velja dve leti. Znake bomo letos podeljevali na jesenskem seminarju. Načrtujemo ga v sredini novembra. Zaradi trenutnih razmer s COVID-19, bo verjetno potekal po spletu. O vsem tem vas še obvestimo. Za vsa vprašanja/pomoč smo več »


VABILO v program Šolski ekovrtovi v šol. letu 2021/2022

Spoštovane mentorice in mentorji šolskih in vrtčevskih ekovrtov! Novo šolsko leto je že tu. Upam, da nam bo vsaj vreme služilo, da bomo lahko več časa preživeli z otroki na svežem zraku in na vrtovih, kar je v teh razmerah še kako pomembno. Na spletni strani ŠEV je že na voljo nova prijavnica za članstvo v programu Šolski ekovrtovi (TUKAJ). Nekateri ste zelo hitri več »


Šolski ekovrt pri VIZ Frana Milčinskega Smlednik – stanovanjska skupina Ježek se predstavi

O stanovanjski skupini Ježek Stanovanjska skupina Ježek je bila ustanovljena leta 1986, od septembra 2002 delujemo na sedanji lokaciji, Cesta v Dvor 18, 1210 Ljubljana. V uporabi imamo hišo s pripadajočim zemljiščem, na katerem že od leta 2002 pridelujemo sadje in zelenjavo za lastno uporabo. V šolskem letu 2020/21 smo se priključili programu Šolski ekovrtovi in nadaljujemo tradicijo ekološke pridelave vrtnin. V projekt je več »


Na pomladnem seminarju 2021 o šolskih/vrtčevskih ekovrtovih v času poletnih počitnic

Na letošnjem pomladnem seminarju programa Šolski ekovrtovi smo se posvetili zlasti izzivom, ki jih za šole, vrtce in druge VIZ pomeni čas poletnih počitnic. Že lani smo ugotovili, da je čas pandemije dodatno opozoril na izreden pomen vrtov v šolah in vrtcih. Tudi zdaj smo najprej predstavili najnovejša spoznanja glede prednosti dejavnosti na prostem z vidika covid-19. To nam daje močne utemeljitve za opozarjanje več »


KONEC POLETJA NA ŠOLSKEM VRTU OŠ VRANSKO-TABOR

Poletje je šolskemu vrtu dalo svoj pečat. Vročina, suša, bujna rast in pomanjkanje delovnih rok se je dobro poznalo na visokih gredah. Prav zato smo se člani kuharsko vrtnarskega krožka že sredi septembra zbrali na šolskem vrtu in ga spravili v red. Najprej smo populili plevel in druge rastline, ki so odslužile ter vse odnesli na šolski kompost. Na gredah smo našli nekaj plodov več »


SPIRALNA ZELIŠČNA GREDA V VRTCU ČRENŠOVCI

Vrtec Črenšovci je vpet v naravno vaško okolje, kjer že vrsto let posvečamo pozornost zdravemu načinu življenja, kamor spada zdrava lokalno pridelana hrana, obujanje in seznanjanje s starimi običaji in kulinarika. Preko lastnih izkušenj v vrtcu spoznavamo neposredno v naravi pot od rastline oz. zelišča do uporabnega produkta oz. jedi skozi aktivne oblike raziskovanja, odkrivanja, spoznavanja, lastne aktivnosti in učenja, ki nam omogočajo razvoj več »


en_GBEN