Home   Blog   Archive by category "Novice"

Iz kategorije: Novice

Obisk mentorjev ŠEV na Vrtu Obilja

10 in 17. junij 2024. Na letošnjem pomladnem seminarju smo kot predavatelja gostili Roberta iz Vrta Obilja, iz okolice Brežic. Predstavitev Tjašine in Robertove zgodbe o nastanku Vrta Obilja nas je navdušila, prav tako Robertovo strokovno znanje in vrtnarske izkušnje. Seveda smo si zaželeli, da bi si njuno posestvo tudi ogledali, zato smo se z letošnjo strokovno ekskurzijo za mentorice in mentorje Šolskih ekovrtov več »


Šolski ekovrtovi in čudovita pestrost rastlinskih barvil

Rezultati natečaja “Pobarvajmo z rastlinami” Današnji svetovni dan biotske raznovrstnosti smo v programu Šolski ekovrtovi počastili z zaključkom natečaja »Pobarvajmo z rastlinami«. Mladi vrtnarji iz vrtcev, osnovnih in srednjih šol so se posvetili raziskovanju barvnih zmožnosti rastlin. Pod vodstvom mentoric in mentorjev so spoznavali, katere vrtne in divje rastline lahko uporabimo za barvanje, kakšne so značilnosti takšnih barv in kaj vse lahko pobarvamo z več »


Pomladni seminar Šolskih ekovrtov 2024

Letošnji pomladni seminar je 24. aprila gostoval na OŠ Brežice. Za to je bil dober razlog, saj je bila naša osrednja tema namenjena spoznavanju Vrta Obilja, ki se nahaja v bližnji okolici. Vrt Obilja sta Robert Špiler in Tjaša Štruc, ki sta se iz ljubezni in živega zanimanja za vrtnarjenje podala na zanimivo, ne vedno lahko, a učenja polno in navdušujočo pot. Ustvarjati sta več »


Ambasadorka Manca, hvala in srečno pot!

2. maja 2024 je odšla Manca Košir, človek mnogih darov in predvsem človek z veliko začetnico. Verjetno večina mentoric in mentorjev šolskih ekovrtov ve, da je bila Manca tudi srčna ambasadorka programa Šolski ekovrt. Zato, ker je v preteklih letih marsikateri mentor iz njenih rok prejel znak Šolski ekovrt in bil deležen tudi njenega toplega stiska rok in objema. Manca si je kljub svojemu več »


Vabilo k sodelovanju na natečaju “Pobarvajmo z rastlinami”

Vabimo vas k sodelovanju na natečaju DŠEV, ki je posvečen spoznavanju skritih barvnih zmožnosti rastlin: POBARVAJMO Z RASTLINAMI. NAMEN: 1. Spoznavanje manj znanih uporabnih lastnosti rastlin. 2. Razvijanje ustvarjalnih dejavnosti v povezavi s šolskim/vrtčevskim ekovrtom. KDO LAHKO SODELUJE? Vsi VIZ, vključeni v program ŠEV, in sicer z razredom (enim ali več), interesno skupino/krožkom ali skupino (eno ali več), v kateri je vsaj 5 otrok več »


Letošnji jesenski seminar je obiskal OŠ Artiče

Letošnji jesenski seminar Šolskih ekovrtov je tokrat obiskal zahodni del Slovenije. Na OŠ Artiče so 15. novembra nadvse gostoljubno sprejeli več kot 70 mentoric in mentorjev ŠEV. Seminar je potekal v prostorni dvorani krajevne skupnosti, ki je od šole le dve minuti hoje. Ravnateljica ga. Vesna Bogovič nam je šolo predstavila z živahnim videom, ki je bil kot nalašč za spodbuden začetek, če koga več »


Vabilo na jesenski seminar programa ŠEV 2023

Vabimo vas na jesenski seminar programa Šolskih ekovrtov, ki tokrat gostuje na OŠ Artiče. Seminar bo potekal v sredo, 15. 11. 2023 od 9. do 15. ure v neposredni bližini šole in sicer v prosvetnem domu krajevne skupnosti Artiče, tako da si bomo seveda lahko ogledali tudi šolski ekovrt, če bo le vreme dovoljevalo. Osrednja temaLetošnje leto je bilo za vrtnarje po vsej Sloveniji več »


Vabilo v program ŠOLSKI EKOVRTOVI

Ob začetku novega šolskega leta vas prijazno vabimo k pridružitvi programu Šolski ekovrtovi! Če razmišljate o osnovanju svojega učnega/vzgojnega vrta, ali pa če ga morda že imate in želite kakovostno poglobiti svoja znanja v zvezi z napredno uporabo vrta za vzgojo za trajnostni razvoj, je to pravi program za vas. Članstvo v programu šoli, zavodu in vrtcu ter učiteljem in vzgojiteljem daje znanja in pomembna več »


Nagrade pomladnega natečaja Društva ŠEV – Dobra sorta

Mladi ekovrtnarji na vrtu Simona Gregorčiča Nagrajenci natečaja »Dobra sorta« med osnovnimi šolami – učenci z OŠ Branik so 20. junija 2023 v okviru nagradnega izleta spoznavali Vrt Simona Gregorčiča v Gradišču nad Prvačino. Obdaritev zmagovalcev natečaja smo na Društvu Šolski ekovrtovi lahko izvedli s pomočjo donacije banke Sparkasse. Ta lep zeliščni vrt s kipom pesnika, sedečega na veliki kamniti klopi (kjer se mu več »


Izdelki otrok in mladih v natečaju “Dobra sorta”

Šolski center Velenje, Šola za storitvene dejavnosti Skupina 10 dijakinj in dijakov je odlično obdelala pomen urbanega vrtnarjenja ter pripravila sadilni načrt, posejala in opazovala razvoj avtohtonih in udomačenih sort korenja, čebule, radiča, solate in motovilca. Izvedli so tudi anketo med dijaki in utemeljili pomen ohranjanja avtohtonih in udomačenih sort. Mentorji: Ines Pirmanšek, Vlasta Čukur, Antonija Jakop, Jolanda Balant, Špela Lukanc, Darja Mohorko Učakar več »


en_GBEN