Home   Blog   e-Bilten   E-bilten 4/2014

E-bilten 4/2014

Spoštovani mentorji in podporniki vrtčevskih in šolskih ekovrtov!

Smo že v sredini letošnjega septembra, kar pomeni, da je šolsko leto že konkretno »v teku«. Kako hitro minejo počitniški dnevi in prijetne, lepe izkušnje raziskovanja, pohajkovanja pa tudi lenarjenja. Ekipa vam želi, da dobre poletne občutke čim dlje hranite in negujete. Tako bo prehod v hladnejše, deževnejše dni (predvsem) lažji.

Tudi mi nismo »samo« počivali, saj smo čez poletje pripravljali dogodka Ekoteden in Ekopraznik, ki smo jih uspešno izvedli, tudi z vključitvijo programa Šolski ekovrtovi. Več podrobnosti lahko berete v tokratnem biltenu.

Pomembna novica je, da bo tudi v letošnjem šolskem letu program Šolski ekovrtovi potekal naprej, v kakšnem obsegu in s katerimi dejavnostmi vse pa bomo še videli. Brez skrbi, osnovne dejavnosti ostajajoJ.

Obilo užitka, toplih in prijetnih trenutkov na ekovrtu in vrtčevskem oz. šolskem vsakdanu!

Urša

V tokratni, prvi številki novega šolskega leta, si v e-biltenu lahko preberete :
•    Priporočila za pridelavo hrane so tu – pripravljena in potrjena!
•    Članarina 2014-2015
•    Ste pripravili letno poročilo za svoje vrtne dejavnosti?
•    Prehrana v šoli in vrtcu – res ne gre drugače?
•    Program Šolski ekovrtovi na Biosimpoziju 2014 (predlogi učnih ur)!
•    Ekoteden in Ekopraznik 2014
•    Projekt »Popestrimo šolo« se nadaljuje!
•    Nagradni , nagradni, nagradni…NATEČAJ!

Priporočila za pridelavo hrane so tu – pripravljena in potrjena!

Z veseljem vam sporočamo, da so na voljo težko pričakovana in nujno potrebna »Priporočila za pridelavo hrane na šolskem ekovrtu«. Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je s Sklepom št. U332-14/2014-10 potrdila, da so Priporočila razvita v skladu z Uredbo o higieni živil in so primerna kot priporočila za izpolnjevanje osnovnih zahtev živilske zakonodaje.

Pomembno je, da VIZ skladno s 6. členom Uredbe dopolnijo svojo registracijo pri Upravi za varno hrano,veterinarstvo in varstvo rastlin, in sicer s stavkom, da posamezni VIZ prideluje majhne količine zelenjave in/ali sadja in za svojo lastno uporabo. Več pojasnil in obrazec za dopolnitev registracije si lahko preberete na spletni strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Publikacija link (pdf verzija)!

Naslovnica_Priporocila

Uporaba Priporočil je za interne namene!

 

Članarina 2014-2015

Kar nekaj vas je že spraševalo, kako je z letošnjo članarino, kdaj in kje se prijavite.

Razmišljali smo, kako bi vam in nam olajšali administracijo pri podaljšanju članarine. Odločili smo se, da vam račune za letošnje šolsko leto (2014/2015) kar pošljemo (torej brez izpolnjevanja prijavnice) prek e-maila. Če bodo kakršnekoli spremembe z vaše strani, se bomo dogovarjali individualno.

Tako lahko e-sporočilo pričakujete v začetku naslednjega tedna, saj so računi že pripravljeni.

Zaenkrat načrtujemo vse dejavnosti, ki so bile v teku tudi prejšnje leto. Potrudili se bomo, da program čim bolj popestrimo, dopolnimo in vam ga čim bolj približamo.

Lahko začnemo že tako, da nam predlagate, katero temo bi si želeli na jesenskem seminarju. Pišite nam na solski.ekovrt@itr.si.

Clanarina

Ste pripravili letno poročilo za svoje vrtne dejavnosti?

Če ste odgovorili pritrdilno, se priporočamo. Poročilca bomo obesili na spletno stran ter tako vsem obiskovalcem dali vedeti, da se ekovrtovi dogajajo tukaj in zdaj! Kar pogumno!

Prehrana v šoli in vrtcu – res ne gre drugače?

