Home   Blog   e-Bilten   E-bilten 5/2012

E-bilten 5/2012

Zasaditev šolskega ekovrta na Gimnaziji Šiška v Ljubljani

V četrtek, 26.4.2012, smo na Gimnaziji Šiška v Ljubljani v sodelovanju z RTVSLO pripravili zasaditev šolskega ekovrta Gimnazije Šiška. Sodelovale so ekipe učencev s šestih šol naše Mreže šolskih ekovrtov. Prispevek je nastal kot sodelovanje dveh projektov in sicer našega projekta Šolski ekovrt in evropskega projekta »Village Folk – Zakaj kmetijstvo?«, ki nastaja v koprodukciji TV Slovenija. Goste je sprejel g. Edi Kuklec, ravnatelj Gimnazije Šiška. Dogodek je povezovala Mojca Mavec, ob prisotnosti vodje projekta Barbare Zrimšek s TV Slovenija. Vsaka ekipa je predstavila svojo šolo in ekovrt, svojo regijo ter avtohtone sorte, značilne zanjo. Te sorte so učenci in mentorji nato tudi zasejali in posadili na šolskem ekovrtu Gimnazije Šiška. In to na vrtu, ki je nastal le mesec in pol pred dogodkom na travniku, kjer so rasle grmovnice in stal betonski jašek, in kjer vseeno niso nobene zemlje pripeljali od drugod! Kako je to mogoče? S pomočjo permakulture in načel ekološkega vrtnarjenja: iz materiala na vrtu (veje odstranjenega grmičevja, nagrabljeno listje, travne ruše in rodovitne prsti pod njo) so učenci ob strokovni podpori Jožice Fabjan oblikovali dve visoki gredi in štiri gomilaste grede. Nanje so potem vse ekipe posadile svoje sadike in posejale semena. Izbrali smo predvsem vrste, s katerimi poleti skoraj ne bo dela: buče hokaido, kapusnice, česen, čebula, veliko zelišč, in pa take, ki jih bo moč pospraviti še pred koncem junija: solato, bob, stročji fižol… Dijaki Gimnazije Šiška so skupaj z mentorico Heleno gostom podarili tudi semena avtohtonih sort, značilnih za ljubljansko regijo. Vsaki ekipi smo podarili tudi zalivalko, motičico in lopatko, in pa komplet sedmih ekoloških semen – darilo semenarske kooperative Amarant. Anamarija Slabe je predstavila projekt, njegov namen in cilje, Helena Černe Hladnik, mentorica šolskega ekovrta na Gimnaziji Šiška in Jožica Fabjan, strokovnjakinja za permakulturo, pa sta predstavili skupno delo pri načrtovanju, nastajanju in oblikovanju šolskega ekovrta Gimnazije Šiška. Šolski ekovrtnarji so se tudi zabavali in tudi sprva bolj zadržani so kmalu oživeli. Na koncu smo jih pogostili z ekološkim prigrizkom, šišenski dijaki pa še z okusnim sadnim prigrizkom. Pohvala projektu in vsem sodelujočim učencem in mentorjem (ne le tistim, ki so sodelovali na ta dan) je bil tudi prisrčen in vsebinsko bogat pozdrav gostov: g. Dejan Židan, poslanec v državnem zboru (in predsednik njegovega odbora za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje), ter prof. dr. Franc Lobnik, predsednik Sveta za trajnostni razvoj. Snemanje je trajalo dve uri, 10-minutni prispevek s snemanja pa bo na sporedu v juniju v oddaji “Dobro jutro”, o čemer vas bomo pravočasno obvestili. Več posnetkov z dogodka bo kasneje na voljo na spletni strani RTVSLO.

Sodelovanje z drugimi mediji

Le dve najpomembnejši dejavnosti: 30.5. smo projekt Šolski ekovrt predstavili v prispevku na 1. Dnevniku TV Slovenija 1. Jutri, v petek 1. junija bo na Valu 202 med 10. in 11.30. oddaja Valovska izvidnica. Oddaja bo v celoti posvečena projektu Šolski ekovrt. Upamo, da tudi pri vas uspešno poteka sodelovanje z vašimi lokalnimi mediji. Prosimo obveščajte nas o vaših javnih predstavitvah v lokalnem okolju ali v medijih. Če pri organiziranju javnih predstavitev potrebujete kakršnokoli pomoč z naše strani, nam prosimo sporočite.

Iščemo partnerje za podporo projektu!

Kot smo že poročali, sedaj prizadevno iščemo partnerje za podporo našemu projektu in širitvi Mreže šolskih ekovrtov. Za boljšo promocijo smo pripravili tudi zgibanko “Spodbujamo in povezujemo šolske ekovrtove. Vzgajamo za trajnostni razvoj.”, v kateri smo predstavili namen projekta, razlog za odločitev za projekt, kaj smo naredili dosedaj, kakšni so naši načrti v prihodnje…, ter k sodelovanju povabili morebitne partnerje. Zgibanko si lahko ogledate tukaj. Prosimo vas, da nam sporočite, ali vam je morda uspelo pridobiti kakšnega partnerja za vaš šolski ekovrt. Prosimo VSE, ki že sodelujete s kakšnim partnerjem, da nas o tem obvestite, oz. nam pošljete seznam le-teh. V primeru, da potrebuje našo pomoč, se prosimo obrnite na nas – pokličite, pišite. Vabilo za vaše partnerje- lokalne skupnosti, podjetja in organizacije na lokalni ravni, ki vas lahko podprejo ali finančno ali pa na kak drug način, je še vedno na voljo pri nas, če ga potrebujete. Lahko nas pokličete ali pa pošljete e-sporočilo, da vam ga pošljemo. Vabilo lahko uporabite tudi kot osnutek in dodate vaše konkretne želje.

