Home   Blog   e-Bilten   E-bilten 6/2012

E-bilten 6/2012

Poletne počitnice so se že začele, vendar…

…imejte poleg prijetnega počitka in oddiha v mislih tudi dejavnosti povezane s šolskim ekovrtom.

Radi bi vas spomnili, da je v tem času še vedno pomembna zlasti skrb za rastline in pomoč rastlinam za ugodno “življenje” – “bivanje”. Ne pozabite tudi na prehranski vidik – poletni čas je najugodnejši čas tudi za pestro prehranjevanje z zelenjavo in sadjem, seveda ekološko pridelano. Zaželjeno je, da v svojih šolskih kolektivih izpostavite pomen šolskih ekovrtov in pomen zdravih ekoloških obrokov v šolski prehrani. Lahko bi razmislili o morebitnem izobraževanju staršev in seveda celotnega kolektiva o pomenu šolskega ekovrta za novo šolsko leto. Glede na to, da sedaj verjetno pripravljate programe za naslednje šolsko leto, predlagamo da te vsebine vključite v šolske programe oz. v redno učno in vzgojno delo, o čemer smo se veliko pogovarjali na našem 3. seminarju.

Veliko poguma, dobre volje in pozitivnih misli vam želimo!

Spletna stran Village Folk je zaživela!

Kot ste bili že seznanjeni, je bilo snemanje na Gimnaziji Šiška produkt sodelovanja dveh projektov in sicer našega projekta Šolski ekovrt in evropskega projekta »Village Folk – Zakaj kmetijstvo?«, ki nastaja v koprodukciji TV Slovenija.

Razveseljiva novica je, da smo ravno danes dobili sporočilo, da so vzpostavili spletno stran!

Ogledate, si jo lahko na: http://www.rtvslo.si/villagefolk/solski_urbani_vrtovi, kjer je objavljen tudi video posnetek s snemanja na ekovrtu Gimnazije Šiška.

Vsem, ki ste sodelovali na snemanju, še enkrat lepa hvala!

Na spletni strani manjka še povezava na naš portal, a smo se že dogovorili z RTVSLO in jo bodo v kratkem dodali.

Učna raba šolskega ekovrta

Na našem 3. seminarju “Učna raba šolskega ekovrta” smo izvedli tudi delavnico za prisotne mentorje. Na delavnici ste mentorji zbirali ideje, zamisli in izmenjevali izkušnje, kako učne vsebine prenesti v “zunanje okolje” – na šolski ekovrt. Na Inštitutu smo vam pripravili izhodiščne teme, ki smo jih predhodno razvili na osnovi rezultatov delavnic na OŠ Bršljin in PŠ Ankaran in pokrivajo skoraj vse vidike morebitne rabe vrta.) Udeleženci ste imeli na voljo 6 različnih tem:

1. Nastanek komposta in njegova uporaba na vrtu, vključno z zbiranjem odpadkov

2. Načrtovanje zelenjavno – zeliščnega ekovrta

3. Načrtovanje zdravega sadnega ekovrta

4. Gospodarjenje z vodo na šolskem ekovrtu, kako jo ohranjati v tleh

5. Rastlina od semena do krožnika / do semena

6. Pestrost življenja na ekovrtu

Vaše zamisli so izredno zanimive in uporabne. Najdete jih na spletni strani (tukaj) (preveri povezavo), na kateri smo pridobljene vsebine razdelili v tri sklope:

  • Tematski / projektni pristop
  • Po predmetih
  • Po starostni stopnji

Pod tematski /projektni pristop smo dodali tudi zamisel Anite Saksida s PŠ Ankaran, ki sicer ni bila razvita na delavnici, so se pa posebej potrudili in pripravili primer projektnega pristopa vzgoje sviloprejke.

Vabimo vas, da si ga ogledate. Nas je navdušil! Verjamemo, da bo tudi vas.

Upamo, da so vam spletne vsebine v pomoč. Če se vam je porodila še kakšna ideja v zvezi z vključevanjem vrta v učne vsebine, sporočite in jo bomo z veseljem dodali. Sporočite nam tudi, če ste morda že sami pričeli z vključevanjem vrta v šolske vsebine, pa tudi vzgojo v vrtcu, ter pri katerih predmetih ste se tega lotili ter kako uspešno je bilo.

Skupaj zmoremo več.

Vprašalnik za mentorje šolskih ekovrtov

V začetku tega tedna smo vam poslali 2 anketna vprašalnika in vas prosili, da si vzamete 10 minut časa za izpolnjevanje.

Oba vprašalnika imata 8 kratkih vprašanj izbirnega tipa:

1. Vprašalnik o šolskih ekovrtovih: http://www.surveymonkey.com/s/GZ29G8Y

2. Vprašalnik o sodelovanju v projektu: http://www.surveymonkey.com/s/D2FZGBB

Oba vprašalnika vam ponovno pošiljamo, da vas spomnimo nanju.

Mrežo šolskih ekovrtov želimo voditi še naprej, razvijati nove vsebine in vključiti še več šol (in vrtcev), poleg tega iščemo tudi partnerje za podporo projektu, zato nam bodo vaši odgovori v veliko pomoč pri našem nadaljnjem skupnem delu.

Upamo, da razumete, da je njihova izpolnitev za nas (in vas) velikega pomena.

Do sedaj smo prejeli izpolnjena vprašalnika 26 mentorjev oz. mentoric.