Zdaj pa ponovno zares – novo šolsko leto se je začelo. Pouk in interesne dejavnosti običajno zavzemajo večji del otrokovega in mladostnikovega dneva. Na uravnoteženo prehrano pa velikokrat v tej naglici kar pozabimo. Pa sploh ni nujno, da je zdrava hrana za možgane in telesno aktivnost tudi »zakomplicirana«. Prijatelji, ki ustvarjajo revijo Skupaj za zdravje človeka in narave, so zadnjo številko tedenskih e-novičk posvetili otrokovi prehrani. Zbrali so recepte, vodič do ekohrane v šolah in se nasploh razpisali o tej temi.

Vabimo vas, da si njihove zamisli in predloge preberete in pogledate tukaj.

Prehrana_v_VIZ

Program Šolski ekovrtovi na Biosimpoziju 2014 (predlogi učnih ur)!

Letošnji Biosimpozij je potekal na temo, kako povečati delež ekološko pridelane hrane v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Dogodek je bil organiziran v okviru projekta Health Care – zavedanje o trajnostni prehrani, v katerega je vključena tudi mariborska Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede.

Program Šolski ekovrtovi je bil predstavljen kot primer dobre prakse – kako otrokom približati ekološko kmetijstvo in živila. Najbolj koristno pa je, da so v okviru projekta nastajala različna gradiva, ki vam bodo v pomoč pri pouku.

Modul 1: EKO – dobro za okolje – dobro zame

Modul 2: EKO – Moja hrana – naša prihodnost

Modul 3: Biodiverziteta v ekološkem kmetijstvu – raznovrstnost namesto enoličnosti

Modul 4: Označevanje ekoloških živil – vem, kaj jem

Vse materiale lahko uporabite, organizatorji pa so nam tudi zagotovili tudi slovenske prevode le-teh.

V sklopu Biosimpozija je nastala tudi pobuda, da bi bil tokrat »Slovenski tradicionalni zajtrk« povsem ekološki. Bomo videli, kako se bo (če se bo) razvijala.

Biosimpozij

Ekoteden in Ekopraznik 2014

V letošnjem letu smo pripravili že 13. Ekopraznik na Pogačarjevem trgu, ki je z razstavljalci zaključil tradicionalni Ekoteden – »živeti eko in zdravo«! Vrsta dogodkov v popoldanskem času v Infotočki Okoljskega centra je pritegnila predvsem mlajšo generacijo. Zaključek – Ekopraznik se je sicer začel deževno, a kasneje, po 9.00 uri je ponehal, in celo dvakrat so se posvetili sončni žarkiJ. Takrat je obisk narastel, tudi prodajalci so bili zadovoljni.

Program Šolski ekovrtovi smo postavili v središče dogajanja na spodnjo ploščad. Pridružili sta se nam dve članici – Vrtec Antona Medveda Kamnik in PŠ Janče (OŠ Sostro). Hvala za odziv! Čudovite marmelade nastajajo izpod rok učencev iz Janč in jabolčni kis, sušena zelišča ter džem v kreaciji vrtčevskih otrok iz Kamnika. Tujcem ob tem skoraj »nič ni jasno«;-))).

Naslednje leto se Ekoteden in Ekopraznik vračata – in s tem povabilo vam, da se nam pridružite!

SEV_na_EP

Projekt »Popestrimo šolo« se nadaljuje!

Razveseljiva novica je, da se projekt »Popestrimo šolo«, v okviru katerega nekateri izvajate dejavnosti v povezavi s šolskim ekovrtom, nadaljuje in to predvsem zaradi pozitivnega doprinosa!

Novico o podaljšanju lahko preberete tukaj.

Nagradni , nagradni, nagradni…NATEČAJ!

Številne iniciative za svoje področje dela v tem času pripravljajo nagradne natečaje, da širokemu krogu dajo možnost kreativnosti in kritičnega razmisleka. Spodaj vam ponujamo nabor natečajev, da lahko aktivirate tudi svoje sodelavce, družino, dijake in otroke.

Nagradni natečaj »CLIMATE CHANGE IN THE ALPS – impacts, strategies and people’s initiatives”, ki traja do 26. septembra!

Nagradni natečaj »Trgovanje s prihodnostjo« do 22. Septembra.

 

INŠTITUT ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ
Metelkova 6, 1000 Ljubljana
Pisarna: Trubarjeva 50 (Okoljski center)
Tel. 0590 71 333; GSM 051 368 890
solski.ekovrt@itr.si / info@itr.si
www.solskiekovrt.si / www.itr.si

 

 

sl_SISL