Posvet “Slovenija znižuje CO2: dobre prakse Šolski ekovrtovi”

Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj, je 29.5.2012 v prostorih Gimnazije Šiška organizirala posvet in predstavitev “Slovenija znižuje CO2: dobre prakse Šolski ekovrtovi” – zato, da smo si potem lahko ogledali tudi novi šolski ekovrt. Posvet je bil namenjen zlasti možnim partnerjem za širitev mreže šolskih ekovrtov v Sloveniji: predstavnikom občin, resornih ministrstev (pristojnih za okolje, kmetijstvo, prehrano, zdravje in šolstvo) in drugih javnih ustanov, podjetjem, pa tudi bodočim novim članom Mreže, strokovni in znanstveni javnosti ter nevladnim organizacijam. Posveta se je udeležilo kar lepo število udeležencev iz različnih področij. Udeležili ste se ga tudi nekateri mentorji “Mreže šolskih ekovrtov” ter precej novih šol in vrtcev, želeli pa bi si več udeležencev s strani podjetij kot morebitnih partnerjev. Dogodek je potekal v sodelovanju z nami – Inštitutom za trajnostni razvoj in Skupnostjo občin Slovenije. Predstavitve s posveta si oglejte na: http://www.slovenija-co2.si/index.php/dobre-prakse/ekoloko-kmetovanje/olski-ekovrtovi

Še zlasti pomembno s posveta – možnosti za financiranje urejanja in razvoja ŠEV na šolah/vrtcih:

Na posvet smo povabili tudi Tamaro Urbančič, da nas je seznanila z možnostjo financiranja šolskih ekovrtov prek Društev za razvoj podeželja oz. LAS. Oglejte si njeno predstavitev na posvetu (zgornja povezava) in če vas zanima več, se lahko obrnete na RRA Pivka: ga. Zdenka Žakelj 031 781 199 ga. Alenka Volk  031 773 474 To je ena od možnosti, da si šole in vrtci lahko zagotovite sredstva za ureditev svojih šolskih ekovrtov!

Štafeta semen še vedno vabi k sodelovanju

Civilna iniciativa Ekoci vabi k sodelovanju v Štafeti semen, katere glavni namen je ohranjanje slovenskih sort in semen. Vsi, ki se boste pridružili Štafeti semen, boste med seboj delili znanje in izkušnje, izmenjevali semena, skupaj sadili in se veselili. Prijavite se lahko kot šola ali vrtec, organizacija ali društvo ali kot posameznik na elektronski naslov: stafeta.semen@oskrbimo.si Ker pobudo podpiramo, vas o njej tudi obveščamo. Če se boste odzvali, pa vas prosimo, obvestite – o tem lahko poročamo tudi na spletnem portalu! Več na:  www.oskrbimo.si; www.ekoci.si; http://www.facebook.com/pages/Ekoci-Ekološka-civilna-iniciativa/280321302001496

Kratka poročila članov mreže še vedno aktualna

Vaša poročila o dejavnostih v okviru mreže šolskih ekovrtov so še vedno zelo dobrodošla. Lahko nam jih pošljete v spodaj navedeni obliki ali pa le povezavo na spletno stran. Vse vaše dejavnosti si lahko ogledate na portalu (tukaj). Oblika za pošiljanje sporočil je še vedno enaka – glej spodaj… Oblika:

  •     Format A4
  •     Slog in velikost pisave: Arial 10
  •     Največ 3 fotografije
  •     Ime kontaktne osebe oz. mentorja
  •     Naziv VIZ, kraj

Ste že stopili v stik z ekološko kmetijo?

Sporočite nam, če ste se že obrnili na katero od ekoloških kmetij s seznama ekoloških kmetij, ki smo vam ga poslali, ali pa na katerokoli drugo ekološko kmetijo v vaši okolici.

Ponudba za naročilo Organka še vedno aktualna

Komplet 2 košev organko + 1 kg biogen za 45 EUR (vključen DDV), ter brezplačna dostava po pošti na naslov naročnika. Naročilnico za naročilo prek projekta pošiljamo v prilogi temu biltenu oz. sporočilu.

Vabimo nove člane

Nove šole in vrtci pa ste lepo vabljeni k vključitvi kadarkoli – bolje prej kot pozneje, da boste zamudili čim manj! V projekt oziroma v Mrežo šolskih ekovrtov se lahko vključujejo vse šole, vrtci, dijaški domovi…, ki jih zanima tema šolskega ekovrta: taki, ki želijo vrt vzpostaviti ali ga morda že imajo, ali taki, ki jim je zamisel všeč, čeprav ta hip še ne vidijo pravih možnosti za uresničitev. Predstavitev projekta in PRIJAVA sta na voljo na našem portalu. Več o tem.  


profil_logo-NAJvecji_izravnanNapis               swiss-contribution-350 Podprto z donacijo Švice v okviru Švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji.

 

sl_SISL