Vsem, ki ste vprašalnika že rešili, se lepo zahvaljujemo.

Vaša poročila, javne prireditve in sodelovanje z lokalnimi mediji

Kot veste, se naš “uradni” del projekta bliža zaključku. V ta namen pripravljamo tudi poročilo o vašem in našem delu, zato vas vse prav lepo vabimo, da nam pošljete vaša morebitna poročila o dejavnostih, ki ste jih izvajali v povezavi s šolskim ekovrtom v letu 2012. Poleg tega vas prosimo tudi, da nam sporočite ali (in seveda kdaj) ste v letu 2012 imeli kakšen dogodek na katerem ste predstavili vaš šolski ekovrt ali se pohvalili s svojimi pridelki in izdelki, predvsem pa ali ste pri tem sodelovali tudi z vašimi lokalnimi mediji.

Če ste, vas prosimo, da nam sporočite s katerimi mediji, kdaj, kje in pa morebitno povezavo na spletno stran objave ali pa nam pošljete kopijo (v e-obliki) objave.

Verjamemo, da le naše skupno delo in sodelovanje obrodita sadove.

Vsem, ki ste se že odzvali, se prav lepo zahvaljujemo.

Iščemo partnerje za podporo projektu!

Naše iskanje morebitnih partnerjev za podporo našemu projektu in širitvi Mreže šolskih ekovrtov je v polnem teku.

Nekatere smo že pridobili, z drugimi se še dogovarjamo. Razveseljivo pa je tudi, da so nas nekateri partnerji sami kontaktirali in izrazili željo, da bi sodelovali. To nas res veseli, ker kaže na to, da je naš projekt zanimiv in vreden podpore.

Podporo iščemo tudi na ministrstvih in do sedaj so bili dogovori uspešni.

Če je tudi vam uspelo pridobiti kakšnega partnerja nam prosimo sporočite.

Upamo tudi, da ste našo zgibanko “Spodbujamo in povezujemo šolske ekovrtove. Vzgajamo za trajnostni razvoj.” uspešno uporabili.

V primeru, da potrebuje našo pomoč, se prosimo obrnite na nas – pokličite, pišite.

Vabilo za vaše partnerje- lokalne skupnosti, podjetja in organizacije na lokalni ravni, ki vas lahko podprejo ali finančno ali pa na kak drug način, je še vedno na voljo pri nas, če ga potrebujete. Lahko nas pokličete ali pa pošljete e-sporočilo, da vam ga pošljemo.

Vabilo lahko uporabite tudi kot osnutek in dodate vaše konkretne želje.

Štafeta semen še vedno vabi k sodelovanju

Civilna iniciativa Ekoci vabi k sodelovanju v Štafeti semen, katere glavni namen je ohranjanje slovenskih sort in semen. Vsi, ki se boste pridružili Štafeti semen, boste med seboj delili znanje in izkušnje, izmenjevali semena, skupaj sadili in se veselili.

Prijavite se lahko kot šola ali vrtec, organizacija ali društvo ali kot posameznik na elektronski naslov: stafeta.semen@oskrbimo.si

Ker pobudo podpiramo, vas o njej tudi obveščamo. Če se boste odzvali, pa vas prosimo, obvestite – o tem lahko poročamo tudi na spletnem portalu!

Več na:

www.oskrbimo.siwww.ekoci.sihttp://www.facebook.com/pages/Ekoci-Ekološka-civilna-iniciativa/280321302001496

Kratka poročila članov mreže še vedno aktualna

Vaša poročila o dejavnostih v okviru mreže šolskih ekovrtov so še vedno zelo dobrodošla.
Lahko nam jih pošljete v spodaj navedeni obliki ali pa le povezavo na spletno stran.

Vse vaše dejavnosti si lahko ogledate na portalu (tukaj).

Oblika za pošiljanje sporočil je še vedno enaka – glej spodaj…

Oblika:

  •    Format A4
  •    Slog in velikost pisave: Arial 10
  •    Največ 3 fotografije
  •    Ime kontaktne osebe oz. mentorja
  •    Naziv VIZ, kraj

Ste že stopili v stik z ekološko kmetijo?

Sporočite nam, če ste se že obrnili na katero od ekoloških kmetij s seznama ekoloških kmetij, ki smo vam ga poslali, ali pa na katerokoli drugo ekološko kmetijo v vaši okolici.

Ponudba za naročilo Organka še vedno aktualna

Komplet 2 košev organko + 1 kg biogen za 45 EUR (vključen DDV), ter brezplačna dostava po pošti na naslov naročnika. Naročilnico za naročilo prek projekta pošiljamo v prilogi temu biltenu oz. sporočilu.

Vabimo nove člane

Nove šole in vrtci pa ste lepo vabljeni k vključitvi kadarkoli – bolje prej kot pozneje, da boste zamudili čim manj! V projekt oziroma v Mrežo šolskih ekovrtov se lahko vključujejo vse šole, vrtci, dijaški domovi…, ki jih zanima tema šolskega ekovrta: taki, ki želijo vrt vzpostaviti ali ga morda že imajo, ali taki, ki jim je zamisel všeč, čeprav ta hip še ne vidijo pravih možnosti za uresničitev.

Predstavitev projekta in PRIJAVA sta na voljo na našem portalu. Več o tem.


profil_logo-NAJvecji_izravnanNapis               swiss-contribution-350
Podprto z donacijo Švice v okviru Švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji.

 

sl_SISL